Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 06 Iulie 2020 - 15296 vizitatori azi
Manifestari la 200 de ani de la nasterea lui Andrei Muresanu.

Miercuri, 16 noiembrie 2016, s-au implinit 200 de ani de la nasterea poetului si revolutionarului Andrei Muresanu. Acest eveniment a fost marcat la Colegiul National "Andrei Muresanu", Bistrita, de o serie de activitati ale caror elemente comune au fost viata si opera poetului in raport cu realitatea contemporana a liceului. Pe 16 noiembrie 1816, se nastea la Bistrita Andrei Muresanu, un poet care si-a lasat vizibil amprenta asupra judetului Bistrita-Nasaud, unul dintre cele mai prestigioase colegii din judet care-i poarta astazi numele - Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita. Participant la revolutia din 1848 si autor al Imnului National, Andrei Muresanu este un nume incarcat de istorie si cultura.

La moment aniversar, dis-de-dimineata, in salile de clasa ale Colegiului National "Andrei Muresanu" s-a auzit Imnul National, C.N.A.M.-istii bucurandu-se, cu siguranta, de faptul ca studiaza intr-un colegiu al carui nume are o semnificatia aparte. Directorul educativ al Colegiului National "Andrei Muresanu", Crina Peter, impreuna cu un grup de liceeni din Consiliul elevilor si elevi din scoala gimnaziala si din ciclul primar au depus o coroana de flori la statuia poetului Andrei Muresanu. A fost un moment de comemorare, acestia intonand Imnul National si recitand poezii scrise de insusi Andrei Muresanu. Trecatorii curiosi se opreau pentru a vedea ce se intampla, unii dintre ei fiind cu siguranta mandri de faptul ca un bistritean este autor al imnului national. Ideea aniversarii zilei de nastere a lui Andrei Muresanu ii apartine consilierului educativ Crina Peter care, in urma cu trei ani, a initiat o serie de manifestari cu scopul celebrarii zilei numelui liceului, asa ca succesiunea aceasta a manifestarilor a devenit deja cutuma la CNAM.

Odata intorsi la scoala, pe elevi ii asteptau alte activitati aniversare pregatite de colegii lor.

Vlad Moldovan, reporter de liceu al CNAMonline.

 

 

 

"Andrei Muresanu - casa mea", concurs de creatie literara

Pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la nasterea poetului Andrei Muresanu, la nivelul ciclului primar s-a desfasurat un concurs de creatie literara cu tema "Andrei Muresanu-casa mea".

"Invataceii" lui Andrei Muresanu din clasele a III-a si a IV-a s-au intrecut in creativitate si au realizat compuneri deosebite pe tema data. Lucrarile au fost evaluate, iar cele mai interesante au fost premiate intr-un cadru festiv, in prezenta elevilor de liceu si a conducerii scolii, inmanarea premiilor fiind facuta de directorul adjunct Irina Matei, alaturi de cosilierul educativ Crina Peter.

Premiul I a fost obtinut de elevele Grama Sandra si Gavriloaie Carina din clasa a III-a C, step by step, prof. Motoc Ioana/ Matei Livia care si-au prezentat creatiile in cadrul festivitatii de premiere, ocazie cu care si-au exprimat bucuria de a invata in scoala care poarta numele marelui poet. Tot din clasa a III-a C step by step a fost si ocupanta locului II, Peter Christiana Andreea, alaturi de Poienar Roxana Mihaela din clasa a III-a E, prof. Spermezan Floare. Premiul III a fost obtinut de elevele Hurlui Maia, clasa a III-a D step by step, prof. Somesan Nicoleta/ Clompos Andrada si Timar Daiana, clasa a III-a A, prof. Rad Aurora, in timp ce mentiunile au fost obtinute de Mateescu Miruna, clasa a III-a A, Voica Dana, clasa a III-a C, Szekely Maya si Marcu Daria ambele din clasa a III-a E.

