Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Marti 02 Martie 2021 - 17990 vizitatori azi
Pozitia Consiliului National al Elevilor cu privire la incidentul de la Scoala nr.10, "Maria Rosetti", Bucuresti.

Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din Romania la nivel national, trage un semnal de alarma in legatura cu incidentul desfasurat la Scoala nr. 10 "Maria Rosetti" din Bucuresti.  In cadrul institutiei, un cadru didactic le-a reprosat unor parinti faptul ca au strans prea putini bani pentru cadourile profesorilor de la clasa, oferite de sarbatori, fiind contrariat ca acestia nu se supun unui "sistem romanesc, balcanic". Totodata, Consiliul National al Elevilor,  atrage atentia asupra actiunilor profesorilor si ale parintilor de strangere de fonduri in mod ilegal, in vederea achizitionarii unor bunuri pentru angajatii din invatamantul de stat,  deoarece, conform art. 256 din Codul Penal, acestea sunt considerate foloase necuvenite. De asemenea, conform articolulului 32, aliniatul 4 din Constitutia Romaniei si articolului 9, aliniatul 3 din Legea Educatiei Nationale, elevii beneficiaza de educatie gratuita in cadrul unitatilor de invatamant de stat. Atat timp cat profesorii si parintii permit asemenea nereguli, se incurajeaza coruptia in sistemul de invatamant, educatia elevilor fiind grav afectata.  

 

Astfel de evenimente sunt raspandite la nivelul intregii tari, fiind o consecinta a lipsei informarii  cetatenilor cu privire la drepturile lor, dar si a subfinantarii sistemului educational, in special in ceea ce priveste salariile profesorilor care sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decat cele ale dascalilor din tarile dezvoltate din Europa. 

 

 Anul 2014 trebuie sa fie, in viziunea Consiliului National al Elevilor, un an al reformelor substantiale in educatie. O finantare corecta, salarizarea corespunzatoare a profesorilor si majorarea alocatiilor pentru elevi ar diminua considerabil coruptia din sistemul educational. Este ingrijorator faptul ca sistemul educational incurajeaza profesorii sa recurga la astfel de gesturi pentru a compensa un salariu infim.

 

Consiliul National al Elevilor solicita Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti luarea unei decizii corecte, in urma desfasurarii anchetei din cadrul unitatii de invatamant si indeamna Ministerul Educatiei Nationale sa ia masuri ferme, care sa previna astfel de incidente. De asemenea, Consiliul National al Elevilor va monitoriza prezentul caz si orice alta situatie asemanatoare din tara pentru a eradica acest fenomen din invatamantul preuniversitar.

 

Presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia-Flavia MIRON declara:

"Astfel de incidente, devenite obiceiuri in scoala romaneasca, reprezinta un pericol pentru sistemul educational din Romania. Profesorii, parintii si elevii au responsabilitatea de a se informa corespunzator cu privire la drepturile lor si de a denunta astfel de abuzuri  in vederea desfasurarii unui act educational corect si transparent.

 

 

1 comentariu2618 vizualizări30 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0