Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 01 Martie 2021 - 2888 vizitatori azi
Intalniri cu parlamentarii din judetul Bistrita-Nasaud.

La inceputul lunii februarie a acestui an, reprezentantii ONG-urilor apartinand Sistemului National de Ordine Publica, Siguranta Nationala si Aparare au avut o serie de intalniri cu parlamentarii din judetul Bistrita Nasaud. Temele abordate s-au referit la urmatoarele subiecte:

1) Anularea art.40 din 0.U.G. 572015 cu ocazia dezbaterii in parlament a ordonantei de urgenta.

2) Ordonantele de urgenta emise de guvern respecta CONSTITUTIA art.108 si art. 115 ?

In urma discutiilor cu parlamentarii PSD a rezultat concluzia ca acestia vor sustine Legea 223/2015 privind pensiile militare, deoarece este o lege aprobata cu aproape unanimitate de voturi si promulgata de Presedintele Romaniei si nu vor vota o Ordonanta de Urgenta care incalca Constitutia Tarii, aducand schimbari intr-o lege organica chiar inainte de a se aplica legea respectiva !

In urma discutiilor cu parlamentarii PNL a rezultat concluzia ca (citez): "Chiar daca suntem de acord cu cele sustinute de dumneavoastra, noi vom respecta cele stabilite de partid". Cu alte cuvinte, (interpretez eu) "noi, PCR, vom sustine ce vrea Ceausescu (Blaga + Gorghiu) nu ce vor cei care ne-au votat!" sub pretextul ca "la fel ca si in Armata si noi avem o disciplina de partid". Cu aceasta lozinca paguboasa PDL-ul a pierdut in fata USL-ului alegerile din 2012 ! Domnul fost parlamentar Ioan Botis ne-a servit aceeasi lozinca - "Vom vota cum ne dicteaza partidul". Este perfect, "dragi tovarasi si pretini"- votati cum va dicteaza interesele personale ale lui Blaga si Gorghiu si veti disparea din politica judetului ! Nu tineti cont de faptul ca veti fi votati de noi, nu de cei doi! Pentru mai buna clarificare a doleantelor unei parti a alegatorilor lor, le-am remis urmatoarele documente:

  • Solicitarile organizatiilor neguvernamentale din Sistemul National de Ordine Publica si Aparare.

  • Anexa - "VALOAREA CONTRACTULUI CU TARA

In continuare va prezentam cele doua documente.

 

Solicitarile organizatiilor neguvernamentale din Sistemul National de Ordine Publica si Aparare

 In urma consultarilor cu marea majoritate a cadrelor militare in activitate, precum si a sindicatelor politistilor, evident si a totalitatii cadrelor militare in rezerva si retragere din M.Ap.N., M.A.I., S.R.I a rezultat indignarea si dezamagirea acestora cu privire la modul cum inteleg politicienii actuali sa actioneze pentru intarirea capacitatii de aparare a tarii. Probabil se uita ca la cativa kilometrii de granitele Romaniei se desfasoara un adevarat razboi (Ucraina - Rusia, Turcia Rusia). Probabil ca Romania nu mai are nevoie de armata, altfel nu putem intelege cum este posibil ca actualii guvernanti sa actioneze pentru slabirea capacitatii de aparare a tarii ? Astfel, nici nu a intrat bine in aplicare o lege organica ce a venit in sensul redarii demnitatii si onoarei cadrelor militare, redandu-le drepturile jefuite cu nerusinare de fosta guvernare boc-basista, sunt, din nou furate cu dispret fata de cadrele militare active, in rezerva sau in retragere, de catre guvernarea asa-zis tehnocrata.

Ca atare, ne simtim indreptatiti sa solicitam parlamentarilor partidelor parlamentare: PSD, PNL, UNPR, ALDE , UDMR, sa isi respecte propriul vot acordat unei legi organice, respectiv Legii nr. 223/2015, lege votata de imensa majoritate a acestor partide si promulgata si de presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohanis.

Solicitam parlamentarilor, indiferent de partidul din care fac parte, sa respinga Ordonanta de Urgenta nr. 57/2015 sau sa o aprobe numai dupa abrogarea articolului 40 din aceasta ordonanta. Articolul 40 din OUG nr. 57/2015 scade drastic pensiile tuturor celor care vor trece in rezerva de aici inainte si-i loveste, in mod deosebit, pe soldati si gradati, pe piloti, parasutisti, marinari, genisti, subofiteri, maistrii militari, agenti de politie, indiferent de cand au trecut in rezerva, ca si, in mod nejustificat, pe toti cei care au efectuat stagii de pregatire in statele membre NATO sau au participat la misiuni in teatrele de operatii. Pentru a nu mai perpetua haosul si a repara nedreptatile si discriminarile, solutia este una singura, abrogarea Art. 40 si revenirea la Legea nr. 223/2015. Orice definire a venitului brut poate fi facuta printr-un Ordin comun de aplicare de catre ministrul apararii nationale, ministrul administratiei si internelor, directorul SRI,

Atasez solicitarilor noastre un articol din Observatorul Militar scris de camaradul nostru, cadru activ al armatei romane, colonel Florin Sperlea, ca argument pentru revenirea la respectarea celor care au semnat sau urmeaza sa semneze un CONTRACT CU TARA.

