Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 16 Ianuarie 2021 - 16154 vizitatori azi
45 de ani de la infiintare Regimentul 221 Mecanizat.

Regimentul 221 Mecanizat care a functionat in garnizoana Bistrita in perioada 01 octombrie 1968 - 1995, aniverseaza 45 de ani de la infiintare. Cu aceasta ocazie, cadrele militare care au lucrat in aceasta unitate de elita a armatei romane, organizeaza in data de 01 octombrie 2013 un ceremonial militar si religios, la care cu respect va invita sa le fiti alaturi.

 Programul  acestei zile este urmatorul:

 0930 - 1000 - primirea invitatilor la Bg.81 Mc.  (Gl.bg. Dan-Florin GRECU);

1000 - 1200  - ceremonialul militar si religios;

1200 - 1330 - vizitarea fostelor spatii ale regimentului, expozitia de tehnica militara si sala de traditii a Bg.81Mc.

 

 

REGIMENTUL 221 MECANIZAT - Scurt istoric -

  Anul 1968 devenise vital pentru insasi existenta blocului socialist si a organizatiei sale de forta, Tratatul de la Varsovia. Incepand cu luna martie, conducatorii tarilor loiale Moscovei: Ungaria, Polonia, Bulgaria si Republica Democrata Germana, facusera chemari pentru invadarea si aducerea pe "calea dreapta" a Romaniei si Cehoslovaciei. Presedintele URSS, Leonid Brejnev, in luna iunie declara in fata Comitetului Central al P.C.U.S. ca "regimul Ceausescu s-a grabit sa se disocieze de actiunea colectiva a partidelor fratesti. Conducerea Romaniei a depasit demult limita si joaca un rol dubios."

          Insa, nici conducerea Romaniei nu a stat in genunchi, asteptandu-si soarta. In consecinta in scop preventiv s-a format un grup de criza, alcatuit din membrii marcanti ai Comitetului Central al P.C.R. condus de insusi presedintele tarii. Grupul pentru situatii de criza a adoptat urgent o serie de masuri militare si specifice serviciilor de informatii pentru a pregati mijloacele de reactie la o eventuala interventie, incluzand atat actiuni organizatorice interne, cat si abordarea posibililor aliati, in speranta ca vor impiedica Moscova sa recurga la interventia armata.

          Trebuie scos in evidenta faptul ca pana la acea data, Romania a reusit sa-si pregateasca singura cadrele armatei si serviciilor de informatii, incepand din 1960, iar conducerea superioara a armatei romane nu mai era loiala Moscovei. Desi Kremlinul mai avea o oarecare, infuenta asupra armatei romane, nu putea exercita control asupra ei, iar acelasi lucru era valabil si pentru Departamentul Securitatii Statului. Romanii nu aveau precum alte state socialiste legaturi etnice sau motive de ordin emotional pentru a colabora cu Moscova, iar politica de derusificare inceputa in 1960, coroborata cu problemele Basarabiei si Bucovinei, a dus la privarea K.G.B.-ului si G.R.U. de oportunitati importante de recrutare de agenti fideli.

          Fortele armate romane erau deja independente in ceea ce priveste recrutarea, pregatirea si politica de cadre, precum si in privinta planificarii strategice si a desfasurarii de forte. In aprilie 1968, Bucurestiul, printr-o actiune indrazneata, a pus capat dependentei de echipamentele de lupta sovietice, care fusese declarate nu numai "incompatibile" cu pozitia militara independenta, ci chiar a interzis-o, deoarece "furnizorul exclusiv al tarii era din intamplare potentialul agresor". Astfel, achizitiile armatei romane s-au reorientat catre surse non-sovietice: Marea Britanie, Franta, Germania Federala, China si Iugoslavia. Schimbarile din organizarea si strategia militara initiate in primavara anului 1968, au amplificat si mai mult aceasta diferenta. Trebuie evidentiate acum si eforturile conjugate pe plan politic si diplomatic ale conducerii tarii pentru a atrage de partea sa statele occidentale precum: SUA, RFG, Marea Britanie, Franta, Suedia, Italia. Dar cea mai mare realizare in acest sens a constituit-o sprijinul direct declarat al Chinei, care prin vocea premierului ZHOU ENLAI sublia faptul ca "Romania se confrunta cu pericolul unei interventii si agresiuni straine si ca poporul chinez este ferm hotarat sa sprijine lupta dreapta a poporului roman".

