Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 03 Martie 2021 - 40678 vizitatori azi
ANIVERSARE ZI DE NASTERE Gl. bg. (retr.) Ioan BIRISIU.

Marti, 21 iulie a.c in sala mare a Cercului Militar Bistrita a avut loc festivitatea prilejuita de implinirea varstei de  90 de ani a generalului de brigada (retr.) Ioan BIRISIU. Festivitatea s-a desfasurat in prezenta loctiitorului comandantului Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Ioan - Marian CRISTUREAN, colonelului (rez.) Vasile MAGERUSAN, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria" filiala judetului Bistrita - Nasaud, comandantilor de unitati din garnizoana Bistrita, veteranilor de razboi, cadrelor in rezerva si retragere, reprezentantilor militarilor din comandamentul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN".

 Au fost rostite alocutiuni de catre colonel Ioan - Marian CRISTUREAN, colonel (rez.) Vasile MAGERUSAN, domnul Adrian MANARCA, domnul Cornel FLOREA, la final luand cuvantul generalul de brigada (retr.) Ioan BIRISIU, care in cuvinte emotionante a descris parcurgerea carierei militare, activitatea desfasurata in viata civila, cu impliniri si satisfactii, dar si cu greutati si a multumit tuturor pentru prezenta alaturi de domnia sa la implinirea acestei varste memorabile.

A fost un moment cu o incarcatura emotionala deosebita, iar la incheierea festivitatii sarbatoritului i-a fost oferita din partea loctiitorului comandantului brigazii o placheta, o diploma aniversara si un album foto, colonelul (rez.) Vasile MAGERUSAN o inmanat o placheta, iar din partea comandantului Centrului Militar Judetean Bistrita - Nasaud, colonel Florintin BELEAN, o diploma aniversara si un cadou. De asemenea, invitatii prezenti la aniversare au oferit generalului de brigada Ioan BIRISIU flori si cadouri.

Generalul de brigada (retr.) Ioan BIRISIU s-a nascut la data de 22 iulie 1925 in localitatea Dobalii de Jos, judetul Trei Scaune (Covasna). In perioada 1932 - 1936 a urmat cursurile scolii primare din orasul Sfantu - Gheorghe, 1936 - 1940 cursul inferior de liceu la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti, iar in 1940 dupa cedarea Ardealului de Nord se refugiaza impreuna cu parintii la Brasov unde isi continua studiile la Liceul Andrei Saguna, obtinand diploma de bacalaureat in luna iunie 1944.

In perioada 1944 - 1946 urmeaza cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi de Infanterie, initial in tabara din Zarnesti, ulterior la Sibiu si este avansat la gradul de sublocotenent la 1 iulie 1946 prin Inalt Decret Regal, fiind clasificat al noualea din 474 absolventi.

A indeplinit functia de comandant pluton antitanc la Batalionul 2 Vanatori de Munte din Brasov, comandant de companie si ofiter de stat major la Batalionul 16 Vanatori de Munte din Bistrita, sef de stat major de regiment la Regimentul 219 Infanterie din Slobozia, sef birou cercetare la Divizia 95 Infanterie din Oradea, iar de-a lungul carierei militare a urmat diferite cursuri de perfectionare.

A fost trecut in rezerva cu gradul de capitan la data de 22 noiembrie 1955, avansat la gradul de maior in anul 1976, la gradul de locotenent - colonel in anul 1990, colonel - 1995 si general de brigada in anul 2012.

Din anul 1990 face parte din Biroul Executiv al Filialei Judetene Bistrita - Nasaud a Veteranilor de Razboi, indeplinind functiile de secretar, vicepresedinte, presedinte interimar iar din anul 2009 este presedintele acestei asociatii.

Pentru recunoasterea meritelor si pentru participarea domniei sale la cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost decorat cu :

-          Medalia Muncii - 1949;

-          Medalia "Eliberarea de sub Jugul Fascist" - 1954;

-          Medalia "Crucea Comemorativa al celui de-al Doilea Razboi Mondial 1941 - 1945";

-          Medalia Nationala "Serviciul Credincios" - 2009;

-          Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Cavaler - 2015.

De asemenea, in anul 2008 i-a fost conferit titlul de cetatean de onoare al municipiului Bistrita iar in anul 2014 titlul de cetaten de onoare al judetului Bistrita-Nasaud.

                                             "LA MULTI ANI DOMNULE GENERAL   !!!!"

 

 

 

  OFITER  CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE  LA U.M. 01331 BISTRITA

  Locotenent-colonel

             Florin APAFAIAN

0 comentarii3619 vizualizări21 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0