Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 29 Mai 2020 - 8570 vizitatori azi
Masuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodariilor populatiei cu pasari.

In ultima perioada au fost diagnosticate 6 noi focare de influenta aviara de inalta patogenitate, subtipul H5N8, la populatia de pasari domestice si pasari captive salbatice din gospodarii ale populatie, respectiv in judetele Tulcea, Prahova, Mures, Brasov si Bacau. Toate aceste focare au avut ca element comun contactul direct cu pasarile salbatice, aflate pe diferite amenajari hidrologice. Pana la aceasta data au fost confirmate un numar de 31 de cazuri la pasari salbatice, cele mai multe dintre acestea fiind identificate la lebede.

Avand in vedere modificarile climatice din ultima perioada, precum si numarul mare de pasari salbatice existente la nivelul Romaniei pe diferite amenjari artificiale si naturale, se impune aplicarea urmatoarelor masuri suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodariilor populatiei de pe tot teritoriul tarii, in vederea reducerii riscului contactului intre pasarile domestice si cele salbatice, dupa cum urmeaza:

-                       prevenirea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile domestice si alte pasari, in special ratele si gastele. Astfel este interzis accesul tuturor pasarilor domestice si pasari salbatice captive la luciuiri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala.

-                       separarea in cadrul gospodariei, in masura posibilitatilor a ratelor si gastelor de alte pasari domestice;

-                      se va evita prin toate mijloacele cresterea pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute obligatoriu in spatii de cazare special amenajate; atunci cand acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita la care nu pot avea acces pasarile salbatice;

-                      se interzice adaparea pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;

-                      se va evita intrarea mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei);

-                      se va avea in vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie;

-                      se vor aplica masuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei incaltaminte diferita in spatiul de exploatare a pasarilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfectia incaltamintei;

-                      se va acorda o atentie sporita asupra riscurilor introducerii si diseminarii bolii de catre vanatori, care pot transmite virusul de la salbatic la domestic prin pasari vanate si prelucrate in exploatatiile non profesionale sau prin echipamente (ustensile) folosite la vanatoare cat si in cele comerciale care nu detin masuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatatii de tip A.

 

.

 

In perioada 01.01.2017-31.01.2017, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 40 controale in unitati de procesare lapte, centre prelucrare lapte, abatoare, unitati de panificatie-patiserie-cofetarie, unitati de fabricare paste fainoase, unitati de imbuteliere ape, unitati de alimentatie publica, baruri, cantine, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-gros, exploatatii de ovine, suine, bovine, circumscriptii sanitare veterinare.

 In urma controalelor au fost aplicate, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare 2 sanctiuni contraventionale in valoare de 1440 lei.

Principalele deficiente constatate au fost :

- existenta la controlul documentelor a unor neconcordante intre situatia existenta si atestarile din certificatele sanitare veterinare de transport sau din alte documente prevazute de legislatia veterinara, privind identificarea mijloacelor de transport, individualizarea si numarul animalelor.

 In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere si Control in domeniul Sigurantei Alimentelor privind incadrarea in valorile maxime admise a contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

In luna ianuarie  2017, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 - pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin unitatile din subordine, au efectuat controale pentru verificarea respectarii cerintelor legale privind identificarea si inregistrarea animalelor, la exploatatiile prinse in esantionul de control, generat de APIA. Astfel, inspectorii DSVSA-BN au efectuat un numar de 77 inspectii in exploatatii.

 

 

Director executiv,

Dr. Oros - Manarca  Sorin - Marcel

0 comentarii4725 vizualizări01 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0