Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 08 August 2020 - 19984 vizitatori azi
Masuri sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in perioada sarbatorilor de iarna 2019-2020.

DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR BISTRITA-NASAUD. 

Masuri sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in perioada sarbatorilor de iarna 2019-2020

 

Nr.

crt

Denumireaactiunii/masurii

Perioada

desfasurarii

 

Actiuni de instruire a medicilorveterinarisi a fermierilor, precumsiactiuni de informaresiconstientizare a populatieiprivindriscul de aparitieisiraspandire avirusuluiPestei Porcine Africane (PPA) la porculdomesticpeteritoriuljudetuluiprecumsiasuprariscurilorprivindimbolnavireaconsumatorilorcuTrichinellaspp.

Permanent

 

Informarea consumatorilor asupra riscurilor pentru sanatatea publica care decurg in cazul taierii animalelor in spatii neautorizate si fara supraveghere sanitara veterinara, precum si in cazul consumului de carne de porc care nu a fost testata pentru Trichinella spp., locatiile unde pot fi efectuate examenele trichineloscopice si programul de lucru al acestora.

 

Stabilirea programului de lucru si nominalizarea personalului sanitar veterinar care va asigura examenul pentru identificarea Trichinella spp. in carnea de porc provenita de la porcii sacrificati pentru consum familial in gospodariile populatiei.

28.11.2019

 

Instruirea personalului din cadrul DSVSA/CSVSAO, precum si a medicilor veterinari de libera practica privind modul de efectuare a examenuluipentruidentificareaTrichinellaspp.

03.-04.12.2019

 

Afisarea programului de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon (0733014054), la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale si al Laboratorului Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pentru perioada sarbatorilor.

28.11.2019 - 07.01.2020

 

Controale oficiale in echipe comune DSVSA BN - IPJ BN desfasurate atat in trafic cat si in unitati, in scopul aplicarii unor masuri adecvate pentru prevenirea si descurajarea comertului ilegal cu animale vii, in special cu porci si produse provenite de la acestia, in vederea prevenirii aparitieisiraspandiriivirusuluiPestei Porcine Africane (PPA) la porculdomestic, peteritoriuljudetului.

12.12.2019-

07.01.2020

 

Controaleinexploatatiilecu porcine, pietele agro-alimentare, abatoarele, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc.), avand drept scop:

6.1.Verificarea modului de sacrificarea porcilor in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisa taierea porcilor, in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar.

6.2. Verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine vii, precum si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci vii, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA.

6.3. Verificarea modului de respectare a cerintelor legale aplicabile comertului cu carne proaspata si produse din carne.

6.4. Verificarea respectarii normelor in vigoare prinvind comercializarea oualor si produselor din oua, laptelui si produselor lactate, precum si pestelui si produselor din pescuit.

6.5. Verificarea, la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, privind:

      a) respectarea cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

      b) respectarea cerintelor de igiena;

      c) trasabilitatea produselor alimentare.

30.11.2019- 07.01.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Director executiv

    Dr. BOGOLIN IOAN

0 comentarii3290 vizualizări19 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0