Copiii au fost premiati cu diplome si cadouri oferite cu sprijinul Asociatiei de parinti din CNAM si a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc".

 

 

 

"Stii cine a fost Andrei Muresanu?"

Incepand cu ora 12.00 in Centrul de Documentare si Informare al CNAM s-a desfasurat a treia editie a concursului "Stii cine a fost Andrei Muresanu?", care se adreseaza bobocilor de liceu. Din fiecare clasa de a IX-a a participat cate un echipaj format din cate doi elevi. Acestia au avut la dispozitie 50 de minute pentru a rezolva subiectele, dupa care a urmat evaluarea. Irina Vlas, profesoara de limba si literatura romnana si totodata coordonatoarea concursului, a acordat un mini-interviu legat de aceasta activitate.

REPORTER: Cu ce scop ati organizat acest concurs?

IRINA VLAS: Ideea a fost a doamnei Crina Peter, aceea a constientizarii valorii literare si istorice a poetului Andrei Muresanu, iar alegerea elevilor de clasa a IX-a s-a facut pe principiul "Venim la CNAM pentru ca vrem". Daca venim la CNAM pentru ca vrem, trebuie sa stim cate ceva despre el si scopul nostru a fost sa vedem ce stiu elevii de clasa a IX-a despre poet la venirea lor in liceu.

REPORTER: Cum ati organizat concursul?

IRINA VLAS: Concursul a fost organizat pe trei sectiuni: o prima sectiune referitoare la imnul national, a doua sectiune- viata si opera poetului si a treia sectiune, date despre scoala noastra, care poarta numele lui Andrei Muresanu de mai multi ani si are o istorie in spate. Noi am facut-o cunoscuta elevilor printr-o bibliografie pe care au primit-o saptamana trecuta. Speram sa aiba succes activitatea aceasta.

REPORTER: Cum au reactionat elevii in legatura cu concursul? Au fost entuziasmati?

IRINA VLAS: Au fost surpinsi initial. Nu stiau la ce sa se astepte. Eu cred ca au reactionat bine. Am o singura clasa de a IX-a, au reactionat bine, s-au hotarat repede care sa participe, la fel a fost si in ceilalti ani. Mi se pare ca e bine.

REPORTER: De ce este important sa stim cat mai multe despre Andrei Muresanu?

IRINA VLAS: A nu sti despre Andrei Muresanu este un aspect negativ. Venind la CNAM trebuie sa stii macar de ce se numeste liceul asa, trebuie sa stii cine a fost, avand in vedere contributia lui Andrei Muresanu la tot ce se cheama istorie, literatura, cultura. Cred ca ar fi pacat sa nu stim.

Concomitent cu acest concurs derulat in incinta liceului, la hotel Metropolis s-a derulat concursul "Cine stie castiga" organizat de Radio Romania Cultural, la care au luat parte trei eleve ale CNAM. Concursul "Cine stie castiga" are peste 50 de ani de existenta, fiind motiv pentru a aduce in discutie istoria culturala a civilizatiei locale.

Pana la stabilirea rezultatelor concursului, a avut loc un scurt program omagial. Pentru inceput, cei prezenti au vizionat un teaser al viitorului film "Mileniul III pe urmele lui Andrei Muresanu", teaser realizat de elevii clasei a XI-a A, Alin Patric, Dan Cimpan si Andrei Cotul sub coordonarea profesoarei Camelia Toma. Povestea inceputa de acestia a fost continuata de eleva Chirtos Maria din clasa a X-a A, coordonata de profesoara Claudia Groza, care a prezentat un eseu cu titlul "Andrei Muresanu in lirica eminesciana". In continuare, eleva clasei a VII-a B, Cozan Zoltan Yenyfer-Crista, i-a incantat pe cei prezenti cu o balada populara, care, asemeni imnului national, face referire la pericolele la care a fost supusa tara noastra pe parcursul istoriei. In continuarea programului, eleva clasei a XII-a E, Cusmir Ionela-Florina, a delectat elevii cu un moment liric autentic, dand citire propriilor ei poezii.

