Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Sanctiuni in valoare de 1.200 lei pentru depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare.

In perioada 01.10.2012-31.10.2012, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 205 controale in: abatoare, unitati de procesare lapte, unitati de fabricare a produselor alimentare de origine non animala, unitati de  unitati de alimentatie publica, depozite alimentare, unitati de comercializare a produselor alimentare, automate de vanzare a laptelui, exploatatii de animale si targuri de animale.

S-a verificat respectarea cerintelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor privind modul de fabricare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, protectia si bunastarea animalelor in timpul transportului si  identificarea animalelor.

            In urma controalelor efectuate au fost aplicate un numar de 16 sanctiuni contraventionale, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in valoare de  10.920 lei, in unitati de alimentatie publica, brutarii, exploatatii de animale.De asemenea, au fost emise 3 ordonante de interzicere a activitatii, pentru o brutarie, oun automat de vanzare lapte crud, respectiv o ferma de vaci.

            Principalele deficiente constatate au fost :

-         manipularea produselor alimentare si a hranei pentru animale cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor

-         comercializarea catre consumatorul final al produselor alimentare in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena

-         nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare

-         nerespectarea normelor sanitare veterinare privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite

-         ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare

-          transportul animalelor neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitar veterinare si cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar.

In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control pe anul 2012, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise, precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

In urma situatiilor aparute in ultima perioada, privind calitatea necorespunzatoare a produselor alimentare distribuite in cadrul "programului laptele si cornul", presedintele ANSVSA, dr. Mihai Turcanu, a dispus structurilor teritoriale intensificarea controalelor privind verificarea respectarii cerintelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in crese, gradinite, unitati de invatamant cu program normal, internat, semi-internat sau after-school si in unitatile de catering care furnizeaza preparate culinare unitatilor sus mentionate.

Inspectorii ANSVSA vor verifica, timp de o luna, respectarea cerintelor generale si specifice de igiena a produselor alimentare, in spatiile de depozitare, prelucrare, preparare, precum si a cerintelor privind asigurarea trasabilitatii. Un accent deosebit se va pune pe verificarea conditiilor de depozitare si a termenelor de valabilitate pentru produsele lactate si cele de panificatie precum si pe verificarea respectarii cerintelor specifice mijloacelor de transport utilizate la transportul produselor alimentare. In perioada 06.11- 09.11.2012, inspectorii DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat 8 controale cu aceasta tematica si au aplicat 2 sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.200 lei, pentru depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare.

   Director executiv,

           Dr. Romulus BITA.

0 comentarii2730 vizualizări12 noiembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0