Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 05 Martie 2021 - 6694 vizitatori azi
Pirotehnistii bistriteni.

In structurile operative ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud se regaseste o echipa specializata de pirotehnicieni care, in urma apelurilor pe numarul unic de urgenta 112, cu privire la descoperirea unor elemente de munitie ramase neexplodate, intervine pentru preluarea, transportul si depozitarea acestora in conditii de siguranta si, ulterior, distrugerea lor in locuri special amenajate.

Echipajul pirotehnic este format din trei specialisti curajosi, care constientizeaza cat de importante sunt manevrele intreprinse de ei. Principala lor misiune este asanarea, pe teritoriul judetului Bistrita - Nasaud, a munitiilor si explozivilor ramase neexplodate de pe timpul conflictelor militare, din explozii sau incendii la depozitele de munitii si materiale explozive, accidente survenite pe timpul transportului de munitii sau asanari ale poligoanelor special amenajate pentru trageri sau instructie cu munitie de razboi, care urmeaza a fi redate circuitului economic.

Pe parcursul anului 2014, echipa pirotehnica a executat 24 misiuni de asanare a terenurilor de munitia ramasa neexplodata si trei sedinte de distrugere a munitiei asanate.

Statistic, 453 elementele de munitie au fost asanate, in anul 2014, dupa cum urmeaza: opt proiectile de calibre diferite, cinci bombe aruncator, un ampenaj bomba aruncator si 439 cartuse si tuburi cartuse de diferite calibre.

Nu mai departe, in prima parte a anului 2015, echipajul pirotehnic a executat trei misiuni de distrugere a zapoarelor formate pe cursurile raurilor din judetul Bistrita - Nasaud (Somesul Mare, Salauta, Rebra etc). Cele 23 de ore petrecute pe gheata au facut ca, in urma interventiilor specifice cu material exploziv, proprietatile riverane din apropierea cursurilor de apa afectate sa fie protejate, eliminandu-se riscul produceri unor inundatii.

"Este o echipa inchegata in cativa ani, ne-am format profesional unul celalalt, ca o mica familie. Suntem constienti in permanenta de riscurile la care ne expunem, cea mai mica manevra gresita poate avea consecinte tragice" a declarat cpt. Csillag Ioan, cel care coordoneaza toate misiunile echipei pirotehnice.

 

                  INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA"

0 comentarii2310 vizualizări27 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0