Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 03 Aprilie 2020 - 6662 vizitatori azi
Sfaturi de la jandarmii montani pentru siguranta turistilor la sfarsit de saptamana.

Jandarmii montani din Rodna si Piatra Fintinele patruleaza preventiv pe traseele frecventate de turisti si localnici. In prezent, in zona Valea Mariilor, Valea Vinului si Valea Blaznei nu sunt probleme, stratul de zapada fiind de aproximativ 80 cm, pe alocuri ajungand sa aiba 1 metru grosime.

           Jandarmii montani Rodna informeaza pe cei interesati ca drumurile forestiere sunt greu accesibile, nu sunt blocate, dar se circula in conditii de iarna. De asemenea se recomanda tuturor celor interesati evitarea traseelor de creasta, deoarece in zona exista risc de avalanse.

          Toti cei care doresc sa se deplaseze catre zonele specificate trebuie sa aiba masinile dotate corespunzator cu cauciucuri de iarna si lanturi antiderapante.

            Jandarmii montani Piatra Fintinele executa permanent patrulari in zona de competenta Pasul Tihuta, Colibita si in zonele de agrement frecventate de catre turisti. Oamenii legii nu recomanda tranzitarea drumurilor forestiere si comunale din zona de creasta, pe alocuri aici zapada putand atinge, datorita viscolirii 1-1,5 metri pe anumite portiuni de drum. Greu accesibil este si traseul dintre Piatra Fintinele-Sendroaia si Dornisoara iar turistii sau localnicii care nu au masini de teren echipate corespunzator ar fi bine sa le evite.

            De asemenea, jandarmii montani informeaza ca stratul de zapada in zona, are aproximativ 50-60 cm, iar pe alocuri unde a viscolit puternic poate atinge 2 metri.

            Totodata, jandarmii montani avertizeaza ca gheata formata in aceasta perioada pe Lacul Colibita are o anumita grosime dar nu garanteaza siguranta celor care doresc sa o "testeze". In cazul in care aceasta cedeaza, interventiile de orice fel sunt foarte dificile iar cei care fac acest lucru isi pot pune viata in pericol.

 

            In scopul evitarii unor accidente nedorite si pentru a fi in siguranta, Jandarmeria Montana transmite turistilor urmatoarele recomandari:

1. Inainte de a pleca in excursie, informati-va temeinic in legatura cu itinerariul propus (daca este accesibil, marcat sau daca prezinta portiuni periculoase) , prognoza meteo, conditiile climatice locale, starea de functionare a mijloacelor de transport pe cablu - acolo unde acestea exista;

2. Plecati pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie sa va lipseasca lanterna, cutitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;

3. Nu riscati sa plecati singuri la drum si alegeti traseele in functie de pregatirea fizica, tehnica si psihica a celui mai slab din grup;

4. Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele;

5. Folositi numai traseele marcate. Urmariti marcajele de pe traseu;

6. Nu va abateti de la traseu si evitati scurtaturile;

7. In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau al inrautatirii vremii, retrageti-va la cea mai apropiata cabana. Pe vreme rea (ceata, ger, viscol), deplasati-va in grup compact si, din nici un motiv, nu ramaneti in urma grupului;

8. Nu consumati bauturi alcoolice deoarece acestea diminueaza capacitatea de efort;

9. In cazul aparitiei unei situatii de dificultate sau de risc la adresa integritatii, sanatatii sau a vietii puteti solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin  intermediul numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, specificand, pe cat posibil,  urmatoarele:

- datele de identificare ale persoanei care anunta;

- ce s-a intamplat;

- cate persoane au nevoie de ajutor;

- unde sunt persoanele aflate in dificultate;

- cand s-a produs accidentul.

 

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul. 

0 comentarii3948 vizualizări20 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0