Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 23 Septembrie 2020 - 3248 vizitatori azi
In B-N nu au mai fost confirmate cazuri de trichineloza la porcii proveniti din gospodariile populatiei.

In perioada 19.12.2016-23.12.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 71 controale in: targuri de animale, piete agroalimentare, unitati de procesare lapte, centre de prelucrare lapte, unitati de panificatie-patiserie-cofetarie, unitati de alimentatie publica, baruri, unitati de fabricare vin, unitati de fabricare chipsuri din cartofi, unitati de fabricare suc, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-gros precum si controale in trafic.

Controalele au vizat in special prevenirea aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, consumul unor cantitati de alimente de origine animala si nonanimala  creste.

 Reprezentantii DSVSA-BN impreuna cu cei ai Inspectoratului General al Politiei au desfasurat activitati de colaborare interinstitutionala privind Planul de masuri comun "Interconect II" 2016, al caror scopul principal a fost combaterea evaziunii fiscale in domeniul comertului cu marfuri alimentare.

 In urma controalelor au fost aplicate, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare 4 sanctiuni contraventionale in valoare de 6.600 lei si 4 avertismente.

 Principalele deficiente constatate au fost:

- nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare;

- nerespectarea prevederilor legale privind manipularea neigienica a produselor alimentare;

- neintretinerea spatiilor de depozitare si comercializare a produselor alimentare.

 

 

A fost dispusa retinerea oficiala si dirijarea spre distrugere a cantitatii de 45,4 kg produse alimentare neconforme.

 

In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere si Control in domeniul Sigurantei Alimentelor privind incadrarea in valorile maxime admise a aditivilor si substantelor interzise, a nivelului de contamnare radioactiva, a parametrilor de calitate, a parametrilor microbiologici, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

In urma efectuarii examenului trichineloscopic la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, Laboratorul Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud a confirmat un numar de 8 cazuri de trichineloza in perioada 03-18.12.2016.

 Carnea provenita de la porcii depistati cu Trichinella Spiralis, in cantitate totala de 1500 kg a fost confiscata si dirijata catre distrugere.

In perioada 19.12-26.12.2016, in judetul Bistrita-Nasaud  nu au mai fost confirmate alte cazuri de trichineloza la porcii proveniti din gospodariile populatiei.

 

 Director executiv,

       Dr. Oros - Manarca  Sorin - Marcel

0 comentarii5999 vizualizări27 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0