Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 01 Decembrie 2020 - 3850 vizitatori azi
Inspectorii DSVSA B-N au efectuat controale in targuri, centre colectare, ferme, piete, etc.

In perioada 11.12.2016-18.12.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 97 controale in: targuri de animale, centre colectare animale, ferme de animale, piete agroalimentare, unitati de procesare lapte, centre de prelucrare lapte, abatoare, unitati de panificatie-patiserie-cofetarie, unitati de fabricare paste fainoase, unitati de fabricare bauturi alcoolice distilate, unitati de fabricare alcool etilic, unitati de cultivare ciuperci de cultura, unitati de alimentatie publica, cantine, magazine alimentare, supermarketuri si depozite en-gros.

Controalele au vizat in special prevenirea aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, consumul unor cantitati de alimente de origine animala si nonanimala  creste.

 In urma controalelor au fost aplicate, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare 9 sanctiuni contraventionale in valoare de 10.800 lei si 3 avertismente.

         Au fost efectuate un numar de 2 supracontroale, pentru verificarea respectarii cerintelor legale privind identificarea si inregistrarea animalelor, la exploatatiile prinse in esantionul de control, generat de APIA.  in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 - pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin unitatile din subordine,  pentru verificarea respectarii cerintelor legale privind identificarea si inregistrarea animalelor, la exploatatiile prinse in esantionul de control, generat de APIA.

 Principalele deficiente constatate au fost: 

-        manipularea neigienica a produselor alimentare;

-        ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

-        nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare;

-        nerespectarea normelor privind intretinerea instalatiilor si ustensilelor de lucru;

-        desfasurarea altor activitati decat cele pentru care unitatea este inregistrata sanitar veterinar.

A fost dispusa retinerea oficiala si dirijarea spre distrugere a cantitatii de 16,265 kg produse alimentare neconforme.

 In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere si Control in domeniul Sigurantei Alimentelor privind incadrarea in valorile maxime admise a aditivilor si substantelor interzise, a nivelului de contamnare radioactiva, a parametrilor de calitate, a parametrilor microbiologici, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

In urma efectuarii examenului trichineloscopic la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, Laboratorul Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud a confirmat un numar de 4 cazuri de trichineloza in perioada 10-18.12.2016.

 Carnea provenita de la porcii depistati cu Trichinella Spiralis, in cantitate totala de 780 kg a fost confiscata si dirijata catre distrugere.

Pana in prezent, in judetul Bistrita-Nasaud au fost confirmate de catre Laboratorul Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor un numar de 8 cazuri de trichineloza la porcii proveniti din gospodariile populatiei.

 

 

Director executiv,

   Dr. Oros - Manarca Sorin - Marcel

 

0 comentarii5614 vizualizări20 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0