          Grupul de criza roman a emis imediat ordine pentru infiintarea mai multor mari unitati pentru a beneficia de o rezistenta sustinuta in fata atacului posibil. A inceput punerea in practica a ordinelor de mobilizare in caz de urgenta si s-au luat masuri pentru imbunatatirea vitezei de reactie a trupelor. S-au format noi unitati de vanatori de munte, au fost pregatite liniile de retragere catre munti. S-au luat masuri speciale pentru aparare in Dobrogea, zona cea mai expusa atacului sovietic de pe mare si uscat. De asemenea, romanii au pus bazele infiintarii unei forte militare interne separate - opt batalioane de securitate pentru organizarea unor rezistente in cadrul marilor orase si pentru combaterea fortelor de desant inamice. S-au pus bazele si s-au infiintat Garzile Patriotice - nucleul unei armate populare de gherila.

          Fortele armate romane au inceput sa isi redispuna in formatie de lupta majoritatea fortelor si mijloacelor, astfel incat sa se poata apara impotriva unei ofensive venite din trei directii, in jurul granitelor sale: la est dinspre URSS, la vest dinspre Ungaria si la sud dinspre Bulgaria, tarile fratesti si aliate.

          Avand la dispozitie un timp extrem de scurt, de doar cinci saptamani si o zi pentru implementarea acestor masuri, operatiunea s-a dovedit dificil de finalizat la termen. Cu toate acestea, la sfarsitul lunii august 1968 unitatile si personalul erau in miscare si nu mai erau "acolo unde ar fi trebuit sa fie" complicand si mai mult sarcina strategilor militari sovietici si ai Tratatului de la Varsovia.

          Masuri de prevedere importante s-au luat in ceea ce priveste serviciile de informatii prin schimbarea tuturor codurilor de stat, precum si punerea urgenta pe microfilm si mutarea arhivei in munti, unde a ramas ascunsa pana la sfarsitul lunii noiembrie 1968. A fost acordata prioritate maxima dosarelor de spionaj si de contraspionaj privind retelele cunoscute de agenti sovietici care intre timp si-au concentrat atentia pentru cunoasterea potentialului militar real al Romaniei.

          Prin urgenta si seriozitatea cu care au fost puse in practica aceste masuri, importanti observatori occidentali au fost convinsi ca intentia Romaniei de a se impotrivi este sincera si ferma. Acest lucru a capatat consistenta dupa invadarea Cehoslovaciei pe 21 august 1968, cand conducerea P.C.R. a hotarat sa se opuna interventiei militare si sa mobilizeze poporul in vederea apararii securitatii Romaniei, condamnand public invazia Cehoslovaciei. Romania era hotarata sa aduca aceasta pozitie si la "cunostinta ONU".

          "Daca se ajunge la o confruntare militara, forta poate birui in cele din urma, dar nu se pune problema sa cedam si sa acceptam subjugarea tarii" declara N.Ceausescu in sedinta Comitetului Executiv al P.C.R. in noaptea invaziei Cehoslovaciei. Ceausescu a recunoscut ca nu isi face vreo iluzie cu privire la reusita, datorita fortei potentialilor invadatori, dar sub nici o forma nu vom ceda fara lupta totala, suveranitatea tarii.

          In aceste conditii de nesiguranta si incertitudine pentru viitorul tarii, conducerea superioara de partid si de stat din acea vreme a facut un efort colosal prin infiintarea intr-un timp extrem de scurt a doua divizii mecanizate si una de tancuri, care alaturi de celelalte forte armate si elemente ale sistemului national de aparare sa faca fata cat mai bine unei eventuale invazii.

