Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Duminica 17 Ianuarie 2021 - 12562 vizitatori azi
Virusul Pestei Porcine Africane depistat la porci mistreti de pe un fond de vanatoare din judetul Bistrita-Nasaud.

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la mistreti, in judetul Bistrita-Nasaud, la doua cazuri, pe raza fondului de vanatoare 3 Agries, intr-o zona situata la aproximativ 1 km de limita cu judetul Maramures si 12 km fata de judetul Cluj. Suspiciunea a fost emisa la data de 16.01.2019 in urma emiterii unui buletin de analiza de catre LSVSA Maramures. Probele au fost imediat trimise catre IDSA Bucuresti care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectata si carcasele au fost distruse. A fost convocata o sedinta a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrita-Nasaud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii, care va fi completat in sedinta CLCB convocata pentru  astazi, 18.01.2019. Au fost stabilite o serie de masuri, cum ar fi: vanarea integrala a mistretilor din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, toti porcii domestici din din zonele infectate sa fie tinuti in adaposturile lor sau in alte locuri unde pot fi izolati de porcii salbatici, care nu trebuie sa aiba acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi in contact cu porcii din exploatatie, reducerea efectivului de mistreti pentru zonele neafectate de PPA, prin vanarea cotei de vanatoare si a cotei suplimentare de interventie in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Totodata, au fost notificate Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele Maramures si Cluj.  Ancheta epidemiologica este in desfasurare. Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic. 


Serviciul Comunicare si Logistica Documentara.

0 comentarii3213 vizualizări18 ianuarie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0