Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 25 Februarie 2021 - 28736 vizitatori azi
Jandarmii montani din Rodna in sprijinul unor turisti in Pasul Rotunda.

n aceasta dimineata, in jurul orei 08.40, jandarmii montani din Rodna au fost solicitati sa intervina in sprijinul unui grup de turisti din Ungaria. Aproximativ 40 de persoane se aflau in zona Pasul Rotunda, cand doi dintre membrii grupului au inceput sa se simta rau. Acestia au sunat la 112 pentru a solicita interventia unei ambulante care sa le acorde sprijin de specialitate. Din cauza terenului, aceasta nu a putut ajunge la cei in cauza, ca urmare jandarmii montani din Rodna, au pornit catre persoanele in cauza, pe care le-au transportat pana in zona in care putea ajunge ambulanta. Acestea prezentau semne de intoxicatie cu fructe de padure necomestibile.

La ora 09.25 jandarmii i-au preluat pe cei doi turisti iar 20 de minute mai tarziu i-au predat in siguranta personalului medical de pe ambulanta SMURD din Singeorz-Bai, in zona La Icoana, pentru acordarea ingijirilor medicale de specialitate.

           Cei doi turisti, Petrico F. de 46 de ani si Diana M. de 27 de ani, sunt din Ungaria si se aflau in Pasul Rotunda din Muntii Rodnei unde alaturi de alti 38 de turisti au innoptat in corturi in zona Lacul Lala, pentru a vizita zona.

 

Informatii de background

          In aceasta perioada, turistii frecventeaza traseele turistice din zonele de agrement de pe raza judetului nostru, atat cele din arealul Parcului National Muntii Rodnei, Valea Blaznei, Valea Vinului (zone aflate in competenta Postului Montan Rodna), cat si din zona Piatra Fintinele si Colibita (zone aflate in competenta Postului de Jandarmi Montani Piatra Fintinele).

           Pentru a preveni evenimentele neplacute pe care le pot intampina turistii care viziteaza aceste zone, Jandarmeria Montana din Rodna si Piatra Fantanele va sfatuieste sa respectati urmatoarele reguli, pentru prevenirea accidentelor in zonele montane in perioada urmatoare:

1.Inainte de a pleca in excursie, informati-va asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, conditiile climatice locale, starea de functionare a mijloacelor de transport pe cablu (acolo unde acestea exista);
2. Plecati pe munte doar cu echipament adecvat, lanterna, rucsac, trusa de prim ajutor;
3. Nu riscati sa plecati singuri la drum;
4. Alegeti traseele in functie de pregatirea fizica, tehnica si psihica a celui mai slab din grup;
5. Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele.
6. Folositi numai traseele marcate. Urmariti marcajele de pe traseu;
7. In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau a inrautatirii vremii, retrageti-va la cea mai apropiata cabana;
8. Apelati cu incredere la patrulele de jandarmi montani. Respectati indicatiile acestora;
9. Nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul practicarii sporturilor montane sau a drumetiilor;


            In caz de accident, anuntati Jandarmeria Montana prin intermediul numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, specificand urmatoarele:
        - datele de identificare ale persoanei care anunta;
        - ce s-a intamplat;
        - cate persoane au nevoie de ajutor;
        - unde sunt persoanele aflate in dificultate;
        - cand s-a produs accidentul.

 

 

 

 

 

 

 

La acest sfarsit de saptamana, jandarmii Detasamentului 1 Mobil Bistrita au executat mai multe actiuni specifice pe linie de cersetorie si consum de alcool in spatiul public neamenajat.

Au fost aplicate in total 22 de  sanctiuni in valoare de 2.250 lei si 8 avertismente scrise. Abaterile sanctionate de jandarmi sunt: provocarea unor scandaluri, adresarea de cuvinte si expresii jignitoare, tulburarea ordinii si linistii publice, cersetoria si consumul de alcool in spatiul public neamenajat.

In perioada urmatoare pentru orice problema pe care o intampinati in spatiul public si care necesita interventia jandarmilor, apelati la ajutorul acestora numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

 

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

1 comentariu2114 vizualizări11 august 2014
rss 2.0
rss 2.0