Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
UNICAT in intreaga EUROPA-Recunoasterea oieritului montan, lansata si finalizata de catre asociatia oierilor montani din judetul BN.

Duminica 29 ianuarie, Cercul Militar Bistrita a gazduit cea de a sasea Adunare generala a AJCMO "Dealu Negru" Bistrita-Nasaud. Reprezentantii celor peste 600 de membri ai oierilor montani au luat la cunostinta realizarile obtinute de catre asociatie in anul 2011 si au aprobat modalitatile de actiune pentru anul 2012. Activitatea a fost supervizata de Mititean Pop Valentin, directorul DAJ BN, Hetrea Cornel-specialist 1 in cadrul directiei si reprezentanti ai APIA Nasaud, respectiv Camera agricola BN.

Din documentele prezentate participantilor la adunare, a  rezultat faptul ca  eforturile conjugate ale membrilor Asociatiei judetene a Crescatorilor  Montani de Ovine  "Dealu Negru" din Bistrita -Nasaud au dus la aprecieri nationale si internationale, mai ales datorita promovarii produselor traditionale. "Cele doua produse atestate au depasit granitele tarii, fiind recunoscute in intreaga Europa", a afirmat Carcu Stefan- seful centrului APIA Nasaud.

Invitat special la aceasta manifestare,Dr.ing. Stef Tiberiu, presedintele AGROM Mures a subliniat aportul important al AJCMO "Dealu Negru" in directia recalificarii fortei de munca. "Dintr-o meserie dezonoranta in trecut, cele patru meserii, oier montan, crescator montan, baci montan si cioban montan, au devenit meserii de baza, atestate de catre ANOFM, iata o noua dovada a valorii acestei asociatii si a lucrului in echipa."-a precizat presedintele AGROM Mures.

Se poate afirma fara gratuitati ca AJCMO "Dealu Negru"este una strict profesionala, recunoscuta ca atare de Ministerul Agriculturii , iar cele sapte filiale  impreuna cu trei sucursale au avut un impact major asupra oieritului montan din judet.

 Pe plan international, recunoasterea oieritului montan, lansata si finalizata de catre asociatia oierilor montani din judetul BN este un UNICAT in intreaga EUROPA .  Asa cum aprecia si directorul Mititean  Pop Valentin, "varful de lance pentru obtinerea atestarii celor patru meserii si a celor doua produse traditionale, Lapte acru de oaie "Dealu Negru"si Branza framantata de oaie "Dealu Negru"i se   datoreaza  membrilor  acestei asociatii  de profil.

Se cuvin a se  sublinia si demersurile facute de presedintele asociatiei, ing. Turculet Vasile, care in ciuda unor rezistente fantastice birocratice a reusit punerea in valoare a acestei preocupari  milenare. "Perseverenta si tenacitatea lui Turculet....au invins"- a declarat pentru Bistritanews.ro  Dr. ing.  Stef Tiberiu directorul Centrului de Instruire in Agricultura.

 

 

 

S.P.

2 commentarii3094 vizualizări29 ianuarie 2012




rss 2.0
rss 2.0