Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Ceremonialul dedicat Zilei Armatei Romaniei si acordarea Drapelului de Lupta Batalionului 405.

Astazi, 26 octombrie 2014, intre orele 12.30. - 14.00, in Piata Petru Rares din municipiul Bistrita a avut loc Ceremonialul militar si religios dedicat Zilei Armatei Romaniei si acordarea Drapelului de Lupta Batalionului 405 Sprijin Logistic "NASAUD". Au fost prezenti ministrul apararii nationale, domnul Mircea DUSA, seful S.M.F.T., general maior Dumitru SCARLAT, comandantul Diviziei 4 Infanterie "GEMINA", general de brigada Adrian TONEA, comandantul brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN",colonel Ovidiu - Liviu UIFALEANU, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, veterani de razboi, cadre militare active,in rezerva si in retragere, familiile militarilor, locuitori ai municipiului Bistrita.

            Au rostit alocutiuni, presedintele Consiliului Judetean Bistrita - Nasaud, domnul Radu Moldovan, profesor doctor Gheorghe Ples, care au evidentiat insemnatatea Zilei de 25 Octombrie, in acelasi timp adresand sincere felicitari militarilor Batalionului 405 Sprijin Logistic "NASAUD", cu ocazia acordarii Drapelului de Lupta.

            De asemenea, ministrul apararii nationale, in alocutiunea rostita a afirmat :

 "Ziua de 25 Octombrie este o zi deosebita si este la fel de importanta ca si ziua de 24 ianuarie sau ziua de 1 decembrie, pentru ca nu putem uita sacrificiile facute de ostasii romani acum 70 de ani cand a fost eliberata ultima brazda de pamant si cand glorioasa Armata Romana nu s-a oprit la Carei sau la Satu - Mare, continuand luptele dincolo de granitele tarii.

Armata, impreuna cu biserica sunt doua institutii in care romanii au cea mai mare incredere, militarii romani si-au servit si servesc cu cinste patria, chiar cu pretul vietii, atat in tara cat si peste hotare. Traim intr-o lume dificila in care securitatea unui popor reprezinta un element cheie, in acest sens au fost alocate fonduri suplimentare Ministerului Apararii Nationale pentru modernizarea tehnicii si echipamentelor militare.

 Pentru rezultate deosebite obtinute de catre Batalionul Sprijin Logistic "NASAUD" , am propus ca aceasta unitate sa primeasca astazi Drapelul de Lupta. Sa - l pastrati si sa-l aparati chiar cu pretul vietii, asa cum ati jurat!!!".

 La finalul alocutiunii, ministrul apararii nationale a felicitat inca o data militarii bistriteni, a multumit tuturor celor au fost prezenti la activitate si a urat un sincer "LA MULTI ANI!!", persoanelor care poarta numele Dumitru.

            Batalionul 405 Sprijin Logistic "NASAUD" a fost infiintat la 15.07.2001 in urma desfiintarii Batalionului 405 Scoala de soferi si a Companiei 466 Logistica subordonata Brigazii 81 Mecanizata in localitatea Bistrita, ocupand  inca de la infiintare un rol important in structura acestei brigazi.

             Misiuni: Batalionul 405 Sprijin Logistic "NASAUD" constituie principalul element al sistemului logistic al Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" si are urmatoarele misiuni:

-         asigura sprijinul logistic pe timpul executarii tuturor tipurilor de actiuni militare in cadrul apararii nationale;

-         asigura sprijinul logistic pentru unitatile si subunitatile Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" participante la apararea colectiva, in conditiile inlocuirii sau rotirii unitatilor din fortele dislocabile destinate NATO si UE;

-         asigura sprijinul logistic si participa cu forte si mijloace la operatii duse in cadrul coalitiilor si operatii de raspuns la criza;

-         asigura sprijinul logistic si participa, integral sau cu parte din structuri, la misiuni de urgenta civila in sprijinul autoritatilor locale, in conformitate cu planurile intocmite potrivit responsabilitatilor ce revin Ministerului Apararii Nationale.

Experienta internationala: De la infiintare, Batalionul 405 Sprijin Logistic "NASAUD" a sprijinit  unitatile si subunitatile subordonate Brigazii 81 Mecanizata pentru indeplinirea misiunilor de mentinere a pacii si umanitare, precum si pentru participarea la exercitii comune in cadrul Parteneriatului pentru Pace, ulterior, odata cu evolutia si schimbarea factorilor geo-politici, la misiuni de stabilitate si reconstructie, de lupta impotriva terorismului precum si la exercitii comune in cadrul Aliantei Nord Atlantice. Batalionul 405 Sprijin Logistic "NASAUD" nu a participat la activitati in afara teritoriului national ca unitate constituita, ci doar cu personal si tehnica din compunerea acestuia. Astfel, incepand cu anul 2002, militari ai batalionului au participat la misiuni in diferite teatre de operatii.

            Comandantul Batalionului este locotenent - colonel inginer Ioan -Vasile OLAH.

            Ceremonialul militar - religios s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare, in ritmurile muzicii Formatiunii Muzicii Militare a garnizoanei Bistrita.

Ceremonii militare si religioase dedicate Zilei de 25 Octombrie, au avut loc in toate unitatile subordonate brigazii, din garnizoanele Turda, Dej si Prundu - Bargaului.


Ofiter cu informarea si relatiile publice la U.M. 01331 Bistrita

            Lt.col. Florin APAFAIAN,

            Foto : Petrica MIHALACHE.

0 comentarii2870 vizualizări26 octombrie 2014




rss 2.0
rss 2.0