Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Luni 28 Septembrie 2020 - 2934 vizitatori azi
Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro

Producatorii autorizati din zonele montane pot fi gasiti mai usor dupa ce Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicata producatorilor care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan", in vederea promovarii produselor montane.

Prin aceasta initiativa, ANZM doreste sa informeze consumatorii din Romania ca, pe langa produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs traditional, ecologic, DOP, IGP, STG, exista si produsele montane.  

In judetul Bistrita-Nasaud exista sase producatori atestati care produc fructe, siropuri, dulceturi si o gama variata de branzeturi iar lista este deschisa!

 

Producatorii sunt inregistrati pe site-ul www.produsmontan.ro de catre reprezentantii Agentiei dupa ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan".

Site-ul www.produsmontan.ro are o structura simpla, astfel incat producatorii sa fie identificati usor. Prin urmare, pe prima pagina sunt prezentate categoriile de produse si cu un singur click vor fi redati toti producatorii din categoria respectiva. De asemenea, exista optiunea de a cauta un producator dupa judetul de provenienta.

Fiecare producator are afisate datele de contact, iar unii dintre acestia au si site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea sa contacteze direct producatorii pentru a achizitiona produsele de care sunt interesati.

Pana in prezent, exista un numar de 173 de producatori care detin dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan" pentru 662 de produse montane. Aceste date se regasesc si in Registrul National al Produselor Montane.

Potentialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calitati deosebite legate de locul de origine, precum si de metodele traditionale de productie si procesare.

 

Mentiunea de calitate "produs montan" are recunoastere la nivel european si vine atat in sprijinul producatorilor, pentru a-i ajuta sa comunice pe piata caracteristicile si proprietatile, care ofera valoare adaugata propriilor produse agricole, cat si in sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeana doreste sa se evite folosirea termenului "munte" intr-un mod abuziv si sa reglementeze faptul ca produsul care a obtinut dreptul de utilizare a acestei mentiuni este verificat si certificat ca fiind din zona montana.

In Romania, autoritatea competenta cu verificarea datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan" este Agentia Nationala a Zonei Montane din cadrul  Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cumparatorul trebuie sa aiba siguranta ca atunci cand achizitioneaza un produs cu logo-ul de "produs montan", acesta este intr-adevar un produs facut la munte, din materie prima din zona montana.

Un produs montan va fi privit de catre cumparator ca un produs de calitate superioara, cu o origine recunoscuta, obtinut dintr-o zona cu un grad redus de poluare.

 

Producatorii pot fi gasiti si prin intermediul unei aplicatii mobile. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin AFIR, a mai creat o platforma, sub forma unei aplicatii denumita "CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)", care va duce direct la producatorii autentici din Romania, fie ca sunt montani, traditionali sau certificati pe o alta schema de calitate.

Prin intermediul acestei aplicatii, aveti acces la toate produsele din Romania atestate printr-o schema de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producatorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare si contact direct din aplicatie, cautare in lista de atestate a producatorilor dupa diverse criterii, filtrare produse intr-un anumit judet sau pe o anumita raza, in functie de tipul atestatului si categoria de produs, precum si posibilitatea de citire QR Code de pe orice eticheta pentru aflare detalii despre produse.

Haideti sa le multumim producatorilor locali care au inteles beneficiile mentiunii de calitate produs montan, mai departe decat in registrele contabile si pun zilnic pe masa romanilor mancare sanatoasa si cu gust de ACASA!

Informatii despre Cum se obtine mentiunea de calitate facultativa "produs montan" sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

 

In judetulBistrita-Nasaud producatorii atestati sunt:

1. ASOCIATIA AFI PROFAMILIA din Loc. Bistrita Bargaului, jud. Bistrita-Nasaud, produse atestate:Dulceturi, Siropuri si Povila de Bargau.

2. SC GRIDAMA FRUCT MONTAN SRL din Sat Piatra Fantanele, com. Tiha Bargaului, jud. Bistrita Nasaud, produse atestate: Fructe de padure, dulceturi si siropuri.

3. OPREA MARINA MAGDALENA PFA din Loc. Feldru, com. Feldru, jud. Bistrita-Nasaud  produse atestate:Cas si Branza framantata de vaca,

4. SOCIETATE COOPERATIVA AGRICOLA DE GRADUL 1 GRUPUL DE PRODUCATORI SINGEORZ BAI din Loc. Sangeorz Bai, jud. Bistrita Nasaud, produse atestate:Cascaval, Telemea, Smantana, Urda, Cas din lapte de vaca si Branza framantata de Singeorz Bai.

5. KADAR MIHAELA MARIA IF din Sat Vita, com. Nuseni, jud. Bistrita Nasaud, produse atestate:Cas de oaie si Urda de oaie.

6.ANA MARIA ALL STAR SRLdin sat Dorolea, com.Livezile,jud. Bistrita Nasaud, produse atestate: fructe de padure-Afine.

Iar lista ramane deschisa!

 

Consumand produse montane, contribuim la mentinerea activitatilor agricole traditionale in zona montana, la dezvoltarea gospodariilor montane, precum si la mentinerea populatiei in zonele de munte.

0 comentarii1939 vizualizări19 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0