Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Marti 02 Martie 2021 - 1568 vizitatori azi
Jandarmii montani - la datorie indiferent de vreme !

Sambata, 20 decembrie a.c., in jurul amiezii, o patrula de Jandarmerie Montana din cadrul Postului de Jandarmi Montan Rodna care se afla in serviciul de patrulare in zona Pasul Rotunda, a intalnit  un barbat care din cauza poleiului nu mai putea inainta cu autovehiculul pe care il conducea. Imediat jandarmii montani au sarit in sprijinul barbatului care era blocat cu autovehiculul din cauza poleiului si a zapezii, chiar daca era echipat corespunzator sezonului rece.

Cei trei jandarmi montani (plt. maj. Bindiu Iosif, plt. maj. Forogau Victor si plt. maj. Nistor Vasile), au acordat sprijin lui Ovidiu B. de 21 de ani, prin deblocarea autovehiculului si insotirea in siguranta, aproximativ 6 km, pana in zona numita Podul Bistritei.

Autovehiculul a fost blocat in zona cunoscuta sub denumirea Izvorul Somesului . Barbatul venea din Arad si intentiona sa ajunga in judetul Suceava.

          Jandarmeria Montana Rodna, informeaza pe cei interesati faptul ca   DN 17D - Valea Mare - Pasul Rotunda - Carlibaba, este inchis in perioada de iarna.

          Pentru evitarea situatiilor nedorite cauzate de caderile de zapada si a temperaturilor scazute, jandarmii montani, atat cei din Rodna cat si din Piatra Fintinele, recomanda turistilor sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

-         sa se informeze asupra itinerariului propus, a gradului de dificultate, conditiile climaterice locale, precum si starea de functionare a mijloacelor de transport pe cablu (acolo unde acestea exista);

-         sa consulte prognoza meteorologica inainte de a pleca in drumetii;

-         sa aiba echipament adecvat zonei de munte, lanterna, rucsac si trusa de prim ajutor, sac de dormit;

-         sa foloseasca numai traseele marcate si sa urmareasca marcajele de pe traseu;

-         persoanele amatoare de schi sa foloseasca un echipament adecvat si sa aleaga partia de schi in functie de nivelul de pregatire;

-         sa nu porneasca pe un traseu dupa consumarea bauturilor alcoolice; 

-         sa echipeze autoturismele pentru iarna si sa aiba carburant suficient pentru a ramane cu motorul pornit, in situatii de inzapezire; 

-         sa solicite sprijinul jandarmilor montani apeland numarul unic de urgenta 112, specificand urmatoarele: datele de identificare ale persoanei care anunta, ce s-a intamplat, cate persoane au nevoie de ajutor si locul unde sunt persoanele aflate in dificultate.

       Inspectoratul de Jandarmi Judetean Gelu Voievod Bistrita-Nasaud, cuprinde doua posturi de Jandarmerie montana la Rodna si Piatra Fintinele.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul.

0 comentarii2464 vizualizări20 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0