Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Duminica 20 Septembrie 2020 - 16580 vizitatori azi
Consumati carnea de porc doar dupa efectuarea examenului trichineloscopic.

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, pentru prevenirea unor posibile imbolnaviri si/sau infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud reaminteste consumatorilor/proprietarilor de animale:

- sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Aceasta inseamna ca produsele de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica;

- sa nu consume carnea obtinuta de la porcii sacrificati in gospodaria proprie pana nu obtin, de la medicul veterinar, rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti;

- sa cumpere animale numai daca sunt insotite de certificatul de sanatate si de formularul de miscare emise de catre medicul veterinar.

Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintei omului, cum ar fi: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica), animale din zona silvatica precum si porcii domestici, porcii mistreti, sau alte specii infestate. Omul se imbolnaveste numai in urma consumului de carne infestata de porc domestic, cal, nutrie, mistret, urs, crocodil, etc.

Avand in vedere existenta si aparitia unor noi cazuri de trichineloza, atat la porcul domestic cat si la vanatul salbatic, reamintim crecatorilor ca sacrificarea porcului si consumarea produselor obtinute de la acesta in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave.

In vederea efectuarii examenului trichineloscopic, se recolteaza o proba de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, daca acestia lipsesc, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muschii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta din imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale (Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangiorz-Bai), precum si Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud (numai prin digestie artificiala), care vor functiona zilnic intre orele 8.30 -16.30 (luni-sambata) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopica se face contra cost (20 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinarii directe, respectiv 74 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Proprietarii sunt obligatii sa predea medicilor veterinari, odata cu proba adusa la examinare, crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea de inlocuire a animalului, in cazul in care acestia sunt detinuti cu respectarea normelor sanitar-veterinare in vigoare, cu referire la declararea si inregistrarea obligatorie in registrul agricol si in sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor.

Inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud efectueaza controale, in perioada 28.11.2019 - 07.01.2020, pentru verificarea modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

 Dr. BOGOLIN Ioan

 

 


0 comentarii3759 vizualizări29 noiembrie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0