Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Duminica 19 Ianuarie 2020 - 3118 vizitatori azi
Informatii cu privire la pesta porcina africana.

Material informativ cu privire la pesta porcina africana destinat crescatorilor de porcine din exploatatiile non-profesionale. Pesta porcina africana este o boala a porcinelor domestice si salbatice, mortala pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru a va proteja porcii de aceasta boala, va recomandam sa respectati urmatoarele sfaturi:

            a. nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;

            b. cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porci domestici;

            c. nu hraniti animalele cu resturi alimentare; daca exista vanatori in famile care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii, sau resturi de carne;

            d.  nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie, in scopul montei cu animale din alta exploatatie;

            e. nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;

            f. nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi. 

Cum arata un porc bolnav de pesta porcina africana?

Nu exista semne clare care sa indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

            • moarte rapida, intervenita intr-un timp extrem de scurt;

            • temperatura foarte ridicata (40,5 - 42?C) si stare febrila;

            • roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;

            • lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers;

            • vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi. 

Ce fac in cazul in care suspectez ca un porc este bolnav de pesta porcina africana?

            Anuntati imediat medicul veterinar imputernicit de libera practica din localitate, medicul veterinar oficial din cadrul CSVZonale sau la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud.

 Toate animalele suspecte trebuie ucise si neutralizate, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii, ai caror porci sunt identificati in Sistemul National de Inregistrare si Identificare a Animalelor, vor fi despagubiti de catre stat, la pretul de piata al animalelor.

Rugam crescatorii de porci sa respecte aceste recomandari, in caz contrar, la controalele efectuate de catre Directia Sanitara Veretinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, proprietarii care nu respect cerintele legale vor fi sanctionati, iar in acest caz despagubirea animalelor afectate nu se va mai putea face.

 

 

Director executiv,

 Dr. BOGOLIN IOAN

0 comentarii3815 vizualizări10 august 2017
rss 2.0
rss 2.0