Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 07 Martie 2021 - 12898 vizitatori azi
13 SEPTEMBRIE - ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA.

Ziua de 13 septembrie a fost si va ramane un reper fundamental in constiinta nationala a romanilor prin faptele de arma savarsite sub comanda capitanului Pavel Zaganescu. Intrarea trupelor otomane invadatoare in Bucuresti a prilejuit unitatilor militare romanesti, printre care si Compania de Pompieri, sa inscrie unul dintre momentele inaltatoare ale Revolutiei romane, inclestarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului roman pentru libertate si independenta. Aceasta batalie reprezinta prima afirmare patriotica a calitatilor morale si de lupta a ostasilor nostri, ca parte integranta a tinerei armate romane moderne.

Pompierii militari au avut un rol semnificativ in Revolutia Romana de la 1848, recunoasterea meritelor acestora fiind afirmata in documentele vremii, care mentioneaza ca: "...vazand atata curaj si atata inchinare la cauza libertatii, ... considera de a sa datorie in numele patriei a arata a sa recunostinta Companiei de pompieri ce de la inceput si pana la sfarsit fura aparatorii libertatii".

Aprecierea poporului roman pentru faptele de eroism si vitejie ale pompierilor militari a fost pe masura, domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptand, inca de la inceputul domniei sale, Legea care acorda ostasilor de atunci prima medalie cu caracter militar emisa in Romania, Pro virtute militari.

In luna mai s-au implinit 181 de ani de la infiintarea primei unitati de pompieri militari din tara noastra, in istoricul acestora fiind consemnate si alte fapte memorabile, intre care participarea la Razboiul de Independenta si apararea vietii si bunurilor pe timpul bombardamentelor din cele doua razboaie mondiale.

Anul acesta, la 13 septembrie se implinesc 168 ani de cand, ducand mai departe traditia predecesorilor, pompierii romani continua sa isi onoreze cu devotament si daruire misiunea de aparare a vietii si bunurilor, in confruntarea cu incendii ori alte situatii de urgenta, facand uneori sacrificiul suprem, punandu-si adeseori viata in pericol pentru a o salva pe a semenilor, pompierii bistriteni fiind permanent in slujba comunitatii

            Prin inaltul Decret Regal nr. 815 din 3 aprilie 1936 a fost promulgata "Legea pentru organizarea pompierilor", publicata in Monitorul Oficial nr.80/04.04.1936, care prevedea:

                        "… prevenirea si combaterea sinistrelor precum si executarea        

                 masurilor impuse pompierilor prin Regulamentul Apararii Publice,

                au fost  incredintate, pe tot cuprinsul tarii, Corpului de Pompieri

                Militari".

            Conform acestei legi se infiinteaza in anul 1936 Grupul de pompieri Cluj, sub denumirea "Grupul de pompieri nr.6 Cluj". Grupul avea competenta pe intreg teritoriul Ardealului, coordonand activitatea a 22 de subunitati infiintate in cele mai importante localitati, printre care si Bistrita.

            Prin ordinul de zi numarul 217/1937 al comandantului Corpului Pompierilor Militari se infiinteaza Sectia Pompieri Bistrita, cu un efectiv de:

-           1 ofiter comandant;

-           1 subofiter;

-           20 soldati trupa.

Grupul de Pompieri al judetului Bistrita - Nasaud a luat fiinta in anul 1968, prin ordinul Ministrului de Interne din  1 octombrie, sub comanda mr. Craciunas Ioan. Grupul de Pompieri avea in compunere Comandamentul Grupului si Compania de Pompieri Bistrita, condusa de lt. maj. Fotciuc Dumitru, incadrata cu 11 cadre si 32 militari in termen. Incepand cu 1 octombrie 1992 se reinfiinteaza Compania de Pompieri Nasaud, sub comanda cpt. Moldovan Gheorghe. Posibilitatile deschise de evenimentele din decembrie 1989 au adus modificari esentiale in structura organizatorica si functionala a unitatii. Bazate pe anumite realitati care ingreunau procesul de instructie, asigurarea tehnico-materiala si financiara a unitatii, precum si o noua viziune a locului si rolului organelor de pompieri, incepand cu anul 1990, au fost aduse modificari in componentele de baza. Astfel, au fost create functii si structuri care sa poata desfasura o activitate independenta pe linia activitatii logistice si financiar- contabile, care pana la aceasta data era asigurata de catre Inspectoratul Judetean de Politie.