          Respectand prevederile doctrinei Tratatului de la Varsovia, Romania nu avea mari unitati ale armatei in zonele cu frontiera comuna cu statele socialiste precum Ungaria, Rusia si Bulgaria. Tocmai de aceea Divizia 81 Mecanizata cu comandamentul in garnizoana Dej si-a dispus unitatile pentru a inchide in cooperare cu Divizia din Oradea, Poarta Somesului, directia de atac dinspre Ungaria frateasca, avand regimentele mecanizate in Zalau, Dej si Bistrita, regimentul de tancuri in Baia Mare, artileria in Simleul Silvaniei.

          Cealalta divizie mecanizata s-a infiintat avand comandamentul in Braila, regimentele mecanizate in Focsani, Galati si Ramnicu-Sarat, regimentul de tancuri in Galati si artileria in Braila. Aceasta mare unitate in cooperare cu divizia existenta la Iasi inchidea granita de est dinspre URSS.

          Divizia de tancuri infiintata la Bucuresti era destinata in principal actiunilor dinspre Bulgaria cu posibilitati de interventie si in Moldova, stiindu-se faptul ca in Ardeal era o divizie puternica de tancuri la Targu-Mures.

          Acestea sunt in esenta caracteristicile situatiei politico-militare din anul 1968 si contextul international favorabil Romaniei, fapt ce a condus la anularea invaziei tarii noastre de catre Moscova si aliati.

          Regimentul 221 Mecanizat cu sediul in garnizoana Bistrita s-a infiintat incepand cu data de 1 octombrie 1968 prin Ordinul Ministrului Apararii Nationale nr. M-61 din 24.08.1968. In anul 1991 a primit denumirea de R.221 Mc. "NASAUD"  amintind tuturor de traditiile Regimentului 2 de granita din Nasaud. Regimentul nu avea traditii de lupta, fiind unitate nou infiintata. Cu toate acestea, intr-un timp relativ scurt a devenit unitate de elita a armatei romane, fiind primul regiment care a obtinut in anul 1984 titlul de "UNITATE DE FRUNTE" si l-a mentinut trei ani consecutiv.

          Cazarma in care am functionat a fost preluata in mare graba de la Scoala Agricola Bistrita de catre vrednicul cazarmar originar din localitatea Liviu Rebreanu, Cpt. Pop Aurel. Prin eforturi enorme, cazarma a devenit repede functionala.

          Corpul de cadre si trupa, precum si tehnica de lupta au afluit intr-o ordine desavarsita in principal din anexele diviziilor din Oradea si Timisoara. Au fost mutate la cerere multe cadre nascute pe plaiurile Bistritei si Nasaudului, din toate zonele tarii si care au activat in aceasta unitate pana la pensionare.

          Primul comandant, cel care a pus bazele unitatii a fost Lt.col. Albu Emil avand ca sef de stat major pe Lt.col. Ruta Gheorghe. Se impune sa amintim ca din prima garnitura de cadre se mai afla printre noi domnii Campeanu Mircea - sef de atelier, Tritescu Marin - la serviciul tehnic, Nacu Vasile - comandant de companie infanterie, Pop Aurel - seful cazarmarii, M.m. Runcan Mihail si subofiterii: Bondris Ilie, Dorhoi Iacob, Veer Ioan, Somfelean Grigore. La scurt timp a fost mutat in unitate si Lt.maj. Filip Dorin si apoi mai multe cadre din promotia decembrie 1968 printre care actualul Gl.bg.(r.) Andreica Stefan, Col.(r.) Abrudan Ioan, Col.(r.) Moldovan Emil, Prodea Dumitru, Nistor Stefan si altii.

          Ulterior unitatea a fost bine incadrata cu personal asa incat pe timpul cat a functionat am putut numara peste 450 de ofiteri, 45 maistri militari si 300 de subofiteri.

          Referitor la armamentul si tehnica de lupta din dotare putem afirma ca acestea s-au situat la nivelul cerintelor campului de lupta modern raportat la posibilitatile economice ale tarii. Pe parcurs au fost inlocuite tipurile de tehnica invechite, cu tehnica noua, performanta ca de exemplu tancul T-34 cu tancul romanesc, armament de artilerie de ultima generatie, etc.

