Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 03 Iulie 2020 - 15758 vizitatori azi
Conditii de sacrificare a mieilor de Paste.

 In conformitate cu planul de actiuni pentru desfasurarea in conditii corespunzatoare a sarbatorilor pascale aprobat de Institutia Prefectului-Judetul Bistrita Nasaud, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita Nasaud a  efectuat controale privind  modul de producere, depozitare, transport si valorificare a produselor alimentare, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, avand in vedere ca in aceasta perioada creste consumul de carne si preparate din carne, lapte si produse lactate dar si de oua.

 Sacrificarea mieilor in aceasta perioada se poate face in abatoarele autorizate sanitar veterinar din judet, in punctele de sacrificare temporare si in gospodariile populatiei.

            Mieii destinati sacrificarii trebuie sa fie identificati cu o crotalie in exploatatia de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau catre targurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar si documente sanitare veterinare (formular de miscare si certificat de sanatate).

 1. Carnea provenita din unitatile de abatorizare autorizate sanitar veterinar din judetul Bistrita Nasaud poate fi comercializata in magazinele proprii, pe piata nationala si pe piata intracomunitara.

2. Carnea provenita din punctele de sacrificare temporare poate fi comercializata numai consumatorului final. Incepand cu data de 04.04.2012 este avizat sanitar veterinar punctul de sacrificare din Bistrita, de pe strada Tarpiului, urmand ca din data de 11.04.2012 sa fie avizat sanitar veterinar si punctul  de sacrificare din piata agroalimentara Nasaud.

3. In gospodariile populatiei, proprietarii pot sa-si  sacrifice mieii in mod traditional, urmand sa predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultata va fi utilizata numai pentru consum propriu.

 

In perioada 22.03.2012-02.04.2012, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita Nasaud au efectuat un numar de 78 de controale in unitati de abatorizare, unitati de procesare a carnii si a laptelui, depozite alimentare, unitati de comercializare si targuri de animale.

In urma controalelor efectuate au fost aplicate un numar de 24 sanctiuni contraventionale, in valoare de 19.600 lei, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 Principalele neconformitati constatate au fost:

-         manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

-         comercializarea catre consumatorul final al produselor alimentare in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena;

-         nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

-         comercializarea animalelor neidentificate si neinregistrate in Baza Nationala de Date;

-         vanzarea-cumpararea animalelor fara documentele sanitare veterinare prevazute de legislatia in vigoare.

  De asemenea, in aceasta perioada a fost retrasa de la comercializare cantitatea de 186 kg produse alimentare neconforme, care a fost dirijata catre distrugere.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

 Dr. Romulus BITA

0 comentarii2821 vizualizări05 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0