La data de 30 martie 1997  intregul efectiv al unitatii a trait un eveniment unic: ceremonia de acordare - prin decret al Presedintelui Romaniei a Drapelului de lupta, sub faldurile caruia unitatea obtine an de an rezultate bune si foarte bune, activitate apreciata atat de catre esaloanele superioare, cat si de catre autoritatile publice locale. Incepand cu 1 martie 2001, prin masurile intreprinse de catre comanda unitatii, ia fiinta Garda de interventie Beclean. In data de 15.12.2004, in baza Ordinului Ministrului Administratiei si Internelor, prin unificarea Grupului de Pompieri  al judetului Bistrita - Nasaud cu Inspectoratul Judetean de Protectie Civila al Judetului Bistrita - Nasaud s-a infiintat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud.

Continuand aceste traditii, serviciile profesioniste, serviciile voluntare publice si private pentru situatii de urgenta pompierii si-au onorat permanent misiunea umanitara de aparare a vietii si bunurilor, impotriva efectelor distrugatoare ale calamitatilor.

Pentru indeplinirea obiectivelor care stau la baza acordarii primului ajutor calificat in faza prespitaliceasca si salvarii persoanelor, conform competentelor legale privind atributiile si misiunile inspectoratului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita-Nasaud in colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, Serviciul de Ambulanta Judetean, autoritatile locale si judetene, a inaugurat in data de 3 decembrie 2009 Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare Bistrita - Nasaud, completand astfel cu o importanta veriga sistemul judetean de interventie la urgentele prespitalicesti.

La acea data, SMURD Bistrita - Nasaud dispunea de 3 echipaje de prim ajutor si un echipaj de terapie intensiva mobila. Ca si locatie, aceste echipaje erau situate la Detasamentul de Pompieri Bistrita, la Sectia de Pompieri Nasaud si Garda de Interventie Sangeorz Bai, avand fiecare raionul propriu de interventie.

Incepand iunie 2012, au fost infiintate doua echipaje de prim ajutor in cadrul Garzilor de Interventie Prundu Bargaului si Beclean. Astfel pe raza judetului, SMURD-BN dispune de 5 echipaje de prim ajutor si un echipaj de terapie intensiva mobila.

In scopul reducerii timpului de raspuns si eficientizarii interventiilor in situatii de urgenta, pentru incadrarea acestor actiuni de interventie in criteriile de performanta ale serviciilor de urgenta profesioniste, la data de 15.09.2011, s-a infiintat Garda de Interventie Singeorz Bai, care functioneaza in cadrul Statiei de Pompieri Nasaud.

De asemenea, pentru eficientizarea dispecerizarii asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat de catre institutiile publice de stat aflate in structurile Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor si/sau din structura autoritatilor publice locale, incepand cu data de 01.07.2012, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud, s-a operationalizat Dispeceratul integrat ISU -SAJ.

Dupa patru ani, de la aparitia S.M.U.R.D.-ului in Bistrita - Nasaud, incepand cu 01.06.2012, acest serviciu a devenit operational la nivelul tuturor subunitatilor din structura inspectoratului, prin dislocarea Garzii de interventie Prundu Birgaului si operationalizarea modului SMURD la subunitatea din Beclean.

Impreuna cu autoritatile publice judetene si locale, se fac eforturi sustinute pentru a operationaliza, in cel mai scurt timp posibil, un punct de lucru (subunitate) in comuna Lechinta. Prin aceasta, se urmareste scaderea timpului de interventie in zona de campie a judetului, zona care in prezent este acoperita, din punct de vedere operativ, de catre Detasamentul de Pompieri Bistrita. Pentru dotarea tehnica a acestui punct de lucru, unitatea noastra a beneficiat in acest an de o autospeciala de lucru cu apa si spuma, de ultima generatie, pentru a asigura suportul tehnic al viitoarelor echipe de salvatori din subunitatea ce urmeaza sa fie operationalizata. Echipajul de prim ajutor SMURD va functiona pe o autosanitara achizitionata, in cursul anului 2015, de catre Consiliul Judetean Bistrita - Nasaud.

