Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 25 Februarie 2021 - 19396 vizitatori azi
"Pregatirea voluntarilor pentru situatii de urgenta".

Pregatirea personalului voluntar din cadrul serviciilor voluntare se face in baza planului anual de pregatire, intocmit la nivel judetean de catre Serviciul protectie, pregatire si educatie preventiva a populatiei, avizat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si aprobat de prefectul judetului. Pregatirea voluntarilor se executa prin convocari, instructaje, programe de pregatire cu membrii componentei preventive, exercitii, concursuri, activitati comune pe timpul activitatilor preventive desfasurate in unitatile administrativ teritoriale, etc.

Calificarea si atestarea sefilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta se desfasoara in centrul national/zonal de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta, din subordinea IGSU.

Convocarea semestriala a sefilor serviciilor voluntare s-a desfasurat pe etape, in cadrul raioanelor de interventie ale subunitatilor inspectoratului. Activitatea a fost organizata/desfasurata de Serviciul protectie, pregatire si educatie preventiva a populatiei in cooperare cu reprezentanti din partea centrului operational judetean, comandantii subunitatilor de interventie, sefii garzilor de interventie si coordonata de prim adjunctul/adjunctul inspectorului sef. Au fost abordate aspecte privind cooperarea intre serviciile profesioniste si voluntare pe timpul activitatilor preventive si de  interventie, fiind stabilite masuri concrete pentru imbunatatirea activitatii precum de remediere a deficientelor semnalate.

Pregatirea specialistilor pentru prevenire din cadrul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, se desfasoara in baza programelor de pregatire, periodicitatea acestora se face  in functie de situatia operativa, fluctuatia personalului compartimentelor pentru prevenire si dinamica schimbarilor legislative.

La finalizarea programelor de pregatire participantii dobandesc o diploma de absolvire.

Pe timpul activitatilor preventive in unitatile administrativ teritoriale se desfasoara exercitii de interventie si actiuni preventive comune cu personalul voluntar la gospodariile cetatenesti punandu-se accent modul de utilizare a  ghidului de control/informare preventiva.

Personalul serviciului participa si la activitatile de pregatire a personalului voluntar, organizate la nivelul localitatilor de catre presedintii comitetelor locale pentru situatii de urgenta, punandu-se accent pe verificarea capacitatii de raspuns, dotarea serviciilor voluntare, desfasurarea activitatilor preventive, importanta voluntariatului in situatii de urgenta, cunoasterea drepturilor si a obligatiilor personalului voluntar, etc.

La nivelul judetului posibilitatile de calificare/formare profesionala a membrilor serviciilor voluntare in ocupatiile din domeniul reglementat de IGSU, pot fi organizate de catre furnizorii de formare profesionala avizati/autorizati in conformitate cu legislatia in vigoare.

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE I.S.U. "BISTRITA"

 

0 comentarii2100 vizualizări16 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0