Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 10 August 2020 - 17652 vizitatori azi
ZIUA ARTILERIEI 10 noiembrie 2013, 170 de ani de la infiintarea primei baterii de artilerie.

Pe 10 noiembrie 2013 se implinesc 170 de ani de cand a fost infiintata prima baterie de artilerie, prin Porunca Domneasca numarul 198, semnata  de catre domnitorul Tarii Romanesti, printul Gheorghe Bibescu, in anul 1843, act care marcheaza organizarea artileriei pe principii moderne, de sine statatoare.  

Aceasta zi reprezinta pentru artileristii romani o data memorabila, care marcheaza, din punct de vedere istoric, legarea unor vechi si frumoase traditii, privind folosirea gurilor de foc de catre ostile romane conduse de marii nostri voievozi  si strategi militari Vlad Dracul, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si altii, care  nu si-au putut imagina Ostirea Tarii, fara artilerie.

Sarbatorind, la 10 noiembrie 2013, scurgerea a 170 de ani de la acest important eveniment istoric, militarii din cadrul Btalionului 817 Artilerie "Pentru Rares" din Pundu Bargaului, au organizat in data de 8 noiembrie a.c., incepand cu ora 12.00 un ceremonial militar si religios.

In cadrul ceremonialului au fost prezentate ordinul  sefului Statului Major General, mesajele sefului Statului Major al Fortelor Terestre si al comandantului Diviziei 4 Infanterie "GEMINA". In continuare, comandantul Batalionului 817 Artilerie "PETRU RARES"  colonel George SAS, a prezentat principalele repere din activitatea artileristilor bargauani in anul 2013. Totodata, seful de stat major al Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Tudorel DRAGONICI, i-a felicitat pentru rezultatele obtinute in procesul de instructie si a acordat recompense unora dintre ei.

La sarbatorirea zilei Artileriei au participat cadre din comandamentul brigazii, comandantii unitatilor subordonate Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", cadre de la Sectia 405 Mentenanta si Echipamente Militare, oficialitati locale, precum si cadre militare in rezerva  care si-au desfasurat activitatea in cadrul batalionului.

Comandantul batalionului, colonel George SAS, a recompensat cu felicitari si multumiri militari din cadrul unitatii pentru profesionalism, daruire si rezultate meritorii obtinute in activitatea desfasurata pana in prezent.

Sarbatorirea zilei artileristilor este pentru noi un nou prilej pentru a ne exprima atasamentul la valorile spirituale ale ostirii romane si de a omagia trecutul glorios al armei noastre care, cu temei, s-a impus ca "zeu al razboiului".

 

 

 

                                                                                                                                                                                 Intocmit Maior                                                                                                                               Cosmin RADOAIE

     e- mail

relatii.publice01518@forter.ro

           telef. 0722-554751

 

 

 

0 comentarii2366 vizualizări08 noiembrie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0