Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 20 Ianuarie 2021 - 19982 vizitatori azi
DSVSA B-N demareaza actiunile specifice perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale.

In scopul prevenirii aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste, DSVSA-BN a dispus masuri specifice, precum si intensificarea controalelor oficiale, in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, alaturi de alte alimente de origine animala, cu scopul de a prevenii aparitia toxiinfectiilor alimentare.

 In perioada 05.03.2018 - 07.04.2018 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Ortodoxe) este asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud (DSVSA) si la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVA).

 Rugam consumatorii sa sesizeze, la numarul de telefon 0263/224974, orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

 Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul si in unitatile de alimentatie publica.

 Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene/locale (IPJ, IJJ, Primarii, Institutia Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) in vederea organizarii unor actiuni comune de control, in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate.

 Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine si publicate pe site-ul ANSVSA si, in cazuri exceptionale, in centre de sacrificare autorizate temporar.

 Rugam primariile sa notifice, pana la data de 14.03.2018, in scris, intentia amenajarii temporare a unor spatii pentru sacrificarea si prelucrarea primara (jupuire si eviscerare partiala) a mieilor si iezilor.

 Functionarea centrelor de sacrificare a mieilor va fi permisa numai in perioada 15 - 31 martie 2018 (premergatoare Pastelui catolic), respectiv in perioada 22 martie - 7 aprilie 2018 (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 07ºº-17 ºº, sub supraveghere sanitara veterinara.

 Mieii destinati sacrificarii trebuie sa fie identificati cu doua crotalii in exploatatia de origine.

 Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau catre targurile de animale se face numai cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar si insotiti de documente sanitare veterinare (formular de miscare, certificat de sanatate si document privind lantul alimentar).

 Ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua. Transportul oualor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe intreaga perioada de depozitare si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare. Este interzisa comercializarea oualor care nu sunt marcate cu codul producatorului precum si a oualor cu coaja crapata sau lovita.

 In toate pietele agro-alimentare din judet si in alte locuri special amenajate in care vor fi valorificate carnea si celelalte produse de origine animala, se va asigura personal de specialitate.

 Recomandam consumatorilor achizitionarea carnii de miel numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

.

 

 Director executiv,

Dr. BOGOLIN IOAN

 

0 comentarii3360 vizualizări08 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0