Filialele Judetene ale Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere din M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., filiala judeteana a S.C.MD.

 

Pentru conformitate

Purtatorul de cuvant, colonel in retragere

Dorin Filip

 

 

VALOAREA CONTRACTULUI CU TARA

Stiu sigur o imagine pe care nu-mi doresc sa o mai vad labartandu-se pe ecranele televizoarelor in emisiunile de stiri: rezervisti ai armatei romane protestand in spatiul public pentru drepturile de pensie ce li se cuvin. E limpede: locul lor nu este in piata mare, strigandu-si drepturile. Nu o sa discut aici chestiuni care tin de particularitati ale unei legi sau alte reglementari, ci o sa ma refer la cateva chestiuni de principiu.

In nici o tara care face parte din Alianta Nord-Atlantica nu-mi amintesc sa fi vazut rezervisti in strada, cerandu-si insistent drepturile de pensie, dupa cum nu stiu sa fi citit in vreo stire, fie si strecurata discret de agentiile mari de presa, ca lideri ai unor state din NATO vor fi pomenit, in discursurile lor, de pensii "nesimtite" ale militarilor.

Militarul - dincolo de Juramantul fata de Tara si Drapel si valoarea lui suprema, concretizata, adesea, in sangele varsat pe campul de lupta sau chiar si in misiuni in timp de pace - incheie, la intrarea in sistemul militar, un tip de contract. Drepturile si libertatile lui constitutionale sunt limitate, fiecare dintre cei care imbraca uniforma militara asumandu-si noua conditie. Statul se angajeaza sa ofere militarului - care se pregateste permanent, intr-o meserie profund vocationala, pentru a fi capabil, atunci cand e nevoie, sa fie prezent la datorie chiar si cu pretul vietii sale - anumite drepturi compensatorii. Atat in timpul derularii contractului, dar si dupa trecerea in rezerva. Drepturile aceste compensatorii sunt sfinte. Financiare sau de alta natura, ele acopera, sau ar trebui sa acopere ceea ce numim indeobste, cu o formula mult prea tocita, dar care are inca sensul ei, privatiunile serviciului militar. Si chiar daca armata romana nu a fost efectiv implicata intr-un conflict militar din mai 1945 pana astazi, asta nu inseamna ca aceste privatiuni au fost putine sau ca nu s-a murit sau ca nu se moare la datorie. Tocmai existenta acestei armate a contribuit la prevenirea conflictelor.

Cand statul, prin decidentii sai, (decidenti fiind, evident si parlamentarii !), schimba regulile jocului, declansand o falsa dezbatere publica privind drepturile compensatorii si pensiile militare de stat, la care se simt indreptatiti sa ia parte toti aceia care iau o pensie in statul roman, atunci lucrurile capata turnuri grotesti. Imi amintesc, de pilda, de un taximetrist care imi povestea, nestiind ca am fost militar, ca mama sa, femeie de servici intr-o institutie publica, iesita la pensie mai devreme fata de termen, din motive de sanatate, cu o pensie modesta, este indreptatita sa primeasca mai multi bani sau tot atat cat primeste un militar. Am avut atunci revelatia unei grave rupturi in modul de intelegere, in societatea romaneasca, a profesiilor, a importantei sociale a unor categorii profesionale si a modului de constituire a sistemului de pensii. Intrebarile pe care ni le punem noi, rezervistii, sunt multe. De ce se schimba legile privind pensiile militare ? De ce este nevoie de ordonante de urgenta care sa modifice legi organice ? De ce este nevoie ca in ultimii cinci ani drepturile acestea sa reprezinte motiv de dispute sociale, de scandari in spatiul public, de drumuri inutile si cautari perpetue de documente justificative ? Cel mai grav lucru este ca ideea de profesie militara, la noi, incepe sa fie in suferinta. Va marturisesc cu toata onestitatea, ca ma tem, in continuare pentru dreptul meu la pensie. Asta deoarece s-a vazut ca, in orice moment, un contract cu Romania, cu tara, nu mai are valabilitatea cu care era creditat sau pe care, de buna credinta fiind, i-o acordam. Ca o lege care apara tihna apusurilor noastre poate fi schimbata peste noapte. Si ca s-ar putea sa reiau, ca pensionar militar, calea protestului civic. Sau chiar, mai grav, avand alaturi si militarii din sistemul national de aparare, activi sau in rezerva, sa luam calea revoltelor impotriva tuturor celor care nu mai au nici-un respect fata de Romania. Nu-i siliti pe tinerii de astazi care se dedica, admirabil, carierei militare sa se indoiasca de valoarea contractului cu Tara ! Este ultima reduta. Dincolo de ea consecintele sunt de nebanuit.

 

Colonel Florin Sperlea

(Observatorul militar nr. 1/6 - 12 ianuarie 2016)

0 comentarii2730 vizualizări08 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0