Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 15 Ianuarie 2021 - 17938 vizitatori azi
ZIUA INTERNATIONALA PENTRU REDUCEREA RISCULUI DEZASTRELOR NATURALE.

In fiecare an, in ziua de 13 octombrie, la nivel mondial este marcata "Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale". A devenit deja o traditie ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud sa organizeze o serie de activitati preventive dedicate acestui eveniment.

Scopul este de a promova o cultura generala de reducere a riscului de dezastre  naturale in intreaga lume. Astfel, este un moment bun pentru toti cei implicati in reducerea riscului de dezastre in a evidentia modul in care foarte mici actiuni de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare in atenuarea unui dezastru. Stim ca numarul dezastrelor naturale este in continua crestere din cauza schimbarilor climatice majore, prin urmare, reducerea dezastrelor trebuie neaparat sa fie o chestiune aproape de inimile tuturor, doar impreuna vom reusi sa reducem efectele dezastrelor naturale.

 In acest an ziua va fi marcata vineri, 11 octombrie, incepand cu ora 10.00, prilej cu care in toate subunitatile de pompieri din judet se va organiza "Ziua portilor deschise". Vizitatorii, asteptati in numar mare, vor putea vedea, pe langa tehnica si accesoriile cu care pompierii intervin in cazul producerii unor dezastre, si demonstratii ale salvatorilor. Expozitia va fi organizata pe ateliere in care vor fi expuse echipamente din domeniul pirotehnic, C.B.R.N., descarcerare si medicina de urgenta. 

 

INFORMATII DE BACKGROUND:

In anul 1989, Adunarea Generala a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind "Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale", iar 12 ani mai tarziu, aceeasi adunare a decis sa mentina respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea si pregatirea impotriva dezastrelor. Prin  dezastru se intelege evenimentul datorat declansarii unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificari ale mediului si care, prin amploare, intensitate si consecinte, atinge ori depaseste nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situatiilor de urgenta, elaborate si aprobate potrivit legii.

In categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologica sau meteorologica sunt cuprinse cutremurele, alunecarile si prabusirile de teren, inundatiile si fenomenele meteorologice periculoase, ce afecteaza violent zone mari de teren, pe termen lung, provocand pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si degradarea mediului ambiant. Multi oameni din intreaga lume si-au pierdut viata, casele sau accesul la facilitatile esentiale, ca urmare a dezastrelor naturale (cutremure, seceta, tsunami, uragane sau cicloane). Multe dintre aceste catastrofe au cauzat de-a lungul timpului pagube economice in multe tari.

           

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE

                              Persoana de contact: plt. Marius Rus  - tel. 0758/226177

 

 

0 comentarii2303 vizualizări09 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0