          Regimentul, prin priceperea si daruirea cadrelor sale a obtinut constant rezultate foarte bune si bune la toate activitatile: aplicatii tactice cu si fara trageri de lupta, trageri cu armamentul de infanterie, artilerie si de pe tanc, exercitii de mobilizare, alarme, tabere de instructie la munte si la apa,etc. Ne amintim cu emotie despre participarea cu oameni si tehnica adecvata la salvarea de vieti omenesti si bunuri materiale la inundatiile catastrofale din primavara anului 1970 dar si la toate fenomenele naturale pe tot parcursul existentei sale.

          Din ordinul conducerii tarii, armata romana a participat cu efective si tehnica la constructia marilor edificii ale vremii. Unitatea noastra a fost prezenta peste tot unde se puneau bazele statului modern, desi de tip comunist, dar in folosul omului. Astfel amintim pe scurt participarea la construirea:

-         Tranfagarasanului;

-         Canalul Dunare - Marea Neagra;

-         Casa Poporului;

-         minele din Valea Jiului;

-         termocentrala de la Turceni si hidrocentrala de la Portile de Fier;

-         refacerea tarii dupa cutremurul devastator din 1977;

-         munci agricole de vara si de toamna pana spre sfarsitul fiecarui an;

-         munci industriale, etc.

Unitatea a pregatit, ca sarcina de instructie, an de an sute de militari pentru munca in economia nationala, asa numitul D.L.E.N., iar o perioada importanta si militari pentru paza obiectivelor speciale din aria de responsabilitate a Armatei a 4 a.

Unitatea s-a mandrit si a lasat mostenire actualelor unitati din garnizoana o baza materiala de exceptie. A fost singura unitate din armata romana care avea poligoane de instructie si de trageri, sali de specialitate conform "Normativelor" astfel:

-         Poligonul automatizat Livezile pentru tragere cu armamentul de infanterie, armamentul de pe TAB si tanc, inclusiv trageri de lupta cu plutonul;

-         Poligonul temporar de la Dorolea pentru trageri de lupta cu artileria si trageri de lupta cu compania de infanterie;

-         Pentru trageri de lupta mai complexe precum cele cu batalionul de infanterie sau tancuri, cu divizionul de artilerie se foloseau poligoanele armatei de la Cincu, Bogata, Dud-Tauti, Cartisoara, Capul Midia.

 1. In complexul de poligoane "Dealul Cocosului" au fost functionale:

1.   Poligonul de instructie si antrenament cu armamentul de infanterie - sedintele de instructie 1-3 in comun cu Garzile Patriotice;

2.   Poligonul de reglarea armamentului;

3.   Poligoanele de antrenament a artileristilor in numar de trei, pentru antrenamentul cadrelor si comandantilor de piese din pozitii acoperite si prin ochire directa;

4.  Partia de schi dotata cu telescaun;

5.  Poligonul de instructie a chimistilor;

6.  Poligonul de instructie a transmisionistilor;

7.  Poligonul de instructie a genistilor;

8.  Poligonul cercetasului;

9.  Baza sportiva acoperita care cuprindea elemente pentru antrenamentul de forta si pista de alergare;

                  10. Pista cu obstacole pentru infanteristi;

                  11. Poligon de instructie si trageri cu armamentul de infanterie si de pe TAB cu foisor, piste pentru TAB;

      12. Bazin cu apa pentru tancuri si transportoare blindate in vederea antrenarii pentru trecerea cursurilor de apa;

                  13. Stanca pentru antrenament in catarare, dotata cu funicular pentru trecerea peste obstacole mai mari;

                 14. Poligoane de instructie pentru tanchisti, inclusiv pentru trageri cu teava introdusa

                  15. Pista pentru antrenament in conducerea tancurilor si transportoarelor blindate.

 1. Regimentul a realizat un pavilion cu sali de specialitate pentru toate categoriile de militari:

1.   Sala de antrenament pentru tragerile cu armamentul de infanterie cu banda de alergare, tinte reduse in care se tragea cu arma de tir cu aer comprimat, etc.;