Cu prilejul "Zilei Pompierilor din Romania", Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud desfasoara o serie de activitati menite a marca importanta acestei zile in traditiile de lupta ale pompierilor militari. Astfel ca, pe parcursul saptamanii precedente, la nivelul inspectoratului s-au organizat competitii sportive sub egida ¨Cupa 13 septembrie¨.

Marti, 13 Septembrie, activitatile dedicate "Zilei Pompierilor din Romania" vor incepe la ora 12.00, cu un ceremonial militar - religios, in mun. Bistrita, Piata Centrala. De asemenea, in intervalul 10.00-13.00, se va organiza "Ziua Portilor Deschise", cu acest prilej pompierii militari prezentand pentru cei care vor dori sa le fie alaturi, exercitii demonstrative specifice (de stingere a incendiilor, de acordare a primului ajutor calificat, de cautare-salvare etc.), expunand, totodata, autospecialele de interventie, echipamentele, accesoriile din dotare si aspecte din activitatea pompierilor bistriteni.

In acelasi context, pentru cei mici se va amplasa in curtea inspectoratului atelierul "Pompier pentru o zi", iar personalul Inspectiei de Prevenire va organiza un punct de informare preventiva, distribuind materiale cu recomandari specifice si furnizand cetatenilor informatii menite a le proteja viata si bunurile. Ziua de 13 septembrie din acest an mai are o semnificatie, de data aceasta preventiva. Este momentul cand, alaturi de partenerul nostru E ON Romania, desfasuram activitati preventive sub egida "Zilei Informarii Preventive".

Tot in aceasta perioada, I.S.U. "Bistrita" a demarat, dupa o initiativa la nivel national, campania "Salvator din pasiune" ce a insemnat formarea, la nivelul judetului Bistrita - Nasaud, a unui grup de 22 de viitori voluntari salvatori. Zece femei si 12 barbati parcurg in aceasta perioada sesiuni de pregatire pentru a deveni prima serie de voluntari in domeniul situatiilor de urgenta.

 

 

ANALIZA SITUATIEI OPERATIVE

in perioada 01.01-31.08.2016 comparativ cu 01.01-31.08.2015

 

               S-au desfasurat: 

7248 situatii de urgenta (in medie 29,83 pe zi), din care:

                                   - 6560 cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D. (90,51%);

- 144 incendii (1,99%);

- 73 alte situatii de urgenta (1 %);

- 42 asistenta persoanelor (0,58%);

- 387 actiuni pentru protectia comunitatilor (5,34%);

- 42 incendii de vegetatie si altele (0,58%);

 

1.1.-Interventii pe categorii de situatii de urgenta

 

 

Nota:

- Alte situatii de urgenta (misiuni pirotehnice, alunecari de teren, fenomene meteo periculoase, inlaturarea efectelor inundatiilor, avarii la utilitati publice).

 

      - Actiuni pentru protectia comunitatilor (alte interventii, protectia mediului, salvari de animale, etc).

      - Asistenta persoane (degajari de persoane in urma exploziilor, prabusirii sau accidentelor de munca si ramase blocate in apartament, ascensor, la inaltime, etc.)

 

In primele opt  luni ale anului 2016 au mai  avut loc:

-        88 deplasari fara interventie;

-        25 intors din drum;

-        61 asigurari supravegheri;

-        4 alerte false.

 

 
1.2.-Analiza comparativa a tipurilor de interventii 2015/2016 

 1.3.- Interventii ale Serviciilor Profesioniste pentru Situatii de Urgenta

In primele opt luni ale anului 2016, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta au participat la 6243  interventii, din care:              

 

            - 137 incendii (2%);

- 52 alte situatii de urgenta (0,83%)

            - 42 asistenta persoanelor (0,59%)

- 623 actiuni pentru protectia comunitatilor (5,33%);

- 27 incendii de vegetatie si altele (0,40%);

-  6560 cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D. (90,84%).

 

1.4.- Interventii ale Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta

 

Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au fost solicitate sa intervina in sprijin in primele opt luni ale anului 2016, la un numar de 140 de situatii de urgenta reprezentand 20,69% din totalul interventiilor exceptand interventiile SMURD, dintre care sapte incendii, 39 actiuni pentru protectia comunitatilor, 19 incendii de vegetatie si altele si 25 alte situatii de urgenta.

Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au intervenit singure la 6 incendii (4,58% din totalul incendiilor), iar la 44 incendii au intervenit in sprijinul serviciilor profesioniste pentru situatii de urgenta. (33,59% din totalul incendiilor).

 

1.5.- Timp mediu de interventie pentru serviciile profesioniste

a) Interventii

 

b) Interventii SMURD

            1.5.-Actiuni de salvare pe timpul interventiilor

 

 

 

2.-INTERVENTIILE SERVICIULUI MOBIL DE URGENTA, REANIMARE SI DESCARCERARE.

 

                                                                           

                              2015                                                                2016

 

 

Echipajele Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare au intervenit la 6560 cazuri (in medie 26,62 pe zi), acordand ajutor medical calificat la 6860 persoane. Chiar daca numarul echipajelor este neschimbat fata de anul trecut, comparativ cu primele opt luni ale anului 2015 numarul interventiilor a scazut cu 2,75%.

 

 3.-INTERVENTII PENTRU STINGEREA INCENDIILOR SI A INCENDIILOR DE VEGETATIE SI ALTELE

 

3.1.-INCENDII

 

                                       2015                                                                                     2016 

 

 

                      156 incendii                                                                    144 incendii

                                 -           - 7,69%

 

 

 3.1.1.-Generalitati

In primele opt luni ale anului 2016, in zona de competenta a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud s-au produs 156 incendii (o medie de 0,62/zi). In primele opt luni ale anului 2015 au fost gestionate 156 situatii de urgenta generate de incendii.

Pe timpul interventiilor pentru, au fost salvate 44 persoane (24 adulti si 20 copii), iar valoarea bunurilor protejate este de peste 27,7 milioane Ron.

  

3.1.2.- Cauze de incendiu

                    

              In perioada analizata, cauzele predominante de izbucnire a incendiilor si/sau a incendiilor de vegetatie si altele sunt: Cos de fum defect sau necuratat (44 incendii si 24 incendii de vegetatie si altele)si Instalatii electrice defecte sau improvizate si aparatelor electrice lasate sub tensiune          (40 incendii).

 

 

 

CONCLUZII

rezultate in urma controalelor pe linia prevenirii situatiilor de urgenta executate in judetul Bistrita - Nasaud, in perioada 01.01.2016-31.08.2016.

 

De la inceputul anului 2016,inspectorii de prevenire au efectuat un numar de 788 controale la unitati sanitare, unitati de ingrijire si cazare a copiilor institutionalizati, batranilor si persoanelor cu handicap, unitati de cult, unitati de cultura, unitati silvice, unitati de turism si de agrement, constructii de comert, unitati de invatamant, institutii publice, operatori economici de productie sau depozitare cu risc de incendiu etc.

  Cu toate masurile organizatorice privind apararea impotriva incendiilor luate de catre conducerile institutiilor mai sus mentionate, pe timpul controalelor au fost constatate un numar de 3200 deficiente, dintre care 579 au fost solutionate pe timpul controalelor, iar alte 2163 au fost sanctionate, dintre care 141 cu amenzi contraventionale insumand 376.801 lei de lei.      

Printre principalele deficientele constatate se regasesc :

 • nu s-a obtinut avizul/autorizatia de securitate la incendiu
 • mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor (stingatoare) nu au fost verificate periodic conform normelor in vigoare ;
 • nu a fost intocmit planul de interventie in caz de incendiu sau nu sunt respectate conditiile pentru aplicarea acestuia in orice moment ;
 • nu s-au realizat o serie de masuri tehnico-organizatorice privind organizarea apararii impotriva incendiilor, prin neinstruirea periodica a salariatilor privind cunoasterea si respectarea instructiunilor de lucru, a regulilor si masurilor de prevenire si stingere a incendiilor specifice activitatilor curente, precum si a celor care trebuie respectate pe timpul executarii lucrarilor periculoase
 • planurile de evacuare a persoanelor in caz de incendiu, nu sunt intocmite/actualizate
 • deschiderea usilor de pe traseul de evacuare nu se face in sensul deplasarii utilizatorilor spre exterior
 • depozitarea lemnelor pentru foc nu se face intr-o incapere compartimentata fata de restul constructiei prin elemente rezistente la foc
 • nu s-a actualizat tematica anuala de instructaj, in functie de categoriile socio-profesionale ale salariatilor
 • exploatarea centralelor termice se efectueaza de personal care nu este calificat si instruit
 • nu sunt afisate in camera centralei termice la loc vizibil instructiunile specifice de exploatare si masurile de prevenire si stingere a incendiilor
 • la sobele cu acumulare de caldura nu s-a asigurat verificarea, repararea si curatarea in amanunt, atat a cosurilor de evacuare a fumului cat si a sobelor
 • nu exista un loc stabilit si amenajat pentru depozitarea cenusii care se evacueaza periodic din sobe/centrala termica de la obiectivele controlate
 • caile de acces, evacuare si interventie, nu sunt mentinute in stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate si realizate (se depoziteaza mobilier)
 • se folosesc instalatii electrice de iluminat cu defectiuni.

