Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 03 Aprilie 2020 - 6178 vizitatori azi
Numire in functie preot militar al garnizoanei Bistrita.

In data de 11 ianuarie 2017, pe platoul Unitatii Militare 02110 Bistrita, a avut loc ceremonia militara si religioasa organizata cu prilejul instalarii noului preot militar al garnizoanei Bistrita - parintele dr. Cristian Ioan Martian.

Activitatea a debutat cu primirea raportului de catre comandantul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" - domnul colonel Iulian Berdila, urmata de intonarea Imnului National si primirea Inaltpreasfintitului Andrei - Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului si Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

Cu ocazia acestui eveniment s-a oficiat slujba Te-Deum-ului, de multumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile coborate asupra militarilor din garnizoana Bistrita.

"De cand exista neamul nostru, biserica a fost infratita cu armata. In Sfanta Scriptura, sunt cateva locuri din care reiese cat de mare a fost virtutea unor ofiteri deosebiti. De la rasaritul crestinismului au fost ofiteri care credeau tare in Dumnezeu si aveau o viata spirituala" - au fost cuvintele de invatatura ale Inaltpreasfintiei Sale.

Momentul culminant al ceremoniei religioase a fost inmanarea noului preot a simbolurilor misiunii preotesti: Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si cheia bisericii militare de garnizoana "Inaltarea Domnului". Ulterior, parintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru - Exarhul Manastirilor din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a dat citire Deciziei de numire in functie semnata de catre Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

In cuvantul sau, preotul Cristian Ioan Martian a subliniat faptul ca "suntem obisnuiti sa ne aparam teritoriile patriei noastre si bine facem. Va provoc sa atacam impreuna Imparatia lui Dumnezeu si sa o recucerim, si odata recucerita sa nu o pierdem niciodata".

Activitatea s-a incheiat cu defilarea efectivelor participante la ceremonie.

Preotul Cristian - Ioan Martian s-a nascut la data de 5 iunie 1979, in municipiul Bistrita. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca, in perioada 1993-1998. Ulterior, intre anii 1998 si 2002, a fost declarat admis si a frecventat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din aceeasi localitate, institutie de invatamant superior pe care a absolvit-o avand ca teza de licenta lucrarea cu tema "Monografia localitatii Chirales, judetul Bistrita-Nasaud", sub indrumarea stiintifica a preotului prof. univ. dr. Alexandru Moraru, lucrare din domeniul istoriei Bisericii Ortodoxe Romane.

In anul 2002, a fost admis la studii aprofundate in cadrul Sectiei Istorice, Facultatea de Teologie Ortodoxa Oradea, studii post universitare pe care le-a absolvit cu lucrarea "Profilul misionar al Sfantului Niceta de Remesiana", avand ca indrumator pe arhidiaconul prof.univ.dr. Constantin Voicu.

            Continuand pregatirea universitara, a fost admis la cursurile Scolii Doctorale din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca, la disciplina "Istoria Bisericii Ortodoxe Romane cu notiuni de paleografie", obtinand titlul de "doctor in teologie" cu lucrarea "Credinta si cultura in Protopopiatul Ortodox Chioar (Cetatea de Piatra), 1850-1906", sub indrumarea stiintifica a preotului prof. univ. dr. Alexandru Moraru.

            Pe data de 8 septembrie 2003, de Praznicul Nasterii Maicii Domnului, la Sfanta Manastire Nicula, a fost hirotonit preot misionar la Protopopiatul Dej al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, de catre Prea Sfintitul Vasile Somesanul, slujire pe care a indeplinit-o pana la data de 31 decembrie 2016.

            Este casatorit, din anul 2006, cu Maria - Ionela, absolventa a Facultatii de Drept din Cluj Napoca. Casatoria le-a fost binecuvantata de Dumnezeu cu nasterea a doi copii: Alexandru - 2006 si Mihai - 2011.

 

Text: Locotenent colonel Cristian MARIS

Foto: Caporal Robert POP

0 comentarii5327 vizualizări12 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0