Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
CEREMONIE REPATRIERE DETASAMENT A.I.A.T.

In data de 18 august a.c. Brigada 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" a organizat ceremonia prilejuita de primirea Detasamentului Army Institutional Advisory Team, (A.I.A.T.) in urma misiunii executate in Teatrul de Operatii din Afganistan. La eveniment au participat prefectul judetului Bistrita-Nasaud- domnul Ioan TINTEAN, vicepresedintele Consiliului Judetean Bistrita Nasaud- domnul Alexandru PUGNA, viceprimarul municipiului Bistrita- domnul George AVRAM, comandantul Diviziei 4 Infanterie "GEMINA"- general de brigada Ioan MANCI, comandantul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN"- general de brigada Ovidiu - Liviu UIFALEANU, seful Inspectoratului Judetean de Politir- chestor Marius LINUL, reprezentanti ai sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala din municipiul Bistrita, comandantii unitatilor si reprezentantii militarilor din garnizoanele de dislocare la pace, familiile militarilor, invitati.

Activitatea a debutat la ora 11.00., cu acordarea onorului militar persoanei oficiale, oficierea serviciului religios de catre un sobor de preoti si alocutiuni prezentate de catre locotenent - colonel Daniel POP, comandantul detasamentului, comandantul Diviziei 4 Infanterie "GEMINA" si prefectul judetului Bistrita - Nasaud.

Ceremonia s-a incheiat cu defilarea militarilor, in acordurile muzicii militare a garnizoanei Bistrita.

Echipa ROU AIAT a planificat, organizat si executat  consilierea institutiilor de invatamant ale sistemului militar afgan, respectiv activitati majore de asistenta la principalele comandamente ale Sistemului de Instruire Afgan central si de la nivelul corpurilor de armata.

In acelasi timp, analizele si evaluarile efectuate de militarii romani le-au permis acestora sa organizeze, cu o participare multinationala largita, 10 seminarii de profil in vederea promovarii noului mod de abordare a programelor de implementat la nivelul de sistem, dar si de institutie.

Printr-o colaborare atent directionata spre lacunele sistemului militar afgan ,impreuna cu ceilalti militari din cadrul fortelor coalitiei, echipa romaneasca a identificat structurile optime necesare declansarii procesului de elaborare a doctrinelor si manualelor necesare armatei nationale afgane, initiind si sincronizand totodata activitatile acestora.

De asemenea, detasamentul romanesc a organizat  grupuri de lucru in cadrul bazei de dispunere, reusind sa implementeze aceasta modalitate de abordare a cooperarii cu armata nationala afgana. Aceste grupuri de lucru au avut ca obiectiv final pregatirea documentelor si pasilor necesari trecerii structurilor si responsabilitatilor pe care acestea le au in cadrul misiunii Resolute Support la urmatoarea faza. Activitatile au avut la baza o serie de evaluari majore ale nivelului de functionalitate post tranzitie executate la Scolile Militare Afgane. De asemenea, printr-o colectare eficienta a nevoilor si necesarului de implementat la nivelul sistemului militar afgan, militarii romani au dezvoltat catalogul cursurilor de nivel si cariera, pe anul in curs, sustinand in acelasi timp in mod activ procesul de acreditare al Academiei Militare Afgane.

Unul dintre obiectivele fundamentale stabilite la inceputul misiunii a fost indeplinit cu succes, reusindu-se incheierea procesului de tranzitie la toate scolile situate in localitatea Mazar- e-Sharif, din nordul tarii si transferul total al acestora catre autoritatile afgane.

Uram cu acest prilej un calduros bun venit colegilor nostri si totodata ii felicitam pentru profesionalismul si daruirea de care au dat dovada in indeplinirea misiunilor primite in Teatrul de Operatii din Afganistan.

 

 

 

  OFITER  CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE  LA U.M. 01331 BISTRITA

  Locotenent-colonel

    Florin APAFAIAN

0 comentarii2954 vizualizări18 august 2015




rss 2.0
rss 2.0