Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 14 Mai 2024 - 14587
CAMPANIA DE INFORMARE SAPS 2012.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a deschis la  data de 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin  pe suprafata. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrul Judetean, fermele mari peste 50 ha, si la centrele locala APIA, fermele sub 50 ha, in intervalul 1 martie - 15 mai 2012, o singura cerere de plata. Dupa data de 15 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere iar dupa data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

 In acest sens, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Centrul Judetean Bistrita Nasaud, a derulat in perioada 1 februarie - 29 februarie, o Campanie  de informare a fermierilor din judetul nostru, avand sloganul: "Lucrezi pamantul, depui cerere, primesti fonduri europene si nationale! APIA te asteapta".

Buna informare a fermierilor reprezinta una din primele si cele mai importante conditii pentru derularea la timp si corecta a intregului proces de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din Romania.

  Pe durata Campaniei, APIA Centrul Judetean Bistrita Nasaud si centrele locale arondate, au  organizat sesiuni de informare si instruire a fermierilor, si deopotriva a administratiei agricole din primarii, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijn pentru plati pe suprafata in anul 2012, modalitatea de completare a acestora, conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate in cadrul masurilor de sprijin pe suprafata.

Echipe de specialisti ai APIA Centrul Judetean Bistrita Nasaud s-au deplasat la fiecare primarie din judet, in actiuni de tip caravana, pentru intalnirea cu fermierii si s-au bucurat de un real interes din partea acestora precum si de numarul destul de mare a participantilor la aceste sesiuni de informare. Fermierii au pus intrebari cu privire la cererea de plata pentru schemele/masurile de sprijin  pe suprafata dar si cu privire la  celelalte forme de sprijin derulate de APIA.

 

 De asemenea, domnul prefect al judetului, Cristian FLORIAN, a fost interesat de modul de desfasurarea a Campaniei de informare a fermierilor, participand la unele informari.

In cadrul sesiunilor de instruire s-a acordat o atentie deosebita procedurii de completare electronica a declaratiei de suprafata si identificare, respectiv schitarea online a parcelelor agricole.

De aceste instruiri au beneficiat atat fermierii prezenti la sesiunile de informare cat si administratia agricola din primarii, respectiv personalul din bibliotecile judetene si comunale cuprinse in programul Biblionet.

Pentru o si mai buna comunicare cu fermierii, incepind cu 1 martie este  accesibil un forum pe site-ul APIA, gratuit, unde functionarii agentiei vor raspunde intrebarilor fermierilor.

 De asemenea, a fost introdusa o linie telefonica - 0263/218032, special pentru aceasta campanie de depunere a cererilor.

 Pentru o mediatizare eficienta a informatiilor de interes pentru fermieri, APIA a realizat un spot radio/TV  si doua filmulete, unul  de prezentare a aplicatiei IPA Online (18.53min) si unul de prezentare a Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata (12.40min).

Unele posturi de radio si televiziune locale,  au acceptat sa difuzeze in regim de campanie sociala spoturile APIA. 

Precizam ca toate materialele informative sunt postate pe site-ul institutiei in spatiul special creat pentru Campania 2012, la adresa www.apia.org.ro.

APIA Centrul Judetean Bistrita Nasaud, a transmis fermierilor existenti in baza noastra de date, invitatii in vederea depunerii cererilor de plata pe suprafata, in acestea fiind specificate locatia, data si ora la care trebuie sa se prezinte fermierul, numele functionarului public care va primi solicitarea, precum si informatiile referitoare la documentele care trebuie aduse.

Masurile de sprijin pe suprafata pentru anul 2012 sunt:

1.   Schema de plata unica pe suprafata (SAPS);

2.   Plati nationale directe complementare (PNDC):

-          PNDC 1 - culturi in teren arabil;

-          PNDC 2 - in pentru fibra;

-          PNDC 3 - canepa pentru fibra;

-          PNDC 4 - tutun;

-          PNDC 5 - hamei;

-          PNDC 6 - sfecla de zahar.

3.   Schema separata pentru zahar;

4.   Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala:

-          Masura 211 - Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate;

-          Masura 212 - Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural;

-   Masura 214 - Plati de Agro-mediu (Pachetul 1 (P1) - pajisti cu inalta valoare naturala, Pachetul 2 (P2)  - practici agricole traditionale, Pachetul 3 (P3)  - pajisti importante pentru pasari, Pachetul 4 (P4) - culturi verzi, Pachet 5 (P5) - agricultura ecologica.                                                             

 

    Director executiv

Emil SCURTU

 

0 comentarii3080 vizualizări06 martie 2012




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0