Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 06 Martie 2021 - 5286 vizitatori azi
ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA - BILANTUL I.S.U. B-N IN 2015.(35 de poze)

Despre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "BISTRITA" al judetului Bistrita - Nasaud. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud, functioneaza in baza prevederilor art. 10 din Ordonanta Guvernului nr. 88/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 363/2002, modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 25/2004, aprobata prin Legea nr. 329/2004, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata prin Legea nr. 15/2005, Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1490/2004, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1492/2004 privind principiile de organizare, functionarea si atributiile serviciilor de urgenta profesioniste.

            Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud, s-a infiintat la data de 15.12.2004, in baza Ordinului ministrului administratiei si Internelor nr. I/0621 din 01.12.2004, prin unificarea si reorganizarea Grupului de Pompieri "Bistrita" al judetului Bistrita cu Inspectoratul de Protectie Civila al judetului Bistrita - Nasaud.

 

 Misiunea I.S.U.

            Inspectoratul judetean face parte din fortele de protectie ale Sistemului de securitate si aparare nationala si din Subsistemul judetului Bistrita - Nasaudde management al situatiilor de urgenta, avand ca misiuni principale apararea vietii, bunurilor si mediului impotriva incendiilor si dezastrelor, precum si realizarea masurilor de protectie civila.

 

Obiective generale ale I.S.U.

            Obiectivele generale pe care trebuie sa le indeplineasca inspectoratul judetean sunt:

- pregatirea preventiva si protectia prioritara a populatiei;

- realizarea conditiilor necesare supravietuirii in situatii de urgenta;

- participarea la protectia valorilor culturale, arhivistice, de patrimoniu si a bunurilor materiale, precum si a mediului;

- desfasurarea pregatirii profesionale a personalului organismelor specializate si serviciilor de urgenta;

- organizarea si executarea interventiei operative pentru limitarea si inlaturarea efectelor situatiilor de urgenta;

- constituirea rezervelor de resurse financiare si tehnico-materiale specifice.

 

 

 

ANALIZA INTERVENTIILOR  PE PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI 2015

   S-au desfasurat:

7192 situatii de urgenta (in medie 29,60 pe zi), din care:

- 6746 cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D. (93,80%);

- 156 incendii (2,17%);

- 44 alte situatii de urgenta (0,61%);

- 26 asistenta persoane (0,36%),

- 119 actiuni pentru protectia comunitatilor (1,65%);

- 101 incendii de vegetatie si altele (1,40%);

 

Nota:

- Alte situatii de urgenta (misiuni pirotehnice, alunecari de teren, fenomene meteo periculoase, inlaturarea efectelor inundatiilor, avarii la utilitati publice).

- Actiuni pentru protectia comunitatilor (alte interventii, protectia mediului, salvari de animale, etc).

- Asistenta persoane (degajari de persoane in urma exploziilor, prabusirii sau accidentelor de munca si ramase blocate in apartament, ascensor, la inaltime, etc.)

 

In  primele opt  luni ale anului 2015 au mai avut loc:

82 deplasari fara interventie;

32 asigurari/supravegheri;

44 intors din drum;

13 alerta falsa;

 

 

 Interventii ale Serviciilor Profesioniste pentru Situatii de Urgenta

In primele opt luni ale anului 2015, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta au participat la 7057 interventii, din care:     

- 140 incendii (1,98%);

- 30 alte situatii de urgenta(0,43%)

- 26 actiuni pentru asistenta persoanelor (0,37%);

- 68 actiuni pentru protectia comunitatilor (0,96%);

- 47 incendii de vegetatie si altele (0,67%);

- 6746 cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D. (95,59%).

 

Interventii ale Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta

Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au fost solicitate sa intervina, in primele opt luni ale anului 2015, la un numar de 226 de situatii de urgenta reprezentand 50,67% din totalul interventiilor exceptand interventiile SMURD,

Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au intervenit singure la 16 incendii (10,26% din totalul incendiilor), iar la 64 incendii au intervenit in cooperare cu serviciile profesioniste (41,03% din totalul incendiilor).

 

 

INTERVENTIILE SERVICIULUI MOBIL DE URGENTA, REANIMARE SI DESCARCERARE.

 Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare a intervenit la 6746 cazuri (in medie 27,76 pe zi), acordand ajutor medical calificat la 6928 persoane, fata de aceeasi perioada a anului trecut numarul interventiilor a crescut cu 16,03%.

 

INTERVENTII PENTRU STINGEREA INCENDIILOR SI A INCENDIILOR DE VEGETATIE SI ALTELE

 INCENDII

                      2014                                      2015

                       131                                        156 incendii

 

 

  Prevenirea situatiilor de urgenta

 Referitor la procesul de avizare / autorizare, ISU "Bistrita"  a executat urmatoarele:

- 103 avize securitate la incendiu si 4 avize protectie civila; (respinse 118, respectiv 14);

- autorizatii: 30 securitate la incendiu si 1 protectie civila (respinse 25, respectiv 1);

 

Numar avize la planuri de evacuare in situatii de urgenta 7;

Numar avize la transportul deseurilor periculoase 37;

 

In perioada de referinta au fost executate 678 controale din care 78 investitii, 452 operatori economici, 1 obiectiv care prezinta pericole de accidente majore, 99 institutii si 52 localitati.

