Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Marti 02 Martie 2021 - 18134 vizitatori azi
. S-a razbunat pe oglinda din baie si s-a ales cu dosar penal pentru distrugere!

              Un barbat in varsta de 28 de ani se afla in aceasta noapte intr-o unitate de alimentatie publica din municipiul Bistrita. In jurul orei 23.30, acesta enervat fiind de o anumita situatie, s-a razbunat pe oglinda din baia localului. Cand proprietarul i-a cerut celui in cauza sa suporte costurile prejudiciului creat, acesta a refuzat categoric acest lucru, ca urmare acesta a cerut sprijinul jandarmilor pentru a rezolva situatia creata. Lui Sebastian B. din Cluj, i s-au intocmit acum actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru infractiunea de distrugere.

 

 

 

 

         2. Actiuni ale jandarmilor in piete pentru protejarea populatiei impotriva comerciantilor certati cu legea!

         In aceasta saptamana jandarmii au organizat mai multe actiuni de depistare a comercializarii ilegale a unor produse in spatiul public, cu scopul protejarii populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite. Au fost organizate mai multe controale in pietele din orasele Nasaud si Beclean. In urma acestora s-a constatat ca marea majoritate a celor care ofera spre vanzare diverse produse se afla in legalitate dar in acelasi timp s-au constatat si abateri de la legislatia legala in vigoare.

          Cele mai multe dintre acestea au fost pe linia efectuarii de acte de comert cu bunuri a caror provenienta nu putea fi dovedita cu acte si documente legale sau lipsa afisarii preturilor la marfa expusa spre vanzare. Totalul sanctiunilor se ridica la 2.500 de lei si 16 avertismente scrise.

 

         3. Masuri de ordine publica la protest!

         Astazi, 4 martie 2011, jandarmii bistriteni vor asigura, conform legii, masurile de ordine publica la manifestarea de protest initiata de sindicalistii din cadrul a patru mari confederatii nationale.  Acestia vor protesta intre orele 16.00- 17.00, in fata Institutiei Prefectului.

           Informatii de back-ground

           In tara noastra, actul normativ care reglementeaza organizarea si desfasurarea adunarilor publice in spatiul public este legea nr. 60 din 23 septembrie 1991 (*republicata*).               

      Cetatenii sunt liberi sa isi exprime opiniile politice, sociale sau de alta natura, sa organizeze mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri dar cu respectarea prevederilor legale impuse de aceasta prevedere legala. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara nici un fel de arme.

            Adunarile publice - mitinguri, demonstratii, manifestatii, competitii sportive, procesiuni si altele asemenea ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber, se pot organiza numai dupa declararea prealabila printr-o declaratie scrisa la primariile pe al caror teritoriu acestea urmeaza sa se desfasoare, cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora, in care trebuie sa mentioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora inceperii si durata actiunii, traseele de afluire si defluire, numarul aproximativ al participantilor, persoanele imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile de organizare.

          Jandarmeria aduce la cunostinta celor care intentioneaza sa organizeze astfel de actiuni faptul ca reprezinta contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza organizatorii sau persoanele fizice responsabile pentru conducerea adunarilor publice cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei:

           a) organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise;
           b) nerespectarea orelor de desfasurare, traseelor de deplasare sau locului si perimetrului destinat adunarii publice;

           c) neluarea de catre organizatori a masurilor de intrerupere a adunarii publice, cand constata ca au intervenit fapte de natura celor prevazute in art. 2;

           - cu amenzi cuprinse intre 500 la 5.000 de lei:

           d) participarea la adunari publice nedeclarate sau interzise si urmate de refuzul parasirii locurilor de desfasurare a acestora, la avertizarile si somatiile organelor de ordine facute potrivit legii;
         e) instigarea prin orice mijloace, initierea sau recurgerea la actiuni violente sau alte manifestari, cu intentia de zadarnicire ori tulburare, in orice mod, a adunarilor publice;

          f) refuzul de a parasi imediat adunarea, daca masura a fost dispusa de conducatorii actiunilor;
         g) organizarea sau participarea la contramanifestatii desfasurate in acelasi timp si in acelasi loc cu adunarile publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare;

           h) introducerea sau desfacerea bauturilor alcoolice in locurile destinate desfasurarii adunarilor publice, pe toata durata acestora;

          i) refuzul de a parasi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii. 

          De asemenea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani introducerea sau portul, de catre persoanele participante in locurile destinate desfasurarii adunarilor publice, al armelor de orice fel, materialelor explozive sau incendiare, substantelor iritantlacrimogene sau cu efect paralizant ori al altor asemenea materiale, substante sau obiecte.
         Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, opunerea cu violenta fata de organizatori, imputernicitii acestora sau fata de fortele de ordine ori impiedicarea lor de a-si exercita atributiile legale privind asigurarea ordinii in desfasurarea adunarilor publice.  