 

            Pe timpul activitatilor de indrumare si control la unitatile de invatamant in anul 2016, s-a urmarit:      

 • informarea si pregatirea preventiva a elevilor cu privire la pericolele la care sunt expusi, masurile de autoprotectie ce trebuie indeplinite, mijloace de protectie puse la dispozitie, obligatiile ce ii revin si modul de actiune pe timpul situatiilor de urgenta;
 • ca in cooperare cu institutiile de invatamant, sa se  implementeze protocolul privind pregatirea in domeniul situatiilor de urgenta a copiilor, elevilor si studentilor din invatamantul national preuniversitar si universitar;
 • desfasurarea de activitati practice demonstrative privind modul de comportare al elevilor in cazul producerii unor situatii de urgenta.

 

Totodata, s-au mai desfasurat urmatoarele activitati:

 • s-a organizat si sustinut concursul pentru copii "Cu viata mea, apar Viata" si concursul "Prietenii Pompierilor", faza pe judet;  
 • la nivelul obiectivelor controlate, s-au executat 583 exercitii de evacuare in cazul producerii unor situatii de urgenta si 42 exercitii de alarmare publica;
 • au fost afisate la panourile institutiilor scolare instructiuni privind modul de comportare  in cazul diferitelor situatii de urgenta;
 • au fost sustinute ore de pregatire cu scolari si prescolari.

 

In ceea ce priveste compartimentul de Avizare Autorizare, specialistii inspectoratului au eliberat 88 avize de securitate la incendiu, doua avize de protectie civila, opt avize jocuri de artificii, 37 autorizatii de securitate la incendiu.  Acelasi compartiment a oferit asistenta tehnica in 68 de situatii, iar in aceeiasi perioada au fost organizate 27 audituri la persoane autorizate sa efectueze lucrari in domeniul apararii impotriva incendiilor.

Informari preventive realizate  la operatori economici, institutii si localitati - 870. Aceasta activitate, extrem de importanta in mecanismul prevenirii, are rolul de a interactiona direct, cu un numar cat mai mare de cetateni, pentru o diseminare directa a temelor propuse spre informare.

In primele opt luni ale anului, prin compartimentele de specialitate au fost continuate campaniile de informare preventiva initiate in anii precedenti:

 • Campania nationala R.I.S.C.
 • Campania nationala F.O.C.
 • Campania nationala "NU TREMUR LA CUTREMUR"
 • Campania nationala "VREAU SA FIU VOLUNTAR"

Echipajul pirotehnic din cadrul ISU "Bistrita" a avut doua interventii  la zapoare de gheata, sapte asanari de munitie si o distrugere de munitie in care au fost distruse 24 de elemente de munitie asanate.

 

 

 

 

MASURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR PENTRU PERIOADA SEZONULUI RECE LA GOSPODARIILE POPULATIEI

             Anotimpul rece aduce cu el o serie de schimbari in viata si activitatea comunitatilor locale, care presupun si necesitatea unor masuri de reducere si inlaturare a situatiilor de urgenta.