 1.   Sala de antrenament pentru radiotelegrafisti;
 2.   Sala de antrenament pentru ceilalti transmisionisti (radiotelefonisti, operatori radioreleu);
 3.   Sala pentru instructia genistica;
 4.   Sala pentru instructia chimistilor;
 5.   Sala pentru instructia cercetasilor;
 6.   Sala pentru instructia artileristilor;
 7.   Sala pentru instructia artileristilor A.A.;
 8.   Sala pentru instructia tactica generala;
 9.  Sala simulator TAB;
 10.  Sala simulator tanc;
 11.  Sala pentru masina de antrenament a tragatorilor cu rachetele antitanc dirijate.

Regimentul a dispus de o biblioteca moderna, un club de unitate, statie de radioamplificare si doua sali pentru activitati politico-culturale.

Blocul alimentar vechi a fost demolat si in locul acestuia s-a construit unul modern cu sali de mese spatioase, bucatarie dotata cu tot ce era necesar pentru prepararea hranei pentru cadre si trupa in conditii de igiena.

Parcul auto s-a modernizat pe parcurs, initial au fost betonate spatiile de parcare, apoi au fost realizate remize acoperite. La fel s-a procedat si cu parcul de artilerie.

Atelierele unitatii au fost dotate cu tot ce era necesar pentru executarea intretinerilor tehnice prevazute de instructiuni. Spalatoria de garnizoana, frizeria, atelierul de croitorie, de cizmarie au completat gama de servicii pe care unitatea le oferea militarilor. Centrala termica s-a modernizat continuu, in pas cu evolutia sistemului in ansamblu.

Infirmeria a constituit un suport real pentru mentinerea starii de sanatate a personalului. Medicii militari care si-au desfasurat activitatea in unitate precum dr. Feier Mihai a ajuns comandant al Spitalului Militar de Urgenta Cluj-Napoca, dr. Florea Mihai seful sectiei cardiologie, etc.

Nu trebuie sa uitam efortul depus de comandanti si intregul personal pentru realizarea depozitului Slatinita - obiectiv de importanta vitala pentru regiment. Tabara de instructie Colibita realizata prin efortul regimentului a constituit un model pentru celelalte unitati ale armatei.

Pentru a nu intra in detalii va amintesc succint si alte realizari:

-         Complet pentru paza obiectivelor si conducerea garzilor (in cazarma si depozitul Slatinita), Punct de conducere a activitatilor la alarma si mobilizare, - dispozitive ce au fost brevetate de catre Comisia Centrala de Inventii si Inovatii a M.Ap.N.;

-         Terenuri de sport: fotbal, volei, tenis de camp;

-         Depozitele din unitate conform normelor;

-         Am organizat olimpiade pe Ministerul Apararii Nationale si exercitii demonstrative, culminand cu exercitiul de la Cincu din anul 1988;

-         Unitatea a fost inspectata in mai multe randuri de catre ministrii apararii si de delegatii straine, iar calificativele obtinute au fost FB;

-         Participarea la parazile militare in garnizoana si capitala cu trupe si tehnica;

-         Am pregatit mai multe serii de militari cu termen redus;

-         Am executat activitati diverse pe linie de garnizoana;

-         Am asigurat paza transporturilor militare;

-         Gospodaria agro-zootehnica avea efective mari de animale, care asigurau o mare parte din necesarul de alimente: 200 vite mari, 300 ovine, 200-250 porcine;

-         Unitatea si-a adus o contributie insemnata la realizarea dupa 1990 a cazarmii de la Carei, iar o mare parte din cadre au fost asigurate de regiment.

