Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 24 Februarie 2021 - 19864 vizitatori azi
ZIUA EROILOR la BISTRITA.

De Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Sfintele Pasti, se sarbatoreste in fiecare an Ziua Eroilor. Legiferarea acestei comemorari a fost determinata de traditia crestina, proprie poporului roman si reprezinta indeplinirea unei indatoriri de pietate, comemorare si recunostinta fata de cei cazuti la datorie, servindu-si tara. Activitatile dedicate acestui eveniment au debutat miercuri, 20 mai a.c., la sediul  Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", unde s-a desfasurat Apelul Solemn, aceasta activitate desfasurandu-se si la unitatile din subordinea marii unitati.

 Un moment emotionant a avut loc in data de 21.05.2015 la Batalionul 812 Infanterie "BISTRITA", unde la Apelul Solemn, nu au putut raspunde prezenti, capitanul Catalin Tifrea, cazut la datorie in Teatrul de Operatii din Angola in 1998, sublocotenentul (post - mortem) Sfechis Marius Florin si sublocotenentul (post-mortem) Filip Petru Cristian, cazuti la datorie in data de 01.10.2010 in Teatrul de Operatii din Afganistan, in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

La finalul activitatii a fost depusa o coroana de flori la Monumentul Eroilor Batalionul 812 Infanterie "BISTRITA" din incinta unitatii.

Cu prilejul acestei sarbatori, joi, 21 mai a.c. intre orele 12.30 - 13.30., in organizarea Institutiei Prefectului judetului Bistrita - Nasaud, Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Primariei Municipiului Bistrita si Garnizoanei Bistrita, in Piata Petru Rares din municipiul Bistrita, s-a desfasurat ceremonialul militar - religios de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor.

 Au fost prezenti prefectul judetului Bistrita - Nasaud, domnul Ioan Tintean, subprefectul judetului Bistrita - Nasaud, domnul Ovidiu Frent, primarul municipiului Bistrita, domnul Ovidiu Teodor Cretu, viceprimarul municipiului Bistrita, domnul George Avram, loctiitorul comandantului Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Ioan - Marian Cristurean, vicepresedintele Filialei Judetene Bistrita - Nasaud a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, colonel (rez) Vasile Magerusan, conducatorii institutiilor de ordine publica si siguranta nationala din garnizoana Bistrita, comandantii unitatilor din garnizoana, reprezentanti ai partidelor politice, alaturi de un numeros public bistritean.

Dupa acordarea onorului persoanelor oficiale si intonarea Imnului National al Romaniei, un sobor de preoti a oficiat serviciul religios si s-a tinut un moment de reculegere in memoria eroilor cazuti la datorie.

In alocutiunile rostite de catre persoanele oficiale, a fost subliniata importanta acestui eveniment, a fost depusa o coroana de flori la Monumentul Eroilor, iar la final, muzica militara a garnizoanei Bistrita si formatii artistice de la Centrul Cultural Municipal, au oferit un spectacol cultural - artistic, activitatea incheindu-se cu defilarea garzii de onoare in aplauzele celor prezenti.

In garnizoana Prundu - Birgaului, incepand cu ora 12.00. militarii din Batalionul 817 Artilerie "PETRU RARES", au organizat un ceremonial militar si religios de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor in centrul comunei Prundu - Bargaului, sub conducerea comandantului batalionului, colonel George Sas, fiind prezenti la eveniment reprezentanti ai oficialitatilor locale, cat si un numeros public.

De asemenea, la Monumentul Eroilor de pe Virful Gruiu Mare, din Muntii Calimani, incepand cu ora 12.00., sub comanda locotenent - colonelului Octavian Cioanca, a avut loc un ceremonial militar-religios oficiat de un sobor de preoti , in prezenta unui pluton care a dat onorul celor cazuti la datorie pentru independenta si suveranitatea patriei.

Activitatile dedicate Zilei Eroilor Neamului au continuat cu desfasurarea ceremonialelor militare si religioase in cimitirul Eroilor din municipiul Bistrita si cimitirul din localitatea Sintereag, judetul Bistrita-Nasaud, in prezenta loctiitorului comandantului Batalionului 812 Infanterie "BISTRITA", locotenent-colonel Cristian Blaiu, a reprezentantilor batalionului, a primarului comunei Sintereag, domnul Ioan Bob, a reprezentantilor institutiilor de ordine publica si siguranta nationala, a familiilor, rudelor si prietenilor, la mormintele sublocotenentilor (post - mortem) Filip Petru Cristian si Sfechis Marius - Florin.

In cimitirul din localitatea Sintereag au fost prezente si cadre didactice si elevi de la Scoala Gimnaziala. Elevii, sub indrumarea doamnei profesoare Vlasin Teodora, au prezentat un moment cultural - artistic specific care a incantat asistenta.

Ziua Eroilor a fost sarbatorita asa cum se cuvine si de catre militarii din unitatile subordonate din garnizoanele Dej si Turda.

 "Eroii nu mor niciodata, amintirea lor va ramane vesnic vie in memoria noastra, bunul Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!"

 

 

  OFITER  CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE  LA U.M. 01331 BISTRITA

  Locotenent-colonel

              Florin APAFAIAN

0 comentarii2653 vizualizări21 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0