Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
VACCINAREA ANTIRABICA A VULPILOR.

In conformitate cu Programul strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe in Romania, aprobat prin HG nr. 55/2008 si a Deciziei CE SANTE/VP/RO/S12.749805 ce aproba programele anuale si multianuale privind eradicarea, controlul si monitorizarea bolilor animale si zoonozelor, in perioada 06.10.2017 - 16.10.2017 se va realiza campania a II-a de vaccinare a vulpilor din anul 2017, prin distribuirea momelilor pe cale aeriana si prin distribuire manuala. 

Campania de vaccinare antirabica a vulpilor se realizeaza astfel:

1. Informarea populatie prin materiale de informare, atentionare si materiale informative cronologice, afisate la primarii, scoli, spitale/dispensare, posta, magazine, statii de autobuz, trasee turistice, de catre prestatorul de servicii care a castigat licitatia organizata de ANSVSA.

2. Distribuirea momelilor pe cale aeriana se desfasoara pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 01.10.2017, in functie de conditiile meteorologice, din urmatoarele aeroporturi/aerodromuri: Satu-Mare, Clinceni, Caransebes, Iasi, Targu-Mures, Tulcea si Deva.

Persoanele numite si instruite, distribuie momelile din avion intr-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafete intinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu exceptia zonelor locuite (cu 500 de metri inainte de localitati), cursurilor de apa si zona drumurilor.

3. Distribuirea manuala a momelilor vaccinale in judetul Bistrita-Nasaud se va desfasura in perioada 06.10.2017 - 16.10.2017.

Distributia manuala a celor 1650 de momeli vaccinale se va realiza de catre personalul din cadrul fondurilor de vanatoare, instruit de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud. Momelile vor fi amplasate la fiecare gura de intrare in vizuina si pe traseele vulpilor, in imediata apropiere a vizuinilor.

Timp de doua saptamani dupa distribuirea momelilor se restrictioneaza circulatia libera a cainilor si pisicilor in zona respectiva, intrucat aceste animale reprezinta competitori pentru momeala. De asemenea, in regiunile in care s-au distribuit momeli, vanatoarea va fi interzisa pentru o perioada de 14 zile de la distribuirea acestora.

4. Testarea eficientei vaccinarii antirabice se face la 45 de zile de la finalizarea vaccinarii, prin impuscarea vulpilor de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare care vor fi aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar Bistrita-Nasaud. La nivelul judetului sunt programate spre analiza un numar de 100 de vulpi/campanie.

  

Pentru desfasurarea corespunzatoare a actiunii s-au luat urmatoarele masuri:

-        S-a informat Institutia Prefectului, Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Directia Silvica Bistrita-Nasaud, Garda Forestiera Cluj, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Bistrita-Nasaud si reprezentantii Fondurilor Cinegetice, cu privire la aplicarea programului de vaccinare a vulpilor.

-        Au fost instruiti gestionarii fondurilor cinegetice, paznicii de vanatoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileste modul de informare a populatiei, transportul, depozitarea si utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orala destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua sansele de raspandire a turbarii in cadrul populatiei de animale domestice si salbatice, eliminand astfel riscul transmiterii bolii la om.

-        Au fost instruiti medicii veterinari zonali si medicii veterinari imputerniciti in vederea acordarii asistentei cetatenilor privind procedura ce trebuie urmata la depistarea momelilor vaccinale neconsumate;

 

ATENTIONARI SPECIALE!

Pentru prevenirea contactului direct al mainilor cu momeala (momeala arata ca cea din imaginea alaturata), este obligatorie folosirea manusilor din cauciuc.

 Daca vaccinul (continutul blisterului de plastic-aluminiu incorporat in momeala vaccinala), vine in contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionata a omului, trebuie contactat imediat medicul. In acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate in conformitate cu reglementarile in vigoare, care se refera la expunerea la virusul rabic.

Daca mainile sau alta parte descoperita a corpului vine in contact cu vaccinul, zona respectiva se va spala abundent cu apa si sapun!

Vaccinul nu este destinat imunizarii animalelor domestice dar, in cazul consumului accidental, s-a constatat ca vaccinul nu este daunator pentru acestea (caini si pisici).

 

 

Cu stima!

Director Executiv

Dr. Bogolin Ioan

 

0 comentarii2926 vizualizări09 octombrie 2017




rss 2.0
rss 2.0