Sanctiuni contraventionale aplicate 1600 in domeniul apararii impotriva incendiilor si 17 in domeniul protectiei civile. De asemenea, au fost aplicate 161 amenzi  in cuantum de 18000 lei.

 Au fost organizate 364 exercitii de alarmare in caz de incendiu si 16 exercitii de alarmare publica  pentru situatii de urgenta de protectie civila.

 

Generalitati

In primele opt luni ale anului 2015, in zona de competenta a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud s-au produs 156 incendii (in medie 0,64 pe zi), fata de 131 incendii in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe timpul interventiilor au fost salvate 19 persoane (13 adulti si 6 copii) si protejate bunuri in valoare de peste 33,76 milioane Ron.

Rata incendiilor a fost de 48,78 incendii la suta de mii de locuitori, respectiv 29,12 la o mie de km2.

 

 

Cauze de incendiu

  Cos de fum defect sau necuratat (40 incendii si 17 incendii de vegetatie si altele);

Cosurile de fum se manifesta ca sursa de aprindere indeosebi prin scanteile si particulele incandescente ce ies prin cos, precum si prin temperatura peretilor cosului, care uneori, atinge valori importante. Pot fi mentionate urmatoarele cazuri in care cosurile actioneaza ca si sursa de aprindere:

Scantei si particule aprinse care ies pe cos (in acest caz incendiul se manifesta in general la acoperisul imobilului, mai ales daca acesta este realizat din materiale combustibile). Arderea violenta a funinginii depuse pe peretii interiori ai cosului de fum genereaza scantei mari, cu potential termic ridicat;

Necuratarea periodica a cosurilor de fum constituie de asemenea un factor care favorizeaza initierea unor incendii prin aprinderea funinginii sau a unor depuneri (frunze uscate, gunoaie, resturi de materiale combustibile care au ars incomplet, etc. ) acumulate in timp;

Incalzirea pana la temperatura de autoaprindere a materialelor usor inflamabile care se gasesc in apropiere de cos; pericolul cel mai mare se intalneste in cazul imobilelor cu structura de lemn, se dezvolta in partea superioara a constructiei (pod, mansarda), mai ales in cazul unor executii neglijente sau defectuoase a izolatiei termice a cosului. Riscul de incendiu creste mai ales cand funinginea depusa pe peretii interiori se aprinde, temperatura ajungand la peste 1000oC.

Burlane din tabla in contact direct cu peretii din materiale combustibile. Pe langa temperatura ridicata a peretilor, posibilitatea initierii unui incendiu este data si de defectiuni de montare si exploatare. In cazul imbinarilor insuficiente, legatura dintre bucatile de burlane se desface din cauza incalzirii si dilatarii acesteia, permitand disiparea caldurii, gazelor arse si/sau flacarilor.

Instalatii electrice defecte sau improvizate (30 incendii);

Incendiile care se manifesta datorita Instalatiilor electrice defecte sau improvizate au avut  urmatoarele imprejurari determinante:

folosirea instalatiilor electrice si a consumatorilor in stare defecta , uzate sau improvizate;

folosirea aparatelor electrice consumatoare de energie fara luarea masurilor de izolare termica fata de materialele combustibile, sau nescoaterea din priza a stecherelor de alimentare dupa utilizarea lor;

incarcarea instalatiilor electrice peste sarcina admisa;

inlocuirea sigurantelor fuzibile arse cu altele supradimensionate;

efectul termic al curentului electric.

Efectele termice iau nastere datorita incalzirii conductoarelor electrice la trecerea curentului electric

 

 

INCENDII DE VEGETATIE SI ALTELE

  2014                                       2015                    

  83                                            101

 

 

ALTE SITUATII DE URGENTA  

In primele opt luni ale anului 2015 s-au inregistrat 44 cazuri de alte situatii de urgenta.

Aceste interventii s-au manifestat astfel:

29 actiuni de inlaturare a efectelor negative ale fenomenelor meteo periculoase;

11 asanare munitie;

3 evenimente publice.

1 folosirea de exploziv pentru dislocarea formatiunilor de gheata.

 

 La final, concluzionam printr-un aspect reiesit din cele prezentate anterior. Numarul interventiilor este in crestere (n.r. in luna august 2015 a fost depasit pentru prima data numarul de 1000 interventii/ luna), iar necesitatea perfectionarii continue a personalului pentru indeplinirea misiunilor, cumulat cu innoirea parcului auto raman prioritatile principale ale unitatii noastre.

In continuare ne manifestam deschiderea fata de cetatenii judetului nostru, in primul rand prin misiunile si actiunile noastre, cat si prin cele relatate de dumneavoastra, cei prezenti, de cele mai multe ori de la fata locului. Multumim pentru atentia acordata unitatii noastre in scopul informarii corecte a opiniei publice.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA".

 

.

Foto - Marius Chiuzan

.


0 comentarii3619 vizualizări09 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0