Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Festivalul cantecului si dansului popular "La Oglinda" editia a - VI - a Bistrita.(40 de poze)

Festivalul dansului si cantecului popular al formatiilor folclorice de la cercurile militare din M.Ap.N. s-a desfasurat in perioada 10 -12 iulie a.c. si a fost organizat de catre Sectia Traditii si Cultura a Statului Major General, Brigada 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" si cercul militar Bistrita. Ajuns la a -VI- a editie, festivalul dedicat dragostei de neam si tara a adunat formatii artistice din garnizoanele Bistrita, Brasov, Barlad, Campulung Muscel, Curtea de Arges, Dej, Giarmata, Galati, Iasi, Medias, Ploiesti, Sfantu Gheorghe, Timisoara si Zalau.

Scopul festivalului a fost de a dezvolta preocuparea cercurilor militare ca institutii de cultura ale armatei si pastrarea traditiilor folclorice ale poporului roman.

Prima activitate de acest gen a avut loc in urma cu sase ani, iar de atunci formatiile cercurilor militare se aduna anual la Bistrita pentru a cinsti traditiile inaintasilor. Prin activitatea lor, cercurile militare lupta cu mijloace specifice, pasnice, pe frontul de aparare al demnitatii si onoarei inaintasilor.

S-a remarcat constanta prezentei la cele sase editii  ale festivalului, a formatiilor artistice din garnizoanele Bistrita, Iasi (col. rez. Benone Tiron), Ploiesti (dr. in sociologie Nicolae Vicol), Zalau (plt.adj. Romica Baleanu), Dej (Ioan Dordoi).

Programul a debutat Vineri, 10.07, a.c. cu intalnirea sefilor cercurilor militare la cercul militar Bistrita, unde au fost stabilite detaliile organizatorice. Tot in aceeasi zi, de la ora 11.00, in sala de expozitii a avut loc expozitia de arte plastice, filatelie si numismatica a cercului filatelic "Bisnumphila"- coordonat de jurnalistul Marius Chiuzan, o expozitie de ceasuri si vernisajul expozitiei de pictura sub genericul "Traditie si modernism in arta popular romaneasca".

A doua zi de festival a debutat Sambata 11.07.a.c.ora 11.00, cu deschiderea festivalului de catre loctiitorul comandantului Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Ioan - Marian CRISTUREAN si a continuat cu o parada a portului popular desfasurata pe pietonalul "Liviu Rebreanu" cu defilarea formatilor prezente, in frunte cu fanfara militara. La final, colonelul colonel Ioan - Marian CRISTUREAN a felicitat participantii la festival si a inmanat diplome de excelenta, dupa ce, initial, a avut loc o scurta prezentare a evolutiei fiecarui cerc militar prezent. In aceeasi zi, incepand cu ora 18.00, a avut loc un spectacol folcloric in gradina de vara a cercului militar Bistrita, spectacolul fiind urmat de "Seara Prieteniei".

In ultima zi a festivalului, duminica, 12 iulie, formatiile participante au facut un tur artistic prin localitatile Liviu Rebreanu, Nasaud, Salva si Cosbuc.

Festivalul folcloric "La Oglinda" a avut o formula de desfasurare inedita, organizatorii nu au pus accentual pe clasificarea de dragul premiilor si a ierarhiilor, ci pe cultivarea interesului, a preocuparilor si a activitatii practice si oneste pentru descoperirea, redescoperirea, descifrarea, pastrarea si promovarea tezaurului numit traditie si cultura popular romaneasca, prin atragerea, instruirea si promovarea tinerilor spre aceste comori pe cale de disparitie.

Ne mandrim ca Bistrita, de altfel una dintre capitalele folclorului romanesc, a gazduit cu sprijinul armatei si a celorlalti organizatori un festival de asemenea profil.

 

OFITER CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE  LA U.M. 01331 BISTRITA   

 Locotenent - colonel

    Florin APAFAIAN

.

0 comentarii2758 vizualizări13 iulie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0