Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 08 Aprilie 2020 - 6734 vizitatori azi
8 porci crescuti in gospodariile populatiei din BN, au fost depistati cu Trichinella Spiralis.

In aceasta perioada, in mod traditional se sacrifica porci in gospodariile populatiei, in vederea prevenirii unor posibile infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud recomanda proprietarilor de porcine sa solicite efectuarea examenului trichinescopic la porcii sacrificati in gospodarie pentru consum propriu si, de asemenea, recomanda consumatorilor sa cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unitati sau spatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se vor adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare din localitatea de care apartin si  la Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din localitatile Bistrita, Beclean, Nasaud si Singeorz-Bai, precum si la Laboratorul Sanitar Veterinar Judetean Bistrita-Nasaud care vor functiona zilnic intre orele 8-18 iar zilele de sambata si duminica intre orele 8-12, incepand cu data de 01.12.2012.

Examinarea trichineloscopica se face contra cost ( 9.0 RON prin metoda examinarii directe si 42.0 RON prin metoda digestiei artificiale in cadrul LSVSA/ CSVSA si cca 15.0 RON la medicii veterinari de libera practica, in functie de tariful stabilit de catre acestia).

 Reamintim proprietarilor ca acestia au obligatia ca, odata cu proba adusa la examinare, sa predea medicilor veterinari crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii  si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea pretului de piata a animalului. Pentru intocmirea dosarului in vederea despagubirii, proprietarul va lua legatura cu medicul oficial de la CSVZonala  la care este arondata localitatea. Nu vor fi despagubiti proprietarii ai caror animale nu au fost identificate si inregistrate, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Pana la aceasta data, in cursul anul 2012, in judetul Bistrita-Nasaud au fost diagnosticati un numar de 8(opt) porci crescuti in gospodariile populatiei, infestati cu Trichinella Spiralis, proveniti din localitatile: Satu Nou, Maieru, Prundu Bargaului, Sangeorz Bai (3 capete) Viisoara si Jelna.

Reamintim consumatorilor ca produsele obtinute in gospodariile populatiei, in special carnea obtinuta din taierea animalelor, sunt destinate a se folosi pentru consum propriu si nu este permisa comercializarea acesteia.

Incepand cu data de 01.12.2012 este permisa miscarea porcinelor vii din gospodariile populatiei catre alte gopodarii ale populatiei, targuri de animale autorizate sanitar veterinar si abatoare.

Directia  Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, prin controalele oficiale efectuate in unitatile inregistrate/autorizate sanitar veterinar care comercializeaza carne si produse din carne asigura consumatorii ca aceasta provine din abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta si nu exista nici un risc pentru sanatatea consumatorilor.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Romulus BITA

0 comentarii3402 vizualizări12 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0