Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 25 Februarie 2021 - 2784 vizitatori azi
ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERATII. (24 de poze)

In data de 11 noiembrie a.c. incepand cu ora 12.00, au avut loc in toata tara evenimente comemorative la mormintele tuturor celor 26 militari romani care au cazut in Teatrele de Operatii, in intervalele 1996-2015. Astfel, in garnizoana Bistrita, la cimitirul ortodox a avut loc comemorarea eroului sublocotenent (post-mortem) Filip Petru Cristian, cazut la datorie in Teatrul de Operatii din Afganistan, in data de 01.10.2010.

Activitatea s-a desfasurat in prezenta prefectului judetului Bistrita-Nasaud, domnul Ioan TINTEAN, a vicepresedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, domnul Alexandru PUGNA, a subprefectului judetului, domnul Ovidiu FRENT,  a primarului municipiului Bistrita, domnul Ovidiu Teodor CRETU, a comandantului Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Iulian BERDILA, a sefilor institutiilor locale ale sistemului national de aparare, paza si ordine publica din municipiul Bistrita,cat si  a familiei eroului, a  rudelor, prietenilor si a invitatilor la acest eveniment.

La aceasta activitate au fost prezenti si elevii  clasei  a - VIII-a B, a Scolii Gimnaziale "Avram Iancu", condusi  de doamna profesoara Alina LUCA, care la sfarsitul ceremonialului au depus flori la mormantul eroului.

In data de 01.10.2010, slt. (post-mortem) Filip Petru Cristian se afla intr-o misiune de patrulare in provincia Zabul din Afganistan, cand vehiculul in care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat. In urma incidentului, eroul nostru si-a pierdut viata, alaturi de colegul sau, slt. (post-mortem) Sfeches Marius Florin, inmormantat in cimitirul din comuna Sintereag, judetul Bistrita-Nasaud, ambii militari facand parte din cadrul Batalionului 812 Infanterie "BISTRITA".

De asemenea,  astazi a avut loc  comemorarea  eroului  sublocotenent (post-mortem) Sfeches Marius Florin din localitatea Sintereag, judetul Bistrita-Nasaud, in prezenta comandantului Batalionului 812 Infanterie "BISTRITA", colonel Cornel-Traian SCURT, a reprezentantilor batalionului, a domnului primar al comunei Sintereag, domnul Bob Ioan si a familiei eroului, rudelor si invitatilor.

Cei doi eroi cazuti la datorie, au fost decorati (post-mortem) pentru sacrificiul suprem de catre presedintele Romaniei cu "Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Cavaler cu Insemne de Razboi".

 In urma fatidicului incident a rezultat si ranirea grava a caporalului Vasile Zbanca, care in urma deflagratiei si-a pierdut ambele picioare.

La aceasta data, plutonierul-major Vasile Zbanca isi desfasoara activitatea in cadrul  Batalionului 405 Sprijin Logistic "NASAUD", este casatorit si are doi copii.

De-a lungul timpului, incepand cu anul 1996, aproximativ 6000 de militari din cadrul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" au participat la misiuni in Teatrele de Operatii din Angola, Irak, Afganistan, Balcanii de Vest, cat si la misiuni individuale pe tot globul, aducandu-si aportul la promovarea imaginii Armatei Romaniei atat in tara cat si peste hotare, prin modul exemplar de executare si indeplinire a sarcinilor si misiunilor incredintate.

Muzica militara a garnizoanei Bistrita, a oferit intre orele 15.00 - 16.00. un concert muzical "La Filigorie", in parcul municipiului Bistrita, sub bagheta dirijorului plt.maj. Bogdan BEJINARIU.

Eroii nu mor niciodata, iar noi trebuie sa ne plecam fruntea in fata lor si sa le aducem un pios omagiu.

Dumnezeu sa-i binecuvanteze si sa-i odihneasca in pace!!!!!

 

 

OFITER CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE  LA U.M. 01331 BISTRITA   

 Locotenent-colonel  Florin APAFAIAN

0 comentarii3178 vizualizări11 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0