Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Marti 07 Iulie 2020 - 174 vizitatori azi
Sute de copii si elevi au fost gazdele jandarmilor la Sangeorz-Bai.

Activitatile din Saptamana "Scoala Altfel" au continuat marti,  07 aprilie 2015, de la ora 10.00 la Sangeorz-Bai, unde sute de copii au fost prezenti in curtea Liceului  "Solomon Halita" din localitate. Cei prezenti au asistat la exercitii demonstrative atractive si la prezentarea tehnicii din dotare. De asemenea multi liceeni si-au exprimat dorinta ca dupa terminarea liceului sa devina jandarmi, solicitand celor prezenti informatii despre unitatile de invatamant pe care ar trebui sa le urmeze.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud si-a propus organizarea unor activitati dedicate elevilor si cadrelor didactice, in contextul programului initiat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice "Scoala Altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" in perioada 06-10 aprilie 2015.

           Activitatile dedicate copiilor si elevilor continua pe tot parcursul saptamanii, dupa urmatorul program:

 

          Miercuri 08 aprilie 2015

                - 10.00-14.00 Punct de Informare in orasul Beclean, organizarea unor exercitii demonstrative si prezentarea tehnicii din dotare in Piata Drapelului;

 

           Joi,  09 aprilie 2015

            - 10.00-14.00 Ziua Portilor Deschise, la sediul Detasamentului 3 Jandarmi Nasaud cu organizarea unor exercitii demonstrative si prezentarea tehnicii din dotare;

 

          Vineri, 10 aprilie 2015

 - ora 10.00 - 12.00 - Ziua Portilor Deschise - exercitii demonstrative si prezentarea tehnicii din dotare,la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita Nasaud, Bistrita, str. Romana, nr. 17 A.

 

 

  .

 

 

PLAN DE  ACTIUNI/MASURI PENTRU ASIGURAREA UNUI CLIMAT DE ORDINE SI SIGURANTA PUBLICA IN PERIOADA PREMERGATOARE SI CU OCAZIA SARBATORILOR PASCALE -2015

           La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, se vor desfasura slujbe religioase prilejuite de Invierea Domnului organizate de Biserica Catolica si Biserica Reformata (05.04.2015) si de catre Biserica Ortodoxa(In perioada 11 - 13.04.2015).  

Aceasta situatie va genera un aflux suplimentar de persoane in zonele traditionale de agrement, zona montana, lacasuri de cult, locuri de desfasurare a unor manifestari cultural-artistice si sportive, zone de picnic, zonele de desfasurare a unor adunari publice, precum si aglomerari pe caile rutiere sau feroviare ce converg catre acest zone.

Pe baza estimarilor situatiei operative si in concordanta cu concluziile anilor precedenti au fost identificate urmatoarele riscuri la adresa ordinii si sigurantei publice:

-              tulburarea ordinii publice pe timpul desfasurarii manifestarilor cultural artistice, sportive si religioase, a adunarilor publice, dar si in zonele de agrement;

-              savarsirea unor fapte antisociale in zona de desfasurare a adunarilor publice, a manifestarilor cultural artistice, religioase, sportive dar si in zonele aglomerate;

-              afluxul important de cetateni pe timpul slujbelor religioase, este posibil sa creeze aglomerari de persoane la biserici si alte lacasuri de cult, existand riscul producerii unor situatii ce pot pune in pericol viata, integritatea persoanelor si a patrimoniului acestora;

-              exista posibilitatea savarsirii unor fapte antisociale (furturi din buzunare si de genti, prezenta agresiva a vanzatorilor ambulanti etc.) de catre unele persoane, care ar putea profita de aglomeratie, atat in lacasurile bisericesti, dar si in apropierea acestora, in statiile si mijloacele de transport in comun sau in locurile manifestarilor cultural-artistice;

-              pe fondul aglomerarii create in biserici si folosirii de catre credinciosi a diferite surse de foc (lumanari, candele etc.), exista riscul izbucnirii unor incendii, ce pot genera atat pagube materiale, dar si ranirea celor prezenti;

          MASURI CU CARACTER GENERAL:

Pentru participarea la realizarea ordinii si sigurantei publice, prevenirea si combaterea faptelor antisociale, asigurarea securitatii obiectivelor, in perioada premergatoare si cu ocazia sarbatorilor pascale - 2015, I.J.J. Bistrita-Nasaud, in cooperare cu celelalte institutii specializate care au atributii de ordine si siguranta publica, concomitent cu desfasurarea misiunilor permanente, va executa o serie actiuni de ordine si siguranta publica in zonele de risc identificate.

