Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Tehnologia in folosul beneficiarilor solicitanti de fonduri U.E. si buget national".

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) aduce la cunostinta ca in cadrul ultimelor sesiuni de informare la care a participat dl. Director General - Florin Marius FAUR, s-a adus in discutie o tema denumita: "Tehnologia in folosul beneficiarilor solicitanti de fonduri U.E. si buget national". Pentru a avea o imagine exacta asupra tematicii respective va informam de urmatoarele aspecte:

  1. Transmiterea de date prin mesaj telefonic scris si/sau e-mail:

Este dedicata tuturor fermierilor beneficiari, care au in baza de date a A.P.I.A. un numar de telefon mobil si/sau e-mail, datele transmise putand fi de tip financiar (momentul platii), notificari, solicitari de clarificare, etc. Aceste date trebuie transmise in conformitate cu legislatia UE, respectiv legislatia din Romania si de regula transmiterea se realiza prin intermediul serviciilor postale sau chiar prin deplasarea la fermieri a unor functionari ai A.P.I.A. sau ai Primariilor, implicit costuri mari. Transmiterea in format mesaj telefonic si/sau e-mail va asigura o reducere de peste 90% a a costurilor specifice.

Implementare - incepand cu saptamana viitoare (24-28.10.2011) pentru anuntarea momentului efectuarii platii avansului de 42 EURO/ha pentru fermierii care au depus cereri in campania SAPS 2011 (sprijin pe unitate de suprafata) si care au in baza de date APIA un numar de telefon mobil si/sau e-mail, respectiv 150.000 de fermieri din totalul de 1.08 milioane fermieri care vor beneficia de aceste plati.

2. Depunerea cererilor in format electronic folosind aplicatia informatica IPA Online:

Este o aplicatie gratuita la dispozitia fermierilor care depun cereri pentru accesarea platilor directe pe unitate de suprafata (SAPS) din Fondul European de Garantare pentru Agricultura (FEGA), plati pentru zone defavorizate, respectiv masuri de agromediu din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), respectiv platilor complementare de la bugetul national. Aceasta aplicatie implica utilizarea unui computer conectat la internet, ea permitand fermierului sa isi vizualizeze din orice locatie parcelele din propria exploatatie, sa le masoare, sa le marcheze, sa introduca date cu privire la suprafetele utilizate, blocurile fizice in care apar, precum si culturile infiintate. Prin completarea electronica a cererilor se asigura reducerea problemelor de supradeclarare, pozitionarea corecta a suprafetelor in blocurile fizice, timpi foarte redusi pentru depunerea cererii etc.

Implementare - in anul 2011, un procent de 99,7 fermieri au depus cereri in format electronic, utilizand aplicatia IPA Online in baza unei parole si a unui identificator, beneficiind dupa caz, de sprijin total din partea functionarilor APIA. Se doreste ca in viitor procesul in sine sa fie on-line integral, pentru ca fermierii (care bineinteles au mijloacele necesare), sa poata derula aceasta procedura de depunere a cererii de sprijin fara a fi nevoie sa se deplaseze la Centrele locale/judetene ale APIA.

3. Crearea pe pe site-ul A.P.I.A. ( www.apia.org.ro) a unei interfete (fereastra de dialog),

Asigura posibilitatea ca fermierii, in baza unei parole si a unui identificator primite acasa, sa poata afla stadiul in care regaseste cererea de plata depusa pentru plati directe. Implica utilizarea unui computer conectat la internet.

Implementare - incepand cu campania SAPS 2012, dupa preluarea cererilor de sprijin pe unitate de suprafata.

4. Utilizarea de date din Registrul agricol informatizat

A.P.I.A. impreuna cu MADR a incurajat si realizat demersuri pe tot parcursul anului 2011 si 2012, la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru transpunerea din format hartie in format electronic a datelor din Registrul agricol tinut si actualizat la Primaria de la nivelul fiecarei Unitati Administrativ Teritoriale. Ulterior printr-o conexiune internet securizata, APIA poate confrunta informatiile legate de explotatiile din baza de date proprie, cu cele din acest Registru agricol in format electronic, eliminandu-se in acest fel o serie de deplasari pe care fermierii le au pentru clarificari, implicit o serie de documente in format scris (adeverinte, contracte) si nu in ultimul rand o mai mare coerenta, precizie si trasabilitate a datelor .

Implementare - incepand cu campania SAPS 2012, la preluarea cererilor de sprijin pe unitate de suprafata pentru fermierii din  Unitatile Administrativ Teritoriale care au demarat deja procesul de informatizare a datelor din Registrul agricol.

Mentionam ca scopul celor 4 masuri, optionale pentru fermieri, implementate sau in curs de implementare de catre institutia noastra, este acela de a asigura beneficiarilor un serviciu public de calitate sporita, tradus prin costuri si elemente de birocratie diminuate, siguranta, transparenta si precizie suplimentara a datelor, si nu in ultimul rand o mai mare viteza de transmitere a datelor spre si dinspre beneficiari.

SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE.

1 comentariu2716 vizualizări21 octombrie 2011




rss 2.0
rss 2.0