Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 21 Ianuarie 2021 - 58 vizitatori azi
Informare privind masurile de diminuare a nivelului acrilamidei in produsele alimentare.

Legislatia din domeniul sigurantei alimentelor are scopul de a asigura un nivel inalt de protectie a consumatorului si stabileste masuri si conditii necesare pentru a controla pericolele si a asigura adecvarea pentru consumul uman a unui produs alimentar, tinand cont de utilizarea sa preconizata. Pericolele asociate produselor alimentare apar atunci cand acestea sunt expuse unor agenti periculosi, biologici, chimici sau fizici, care pot contamina produsele alimentare.

Unul dintre contaminantii chimici care poate sa apara in lantul alimentar este acrilamida.

Acrilamida este un compus organic, cu solubilitate mare in apa, care apare in produsele alimentare care contin amidon, in timpul gatirii la temperaturi inalte, peste 120?C (la prajire, coacere, rumenire, procesare industriala), in conditii de umiditate scazuta. Rezulta in urma reactiei dintre constituentii naturali ai unor produse alimentare (zaharuri reducatoare si anumiti aminoacizi, in special asparagina).

Dintre produsele alimentare susceptibile la formarea acrilamidei amintim:

-        cartofii prajiti;

-        chipsuri de cartofi, gustari de cartofi, biscuiti crocanti si alte produse obtinute din aluat de cartofi;

-        paine;

-        produse fine de panificatie: prajiturele, biscuiti, biscuiti crocanti, pesmet, napolitane, gogosi, turta dulce, rondele din paine si inlocuitori de paine;

-        cereale pentru micul dejun;

-        cafea prajita (boabe), cafea instant (solubila);

-        produse alimentare destinate sugarilor si produse alimentare prelucrate, pe baza de cereale, destinate copiilor de varsta mica.

 

Conform opiniei stiintifice a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor, acrilamida si metabolitii sai poate creste riscul de dezvoltare a cancerului pentru consumatorii din toate grupele de varsta, avand in vedere ca este prezenta intr-o gama larga de produse alimentare consumate zi de zi, copiii fiind cea mai expusa grupa de varsta pe baza greutatii corporale.

Ca urmare, pentru reducerea expunerii la acrilamida prin dieta alimentara, Comisia Europeana a adoptat Regulamentul nr. 2158/2017 de stabilire a masurilor de diminuare si a nivelurilor de referinta pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare, care va intra in vigoare la data de 11 aprilie 2018.

 Regulamentul se aplica operatorilor din domeniul alimentar care fabrica produse alimentare susceptibile la formarea acrilamidei si stabileste pentru acestia obligativitatea de a aplica masurile de diminuare adecvate si de a  pune pe piata alimente in care concentratia acrilamidei este sub nivelul de referinta stabilit.

 

DSVSA Bistrita-Nasaud a demarat o actiune de informare a operatorilor vizati si va verifica modul in care se respecta aceste cerinte legale. 

Pentru reducerea nivelului de acrilamida in alimentele preparate in bucataria proprie recomandam urmatoarele:

-        utilizarea de materii prime (cartofi, cereale, fructe) cu continut redus de zaharuri reducatoare (glucoza si fructoza) si asparagina pentru produse care sunt tratate termic prin prajire/coacere/rumenire;

-        depozitarea materiilor prime in conditii corespunzatoare de temperatura, in spatii aerisite si uscate;

-        evitarea utilizarii cartofior imaturi si a celor care au germinat;

-        blansarea (oparirea si racirea brusca) cartofilor inainte de prajire sau coacere;

-        evitarea folosirii produselor feliate foarte subtire, care se pot arde in timpul prepararii;

-        tratarea termica la temperaturi adecvate;

-        neprelungirea inutila a timpului de preparare;

-        evitarea consumului alimentelor tratate termic in exces (prea prajite/coapte);

-        prepararea alimentelor in  sarje mici, pentru a evita prelungirea timpului de gatire;

-        utilizarea in produse de panificatie si patiserie a bicarbonatului de sodiu ca agent de afinare, in locul  bicarbonatului de amoniu.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Ioan BOGOLIN.

0 comentarii3444 vizualizări21 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0