Actiunile vor fi desfasurate in trei etape:

Etapa I: Premergatoare (in perioada 01.04.2015-04.04.2015);

Etapa a-II-a: Sarbatoarea Sfintelor Pasti organizate - de catre Biserica Catolica si Biserica Reformata (05.04.2015)

Etapa a-III-a: Sarbatoarea Sfintelor Pasti organizate -  de catre Biserica Ortodoxa(In perioada 11 - 13.04.2015)  

Pentru asigurarea caracterului unitar si eficient al acestor actiuni, corespunzator fiecarei etape, se vor lua urmatoarele masuri:

 • Intocmirea planului de masuri pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica in perioada premergatoare si cu ocazia sarbatorilor pascale -2015.
 • Planificarea, organizarea si conducerea activitatilor de asigurare a ordinii si sigurantei publice la nivelul judetului Bistrita-Nasaud se va realiza in baza planurilor de actiune intocmite in sistem integrat.
 • Intensificarea masurilor specifice de paza si protectie suplimentara la obiectivele din competenta, in functie de evolutia situatiei operative, riscurile si vulnerabilitatile identificate.
 • Dinamizarea schimbului de date si informatii cu celelalte structuri participante cu atributii in acest domeniu, pentru:

-             cunoasterea permanenta a evolutiei situatiei operative, a riscurilor si vulnerabilitatilor la adresa ordinii si sigurantei publice;

-             identificarea din timp a unor eventuale situatii care ar putea determina tulburarea ordinii publice in zona de desfasurarea a adunarilor publice, lacaselor de cult, statiunilor turistice, zone de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive si zone de agrement;

PE TIMPUL ETAPEI  I: Premergatoare (in perioada 01.04.2015-04.04.2015);

 1. Centralizarea datelor referitoare la adunarile publice/manifestarile cultural-artistice, si religioase de amploare care se vor desfasura la nivelul judetului Bistrita Nasaud, in perioada 01.04.2015-13.04.2015.
 2. Stabilirea necesarului de forte si mijloace pentru IJ.J. Bistrita Nasaud  pe baza urmatoarelor elemente: evaluarea situatiei operative din localitatile si zonele unde vor avea loc activitati cultural-artistice, sportive si religioase; estimarea numarului de participanti; estimarea afluxului de persoane catre zonele turistice (statiuni montane) si de agrement; prioritati de actiune; necesitatea asigurarii ordinii si sigurantei publice in mod simultan la doua adunari (mai ales in zilele  de 05 si 12.04.2015); importanta activitatilor planificate; grad de risc.
 3. Organizarea si desfasurarea de actiuni specifice sau in cooperare cu alte institutii ale statului in piete, targuri si oboare, in scopul prevenirii si combaterii faptelor antisociale.
 4. Initierea si desfasurarea de activitati preventive cu cetatenii, in scopul diminuarii riscurilor care ar putea afecta ordinea si siguranta publica.
 5. Mentinerea eficientei sistemelor de paza si protectie institutionala cu accent pe realizarea corecta a controlului accesului in unitate si pe reducerea timpului mediu de raspuns la solicitarile de interventie.
 6. Monitorizarea transporturilor speciale indeosebi a celor de materiale explozive si periculoase, armament si munitie si intensificarea masurilor de verificare a personalului care executa aceste misiuni.
 7. Desfasurarea, in sistem integrat, a procesului de planificare a misiunilor si stabilirea la nivelul judetului Bistrita Nasaud a masurilor si dispozitivelor de ordine si siguranta ce vor fi aplicate / instituite in zonele publice in care vor avea loc activitatile.
 8. Asigurarea fluxului de informatii referitor la situatia operativa, in special cu privire la intentiile sau  faptele de natura a pune in pericol ordinea publica si siguranta participantilor la manifestari, precum si a turistilor si a bunurilor acestora.
 9. Asigurarea masurilor de ordine si siguranta publica, conform competentelor, cu ocazia desfasurarii competitiilor sau jocurilor sportive.

