Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 10 Aprilie 2020 - 9282 vizitatori azi
De Pasti au fost sacrificati in B.N. peste 9.300 de miei si iezi.

In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale 2017, in centrul de sacrificare al Primariei Bistrita, avizat sanitar veterinar pentru functionarea in perioada 11-14.04.2017, DSVSA-BN a asigurat, pe toata perioada desfasurarii activitatilor de sacrificare miei/iezi, medici veterinari care au verificat respectarea legislatiei sanitare veterinare cu referire la identificarea animalelor, la asigurarea bunastarii animalelor in timpul transportului, a cazarii si a manipularii si au efectuat expertiza sanitara veterinara a mieilor adusi pentru sacrificare.

In perioada 15.03-14.04.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA-BN au efectuat:

1. Examenul antemortem, examenul postmortem si expertiza sanitara veterinara pentru:

 - 8378 capete miei si iezi taiati in unitatile de abatorizare autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

 -  928 capete miei si iezi taiati in punctul de sacrificare autorizat temporar.

Din abatoarele autorizate sanitar veterinar au fost certificate pentru piata din Romania un numar de 7102 carcase de miel, iar pentru schimburi comunitare catre Germania, un numar de 1276 carcase de miel.

            2. Examenul sanitar veterinar in vederea certificarii catre statele membre (Bulgaria, Grecia, Italia) pentru un numar de 33706 capete miei.

3. 129 controale in: unitati de prelucrare lapte, abatoare, in punctul de sacrificare autorizat temporar, carmangerii,  macelarii, brutarii si patiserii,  depozite alimentare, unitati de vanzare cu amanuntul, supermarketuri, unitati de alimentatie publica, piete agroalimentare,  targuri de animale, controale in trafic a mijloacelor de transport animale si produse alimentare.

 Principalele neconformitati constatate de catre inspectorii DSVSA-BN au fost:

-  nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

-  manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

-  comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena conform prevederilor legislatiei in vigoare;

-  ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

-  nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare

-  detinerea sau transportul de animale neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitare veterinare.

In urma controalelor au fost aplicate, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare 20 sanctiuni contraventionale in valoare de 20520 lei si 2 avertismente si s-au retinut oficial 177 kg amestecuri de fructe uscate neetichetate conform Reg. CE 1169/2011.

 

Director executiv,

          Dr. BOGOLIN IOAN.

0 comentarii5509 vizualizări19 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0