Acestea si altele sunt realizarile meritorii ale personalului care de-a lungul timpului si-a desfasurat activitatea in regiment. Bineinteles au fost si evenimente mai putin placute, din vina anumitor persoane sau din cauza serviciului militar, care s-au soldat cu morti si raniti. A sosit momentul sa trecem peste toate lucrurile neplacute si sa ne amintim de tot ce a fost frumos, sa ne intalnim cu fruntea sus, ca intre colegi, care au contribuit fiecare dupa puteri si cunostinte la bunul mers al angrenajului urias, numit Regimentul 221 Mecanizat.

Fie ca bunul Dumnezeu sa-i inscrie in cartea de aur pe cei dintre noi care au trecut in nefiinta, iar noua, celor care inca mai suntem in viata sa ne dea sanatate si inteligenta pentru a ne intalni peste cinci ani, la 1 octombrie 2018 pentru a aniversa 50 de ani de la constituire. Pana atunci un colectiv format din Col.(r.) Magerusan Vasile, Col.(r.) Tutula Vasile si Col.(r.) Cordovan Ioan are in plan realizarea monografiei regimentului, un document amplu despre oameni, actiuni si evenimente care acum nu au putut fi detaliate. In aceasta monografie intentionam sa aplicam urmatorul dicton: "Cand ai ceva de spus, este foarte important sa fii auzit. Dar mai important este sa fii ascultat si inteles".

Si cum toate lucrurile bune au si un sfarsit, a venit si randul R.221 Mc. in anul 1995. In acea perioada armata romana era intr-o perpetua schimbare, intr-un amplu proces de reorganizare, menit sa stearga urmele trecutului pro-sovietic si sa-si configureze noi structuri de forte dupa modelul occidental. Organizarea pe divizii si regimente s-a dovedit a fi necorespunzatoare noilor orientari doctrinare mai ales in perspectiva aderarii intr-un viitor relativ scurt la NATO. Din decizii ale esaloanelor superioare R.221 Mc. a fost transformat in Centrul 221 Instructie si Depozitare, iar in anul 1998 in Centrul 221 Mobilizare.

In anul 2000 prin ordinul nr.S/SMG-68/25.07.2000, unitatea se desfiinteaza.

Aceasta decizie de transformare a R.221 Mc. in C.221 I.D. cu schimbarile ulterioare s-a dovedit total neinspirata. Cel mai bun regiment din divizie, cu o baza materiala de invidiat, cu un corp de cadre foarte bine pregatit, asezat intr-o zona strategica mult mai favorabila pentru actiuni spre rasarit si cu posibilitati reale de actiune in toate directiile a fost desfiintat, preferandu-se infiintarea unei brigazi pe structura regimentului din Dej. Asa se face ca dupa putin timp, Brigada 81 Mecanizata de la Dej a fost mutata la Bistrita, acolo unde de fapt ii era locul. S-a preferat sa se cheltuiasca inutil sume mari de bani, multe cadre sa-si schimbe domiciliul, etc, pentru niste interese pe care nimeni nu le-a inteles.

Acum a sosit timpul ca in fosta noastra cazarma sa-si desfasoare activitatea comandamentul Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan", Batalionul 812 Infanterie, Batalionul 405 Logistic si subunitatile de brigada, utilizand in mod rational baza materiala mostenita, spatiile generoase de cazare, de pregatire si servire a mesei, atelierele de reparatii, parcurile auto.

Ne bucuram majoritatea ca militari in rezerva, ca ceea ce noi am realizat cu multa truda  este utilizat cu intelepciune de Brigada 81 Mecanizata "General Grigore Balan", marea unitate fanion al armatei romane.

 

INTOCMIT

SEFUL DE STAT MAJOR AL R.221 Mc. "NASAUD"

IN PERIOADA 1987 - 1995

                      Colonel (r.)

                               Vasile MAGERUSAN.

1 comentariu7469 vizualizări24 septembrie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Mircea
01 Octombrie 2013 - 08:00

Cred ca ar fi interesant ca astfel de articole si materiale dobleepedentare sa fie aduse si la cunostinta unor personalitati prebleeped Basescu, Boc, Udrea, Oprea, Ponta si multi altii care au desconsiderat si desconsidera importanta si rolul institutiei militare si a celor care fac parte din ea in calitate de activi sau rezervisti.

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0