 

          4.  Un numar de 9 persoane au interdictie de acces in tribune la meciul de sambata!    

Sambata, 5 martie 2011, un efectiv de 40 jandarmi vor asigura masurile de ordine publica, de la ora 17.00, cand pe stadionul municipal se va disputa partida de fotbal dintre echipele C.F. Gloria Bistrita 1922 si Sportul Studentesc din cadrul Ligii I la fotbal.

Jandarmeria reaminteste suporterilor faptul ca violenta nu ajuta in sustinerea echipei favorite, iar pentru faptul ca nu au respectat prevederile legale, un numar de 9 persoane au acum interdictie privind accesul in tribune la partidele de fotbal din cadrul Ligii I.

Trei dintre acestea sunt suporteri ai echipei gazda, perioadele de interzicere fiind valabile pana in data de 30 aprilie 2011, 14 mai 2011, (interzicerea accesului pentru 6 luni), respectiv 7 noiembrie 2011 (interzicerea accesului pentru 1 an), iar 6 dintre aceste persoane sunt suporteri ai echipei oaspete cu interdictie pe o perioada de doi ani, respectiv pana la data de 5 iunie 2012.

 

Jandarmii avertizeaza participantii la competitiile sportive ca abaterile de la legislatia legala in vigoare vor fi sanctionate, necunoasterea legii nefiind o scuza in aplicarea legala amenzilor!

 

 

 

Informatii de background

 

Conform prevederilor legii nr. 4 din 2008, privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive, jandarmii vor asigura masurile de ordine publica in imediata apropiere a stadionului.

 

Atributii legale si masuri adoptate de fortele de ordine la partida de fotbal:

 

            Conform legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive,  art. 4, alin. (1) asigurarea ordinii publice in zona apropiata si imediata a stadionului  ...  se realizeaza in mod nemijlocit de catre structurile Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita Nasaud.

    (2) In situatii expres determinate, prevazute in planul de actiune intocmit in acest sens de catre unitatea de jandarmi, asigurarea ordinii publice in anumite locuri publice dispuse in afara zonei apropiate se realizeaza de catre structurile de jandarmi.

 

    Conform art. 5 alin. (1), al aceluiasi act normativ, raspunderea pentru asigurarea masurilor de ordine si siguranta in interiorul arenei sportive revine organizatorului, (CF Gloria Bistrita 1922), care a incheiat in acest sens la nivel local, contracte de prestari de servicii, in conditiile legii, cu doua societati specializate de protectie si paza.

 

    Aliniatul 4, prevede ca masurile stabilite de organizator pentru asigurarea ordinii si sigurantei participantilor in interiorul arenelor sportive se inscriu in planul de actiune al societatii specializate de protectie si paza care presteaza serviciul contractat. Acesta este aprobat de catre inspectorul sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, col. Ionel Cimuca.

 

    Atunci cand se constata ca, in urma producerii unor acte de violenta, este pusa in pericol viata sau integritatea corporala a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine si siguranta sau a celorlalti participanti, restabilirea ordinii publice in interiorul bazei sportive se executa de catre efectivele de jandarmi, din initiativa comandantului acestora, cu aprobarea, dupa caz, a prefectului judetului sau a reprezentantului acestuia. (art. 8)

 

 Conform art. 9, alin. (1) evacuarea din arena sportiva a unui grup de participanti, in situatia in care, prin faptele savarsite de catre acestia, se pune in pericol siguranta desfasurarii competitiei sportive, se face, dupa caz, la dispozitia prefectului  judetului B-N, Cristian Florian, sau a reprezentantului acestuia, ori la solicitarea responsabilului de ordine si siguranta al organizatorului (CF Gloria Bistrita 1922), in persoana d-lui Dinu Vlad, care cere, in scris, interventia fortelor de ordine.

 

De asemenea in cazul producerii unor incidente sau incalcari ale prevederilor legale, cetatenii pot sesiza fortele de ordine prezente prin anuntarea comandantului actiunii: lt. col. Florin Furnea, prim adjunct al inspectorului sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita Nasaud sau a ofiterului de informare al Jandarmeriei, mr. Tiberiu Bartes.

 

Constatarea infractiunilor prevazute in prezenta lege se face de catre jandarmi si politisti

 

 

    Ofiter specialist informare si relatii publice

 

                                                                  Lt.

                                                                        Georgeta CASVAN 

0 comentarii2674 vizualizări04 martie 2011
rss 2.0
rss 2.0