 

La vremuri noi, ziar nou - cnamonline.ro

Aceasta zi a fost prilej de sarbatoare si pentru echipa de jurnalisti a Colegiului National "Andrei Muresanu" care a lansat noul ziar CNAMonline. Ziarul este de acum la el acasa, fiind gazduit pe un domeniu achizitionat de liceu si realizat tehnic de informaticianul Eugen Neamtiu. Cu acest prilej, liceenii prezenti carora li s-au alaturat si elevii din clasa a VII-a A au aflat povestea ziarului, atat din prisma profesoarei coordonatoare, Aurelia Hiruta, cat si din prisma membrilor echipei de reporteri.

Infiintat in aprilie 2010 in urma unui proiect national intitulat "Reporter de liceu" si initiat de Fundatia Soros, ziarul CNAMonline a fost un punct de reper pentru multe dintre evenimentele importante ale colegiului si nu numai. Castigator al locului III la concursul national pentru cel mai bun ziar in anul 2010, partener media al ziarului bistriteanul.ro si al postului de televiziune local As-Tv Bistrita in realizarea si promovarea manifestarilor prilejuite de 100 de ani de existenta a cladirii Colegiului National "Andrei Muresanu"in 2012, realizator al promovarii celor trei editii ale etapei nationale a Olimpiadei Nationale "Lectura ca Abilitate de Viata", CNAMonline are in aproape sase ani de existenta peste 600 de articole si 40 de redactori care s-au succedat timp de 8 generatii de reporteri.

Incepand din luna iulie 2016 ziarul a incetat sa mai apara pe internet, fapt ce a determinat o mare ingrijorare in legatura cu existenta lui, care s-a accentuat odata cu un mesaj primit de la Ovidiu Voicu, directorul Departamenrului pentru Politici Publice al Fundatiei Soros pentru Romania in care se preciza: "din pacate trebuie sa va spun ca foarte probabil la sfarsitul anului Fundatia isi va restrange substantial activitatea in Romania. Ar fi bine sa cautati o alta solutie pentru a publica ziarul. Ceea ce va trebuie este un serviciu de gazduire a paginilor de Internet care sa suporte platforma Wordpress. Baza de date cu toate articolele poate fi preluata de pe serverul actual si ziarul isi va pastra toata istoria".

Iulia Vlad, directorul Colegiului National "Andrei Muresanu" a inteles importanta publicatiei pentru educatia sociala si implicarea activa a elevilor in comunitate si a sustinut relansarea ziarului. Prezenta la evenimentele omagiale, aceasta a declarat: "Va felicit pentru acest proiect, tot ce s-a intamplat la clubul de jurnalism vi se datoreaza si va doresc mult, mult succes mai departe." In numele fostelor si actualelor generatii de reporteri, profesoara Aurelia Hiruta i-a multumit directoarei pentru ca a facut posibila continuarea existentei ziarului.

Finalul evenimentului a fost marcat de acordarea premiilor. Prima data au fost premiate pentru implicarea activa a reporterilor de liceu coordonatoarea Aurelia Hiruta si bibliotecara Nicoleta Butuza, realizatorii teaser-ului, elevii care au sustinut programul omagial si reporterii care si-au dat concursul la promovarea evenimentului. Emotiile s-au sfarsit si pentru echipajele claselor a IX-a, ai caror castigatori au fost: premiul I - elevii clasei a IX-a E, premiul II - elevii din clasa a IX-a D, iar premiul III - elevii clasei a IX-a F. Pentru activitatea depusa in cadrul concursului, membrii acestuia au fost rasplatiti cu diplome si carti.

Claudia Scuturici, reporter de liceu.

0 comentarii4529 vizualizări21 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0