Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 11 Iulie 2020 - 4042 vizitatori azi
APIA elibereaza adeverinte pentru Beneficiarii Schemei de plata unica pe suprafata - Campania 2011. Prima pe exploatatie. Nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza adeverinte pentru Beneficiarii Schemei de plata unica pe suprafata - Campania 2011, care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente de la Bancile care au incheiat Conventii cu Agentia.

Pana la aceasta data, APIA a incheiat Conventii cu  BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comerciala Romana si Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA, urmand a fi incheiate in perioada urmatoare Conventii si cu alte Banci Comerciale.

Potrivit Conventiei, la solicitarea scrisa a fermierului la centrul judetean/local unde a depus cererea in Campania SAPS 2011, APIA va elibera o Adeverinta prin care confirma ca Beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema unica de plata pe suprafata (SAPS) pentru anul 2011 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare. Nu pot beneficia de aceasta adeverinta fermierii selectati la controlul pe teren (clasic sau teledetectie).

De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata in cadrul schemei SAPS si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia, precum si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Valoarea creditului va fi de pana la  80 la suta din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei la cursul leu/euro comunicat de BNR de la data solicitarii creditului.

Mentionam ca APIA a incheiat astfel de conventii si pentru campanile SAPS 2007 - 2010.

SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE.

 

 

 

 

 

A.P.I.A. Centrul Judetean  Bistrita Nasaud, reaminteste fermierilor care doresc sa solicite sprijin pentru schemele de plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic la specia bovine - " Prima pe exploatatie ", faptul ca pune la dispozitia solicitantilor cererea pretiparita.

 Cererea trebuie vizata de asociatiile crescatorilor de animale legal constituite, care sprijina interesele crescatorilor de bovine, taurine si / sau bubaline. 

Asociatiile crescatorilor de animale  care vor viza cererile solicitantilor, trebuie sa depuna la A.P.I.A. Centrul Judetean prin reprezentantul legal urmatoarele documente:

- copie dupa documentele de identificare ale asociatiei (CIF), care sa poarte sintagma  " Conform cu originalul", daca este cazul;

-copie dupa hotararea judecatoreasca de constituire si dupa statutul asociatie, din care sa reiasa ca asociatia crescatorilor de animale sprijina interesele crescatorilor de bovine, taurine, si/sau bubaline, care sa poarte sintagma " Conform cu originalul";

- o lista cu numele, prenumele si specimenele de semnatura pentru reprezentantii desemnati de asociatie care pot  viza cererile;

- amprenta stampilei ce se  va aplica pe cereri.

 Perioada de depunere a cererilor de sprijin  este 15 IULIE - 31 AUGUST.

                  A.P.I.A.  Centrul Judetean Bistrita Nasaud

 

 

 

 

 

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la nerespectarea Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 5 si 8, prin care nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Referitor la GAEC 5 precizam ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor.

Agricultorul care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.

Agricultorilor care nu respecta acest GAEC, li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Conformitatea sau dupa caz neconformitatea cu GAEC 5 se constata la controlul pe teren, in timpul campaniei de vara, unde se observa daca miristea sau resturile vegetale au fost sau nu arse.

Gravitatea nerespectarii GAEC 5 se evalueaza in functie de suprafata parcelelor cu miristi sau resturi vegetale arse, raportata la tolalul suprafetei arabile determinate din exploatatie.

 Referitor la GAEC 8 precizam ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.

Agricultorul care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.

In cazul in care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, iar agricultorul  prezinta sesizarea inregistrata la politie sau la inspectoratul general pentru situatii de urgenta privind acest fapt - GAEC 8 este respectat.

Neconformitatea cu GAEC 8 se constata in timpul campaniei de vara, la fata locului, de catre inspector, care a gasit pe teren parcele de pajisti permanente arse.

Agricultorilor care nu respecta aceasta conditie li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC.

Gravitatea nerespectarii GAEC 8 se evalueaza in functie de suprafata parcelelor de pajisti permanente arse, raportata la tolalul suprafetei de pajisti permanente din exploatatie.

 SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE

 


0 comentarii3472 vizualizări21 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0