10.  Adaptarea masurilor specifice pentru protectia antiterorista a obiectivelor din responsabilitatea IJJ Bistrita-Nasaud,  precum si in zonele cu un grad ridicat de pericol, in functie de potentialele riscuri si vulnerabilitati.

11.  Constituirea de echipe specializate suficiente, in masura sa desfasoare activitati specifice pentru solutionarea sesizarilor cetatenilor si a situatiilor cu risc potential, aparute in zona de responsabilitate.

12.  Efectuarea de analize cu privire la modul de planificare si executare a misiunilor in aceasta perioada si luarea de masuri pentru imbunatatirea activitatii in viitor.

13.  Comunicarea permanenta cu cetatenii / turistii, pe timpul desfasurarii activitatilor specifice, personalul din cadrul posturilor de jandarmi ordine publica montane, realizand indrumarea, informarea si acordarea de asistenta turistilor si persoanelor aflate in dificultate in zona montana in vederea prevenirii producerii accidentelor si combaterii faptelor antisociale;

14.  Acordarea sprijinulu necesar lucratorilor D.S.V. BN. si Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bistrita-Nasaud, la solicitare, pentru desfasurarea activitatilor de control in pietele agroalimentare, targuri, oboare si pentru verificarea modului de depozitare, transport si valorificare a produselor din carne, in scopul respectarii cadrului legal in domeniu, prevenirea/combaterea faptelor care ar putea afecta sanatatea populatiei;

15.  Urmarirea respectarii Legii  nr. 54 din 19.03.2012, privind desfasurarea activitatilor de picnic.

 

 

PE TIMPUL ETAPEI a-II-a: Sarbatoarea Sfintelor Pasti - Biserica Catolica si Biserica Reformata (05.04.2015)

PE TIMPUL ETAPEI a-III-a: de catre Biserica Ortodoxa (In perioada 11 - 13.04.2015)  

 

Pentru cele doua etape, respectiv II si III, vom lua  urmatoarele masuri:

 1. Asigurarea ordinii si sigurantei publice in zona lacasurilor de cult cu ocazia Sarbatorii Sfintelor Pasti care se desfasoara in spatiul public si care implica aglomerari de persoane (in municipiul Bistrita, orasele Nasaud, Beclean si  Sg.Bai, localitatile Rodna si Piatra Fantanele);
 2. Continuarea asigurarii masurilor de paza si protectie a obiectivelor din competenta, in conditii de eficienta.
 3. Mentinerea ordinii si sigurantei publice de catre jandarmi  cu politia in cadrul dispozitivelor unice de ordine si siguranta publica.
 4. Mentinerea ordinii si sigurantei publice pe traseele turistice in zona montana si Statiunea Balneara in vederea  preveniri producerii faptelor cu caracter antisociale de natura a prejudicia viata, proprietatea, drepturile si libertatile constitutionale, fundamentale ale cetatenilor(cu efectivele Posturilor Montane Rodna si Piatra Fantanele si Postul Statiune Balneara Singeorz Bai);
 5. Identificarea si monitorizarea persoanelor sau grupurilor de persoane (cersetori, hoti de buzunare, boschetari, etc.) care isi fac aparitia in zona lacaselor de cult, statiunilor, locurilor de agrement frecventate de turisti, pentru prevenirea si descurajarea elementelor infractoare si combaterea fenomenelor cu impact stradal.
 6. Constituirea de echipe de interventie permanent, in masura sa  intervina pentru rezolvarea unor  situatii de risc public si asigurarea interventiei ferme, pentru prevenirea si aplanarea situatiilor ce ar putea evolua spre tulburarea ordinii publice, in functie de specific, gradul de risc sau amenintarea creata si aplicarea masurilor sanctionatorii.

 

 

                 INSPECTOR SEF AL I.J.J. BISTRITA-NASAUD

                                 Colonel   Florin Vasile FURNEA

 

 

 

0 comentarii1932 vizualizări07 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0