Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 02 Iulie 2020 - 16240 vizitatori azi
ROMANIA GAZDA "MESERIILOR DE MUNTE". BN vine cu laptele si branza "DEALUL NEGRU".

Un festival al meseriilor montane, avand drept scop principal crearea,  valorificarea si promovarea locurilor de munca in zonele montane, a  fost inaugurat cu 13 ani in urma la Chambery, Franta. Din acel an, prin rotatie cu alte tari, Franta a sarbatorit acest eveniment, caruia i-a dat un caracter demonstrativ-lucrativ. Anul acesta, tara organizatoare a Festivalului International al Meseriilor Montane este ROMANIA.

            In perioada 24-26 mai, la  ZARNESTI, va avea loc a XIX-a editie a  Festivalului  International  al Meseriilor  Montane, activitate la care vor participa delegatii din  FRANTA (initiatoarea festivalului), ANDORA, CHINA, ELVETIA, ITALIA si  REPUBLICA ALTAI , situata in centrul Asiei, la confluenta semi desertului mongolez cu taigaua siberiana si stepele Kazahstanului.

            Partea romana va fi reprezentata de Federatia Oierilor de  Munte  din Romania.

            In cadrul festivalului de la Zarnesti, se vor prezenta tematici avand o stransa legatura cu muntele, in special  problemele legate de securitate si salvamont, turism montan, protectia mediului din zonele montane etc.

Pentru  gazdele  editiei  2013  a  Festivalului  International al Meseriilor Montane, este un deosebit prilej pentru a-si pune in valoare realizarile obtinute in domeniul oieritului montan, dar in special, un moment favorabil promovarii celor patru meserii din aria ocupationala: oier montan, crescator de oi montan, baci montan si arhicunoscutul dar neintelesul cioban montan.

Potrivit unor surse, am aflat ca partea franceza si-a exprimat deja dorinta de colaborare si in acest domeniu.

           Judetul  Bistrita-Nasaud  va  fi  prezent  la festivalul din 24-26 mai de la Zarnesti  cu  o delegatie "consistenta"  din cadrul  Asociatiei  Judetene a Crescatorilor  Montani  de  Ovine  "DEALUL NEGRU",  condusa de presedinte  si un  vicepresedinte  al  asociatiei , ing. Turculet Vasile si  Moldovan Teodor.  

            Bistritenii sunt decisi ca la Zarnesti sa arate lumii ceea ce au reusit ei in aproape sapte  ani de existenta in aceasta formula si sa-i faca pe oaspetii lor de peste hotare, sa ramana cu gustul extraordinar al laptelui acru de oaie "Dealu Negru" si a cunoscutei branze framantate de......"Dealu Negru".

     Anda Orban.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

  

0 comentarii4200 vizualizări19 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0