Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 25 Februarie 2021 - 20502 vizitatori azi
Atentie, vipere !

Atentionare cu privire la un posibil pericol pe care il reprezinta viperele in aceasta perioada in zonele montane ale judetului Bistrita - Nasaud. In zona montana si piemontana a judetului nostru se intalneste frecvent vipera comuna (vipera berus berus) sau vipera neagra, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din tara.

Excursionistii, dar si persoanele care isi desfasoara activitatea in zone de munte, trebuie sa cunoasca pericolul pe care il reprezinta viperele in aceasta perioada, modalitatile de prevenire a atacului acestora si care sunt primele masuri de ajutor care trebuie luate in caz de muscatura. Din luna iunie si pana in august ele isi perpetueaza specia si sunt extrem de periculoase. Muscaturile de vipera impun efectuarea de urgenta a unui vaccin antiviperin. In ultima perioada, prin numarul de urgenta 112 au fost anuntate trei situatii in care persoane au fost muscate de vipera in Colibita, Piatra Fantanele (Ciosa) si Lunca Ilvei, astfel recomandam :

- purtati bocanci de munte, chiar daca temperatura ambianta este ridicata;

- efectuati permanent un control vizual al zonei in care urmeaza sa pasiti;

- nu ridicati pietre mari decat dupa ce, in prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi.

- daca intrati intr-o zona cu vegetatie inalta care nu va permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un bat astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastra.

Persoana muscata de vipera poate muri in cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxina), hemoglobina din sange formand, impreuna cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totusi moartea cauzata de muscatura unui sarpe veninos survine in cazuri rare, mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt "uscate" fara inoculare de venin. Efectele unei muscaturi de sarpe veninos variaza in functie de varsta, conditia fizica si starea de sanatate a victimei. O muscatura de sarpe poate sa afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, impiedicand luarea masurilor necesare.

SIMPTOME - muscatura de sarpe veninos:

- durere acuta

- tumefierea (umflarea) zonei afectate;

- una sau doua urme de intepatura; (muscatura de vipera se prezinta ca doua intepaturi la distanta de 3-4 milimetri);

- semiconstienta;

- decolorarea sau colorarea in violet sau negru a pielii din zona in care a patruns veninul si necrozarea tesuturilor;

- alte simptome generale: senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesiva), dureri abdominale, sete, anxietate si posibila pierdere a cunostintei.

O muscatura de la orice tip de sarpe veninos trebuie sa fie intotdeauna considerata o urgenta medicala. Chiar si muscaturile de serpi neveninosi ar trebui sa fie tratate de medic, pentru ca pot aparea reactii alergice severe.

CATEVA MASURI DE PRIM AJUTOR ACORDATE UNEI PERSOANE MUSCATA DE UN SARPE VENINOS:

- In primul rand, pastrati-va calmul!

- Cereti ajutor specializat, apelati numarul de urgenta 112 (SMURD, Ambulanta, Salvamont);

- Evitati miscarile pentru a evita raspandirea veninului in sistemul circulator;

- Pana la sosirea echipajelor de interventie scoateti-va  bijuteriile, ceasul sau hainele prea stranse in jurul muscaturii, inainte ca zona sa se umfle;

- Legati un garou la 5 cm deasupra ranii, urmand sa il slabiti usor  dupa 20 de minute;

- Imobilizati zona muscata;

- Daca aveti posibilitatea, introduceti zona lezata in mediu rece (apa, gheata) pentru a ingreuna circulatia sanguina;

- Nu incercati sa aspirati veninul cu gura!

- Nu luati niciun medicament fara acordul personalului specializat!

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

1 comentariu2429 vizualizări07 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0