            Conform statisticii, majoritatea incendiilor produse in perioada sezonului rece se datoreaza exploatarii necorespunzatoare a sistemelor si instalatiilor de incalzire utilizate in cladiri. In scopul reducerii numarului acestora, reamintim unele masuri ce trebuie luate in aceasta perioada:

     verificarea instalatiilor de incalzire;

     repararea si curatarea sobelor si cosurilor pentru evacuarea fumului;

     instruirea persoanelor care raspund de aprinderea si stingerea focurilor;

     verificarea stingatoarelor;

     verificarea instalatiilor de alimentare cu apa si protejarea lor impotriva inghetului;

     pregatirea uneltelor pentru deszapezirea drumurilor de acces la sursele de apa, la intrarile in cladiri si in depozite etc.

 

Pentru evitarea incendiilor provocate de copii, pe care frigul ii tine mai mult pe langa si in casa in aceasta perioada, se vor avea in vedere urmatoarele :

     in incaperile in care exista sobe, lampi cu petrol pentru gatit si iluminat in stare de functionare, acestea nu se vor lasa la indemana copiilor nesupravegheati;

     copiii nu trebuie lasati sa se joace cu focul (lumanari, chibrituri, brichete, etc.);

     nu este permis accesul copiilor nesupravegheati in depozitele de furaje, suri, poduri, magazii, grajduri cu mijloace care ar putea produce incendii;

     copiii nu vor fi lasati sa foloseasca aparatele electrice de uz casnic (fiare de calcat, resouri, radiatoare etc.).

 

         La instalarea si folosirea sobelor cu si fara acumulare de caldura se vor avea in vedere urmatoarele:

     sobele fara acumulare de caldura (de metal) se vor amplasa la distanta de peretii din lemn sau alte materiale ce se pot aprinde usor si nu se vor aseza direct pe pardoseala combustibila ci pe un postament din materiale termorezistente, perimetrul acestuia trebuind sa depaseasca perimetrul sobei;

     este interzisa folosirea sobelor care au usi defecte;

     este interzisa aprinderea focului cu benzina sau alte lichide inflamabile, ori alimentarea sobelor cu lemne lungi, care sa nu permita inchiderea perfecta a usilor;

     sobele de caramida vor avea pe dusumea, in fata usii, o coala de tabla cu dimensiunile de 70 x 50 cm;

     nu este permis sa se aseze in apropierea sobelor, la uscat, haine, rufe sau alte materiale care se pot aprinde;

     evitarea supraincalzirii sobelor, acestea prin caldura radiata putand aprinde obiectele din apropiere;

     focul in sobe nu trebuie lasat fara supraveghere, sau in grija copiilor sau batranilor;

     cosurile si burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, intretinute si curatate periodic pentru a nu provoca incendii;

     cosurile de evacuare a  fumului din caramida tencuita vor fi izolate fata de elementele combustibile ale planseelor, prin ingrosarea zidariei  cosurilor iar in spatiul dintre cos si planseu se va introduce un strat termoizolant;

     nu este permis ca in cosuri de fum sa fie incastrate elemente combustibile din constructia acoperisului, planseului etc.;

     cenusa rezultata in urma arderii se va depozita intr-o groapa amplasata la distanta fata de anexele gospodaresti, depozitele de furaje etc.

 

            O alta cauza frecventa de incendii in acest sezon este reprezentata de exploatarea necorespunzatoare a aparatelor electrice de incalzire si a instalatiilor electrice, pentru a caror evitare trebuie luate urmatoarele masuri:

     nu vor fi utilizate instalatii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizatii, cu legaturi electrice neacoperite de material electroizolant etc.;

     reparatiile la instalatiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;

     nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depasesc puterea nominala a acestora;

     nu vor fi utilizate mijloace electrice de incalzire locala improvizate;

     mijloacele de incalzire electrice aflate in functiune vor fi supravegheate permanent, chiar daca sunt prevazute cu mijloace de protectie (termostat), deoarece acestea pot sa nu functioneze la parametrii prevazuti si vor fi deconectate in cazul in care apar defectiuni;

     se interzice amplasarea resourile sub birouri, rafturi, tejghele, unde probabilitatea de a intra in contact cu materiale combustibile (textile, hartie, lemn etc.) este foarte mare;

     resourile improvizate si artizanale prezinta risc deosebit datorita puterii mari a acestora si a deficientelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalatiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, stechere etc.).

 

 

ESTE MAI USOR SA PREVII UN INCENDIU, DECAT SA-L STINGI!

0 comentarii4039 vizualizări08 septembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0