Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 17 Mai 2024 - 14587
Interdictie de a incendia miristile, vegetatia uscata si resturile vegetale pe terenurile arabile.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza fermierii ca incepand cu anul de cerere 2023 se pun in aplicare normele privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si a unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala.

Fermierii si alti beneficiari care primesc sprijin prin interventiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie sa respecte normele privind conditionalitatea pe intreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului de cerere.

Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatatiile agricole, pentru toti fermierii care au la dispozitie terenuri arabile, avand ca cerinta obligatorie interzicerea arderii miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.

Fermierii care utilizeaza terenuri arabile, inclusiv pajisti temporare, nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapita s.a.), inclusiv iarba/vegetatia ramasa dupa cosirea/recoltarea pajistilor temporare.  

Pentru a intari masurile de verificare in vederea respectarii standardului GAEC 3, de catre fermieri, APIA a incheiat Protocolul de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in baza caruia partile se angajeaza sa colaboreze pentru cresterea eficientei actiunilor de control.

APIA, GNM si IGSU, elaboreaza materiale informative (afise, pliante, postere, comunicate de presa  etc.) cu privire la interdictia arderii miristilor si vegetatiei uscate pe terenurile arabile, precum si  transmiterea lor catre structurile judetene ale APIA, GNM si IGSU, in vederea diseminarii catre populatie, in cadrul campaniilor de informare publica.

Standardul GAEC 3 are ca obiectiv principal mentinerea nivelului de materie organica din sol, prin interdictia arderii miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile. Fermierii care respecta standardul GAEC 3, contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provenite din agricultura.

 

In cazul in care se constata ca o anumita suprafata a exploatatiei a fost arsa, dar arderea se datoreaza unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sanctionati, fermierii pot prezenta in cel mai scurt timp la Centrul APIA la care a depus cererea, copia Procesului verbal de interventie intocmit de catre Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta sau copia dupa sesizarea (plangerea) depusa de acesta la sectia de Politie pe raza careia s-a produs incidentul, iar dupa finalizarea cercetarilor trebuie sa prezinte si copia documentului  de solutionare a sesizarii facute.

Pentru mai multe informatii privind normele de conditionalitate, va rugam sa consultati:

Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023 pentru punerea in aplicare a normelor privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala, incepand cu anul de cerere 2023.

Ghidul fermierului privind conditionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro .

 

 

APIA, mereu alaturi de fermieri!

SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE

0 comentarii3815 vizualizări18 iulie 2023




rss 2.0
rss 2.0