Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 04 Aprilie 2020 - 12376 vizitatori azi
Jandarmeria Bistrita-Nasaud la ceas de bilant!

Vineri, 27 ianuarie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud a avut loc de la ora 11.00, evaluarea activitatii pe anul 2016.  Aceasta activitate s-a desfasurat in sistem videoconferinta cu celelalte structuri ale inspectoratului aflate in teritoriu, acest fapt constituind o premiera la nivelul judetului Bistrita-Nasaud.

          In prezenta reprezentantilor institutiilor din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala si a prefectului judetului Ovidiu Frent, au fost prezentate rezultatele obtinute in anul 2016 la nivelul Jandarmeriei Bistrita-Nasaud.

          Anul 2016 a reprezentat pentru Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, o perioada de crestere a performantei misiunilor din competenta si a tuturor activitatilor privind realizarea capacitatii de actiune in diferite situatii operative, pentru asigurarea gradului de siguranta al cetatenilor, acestea constituind principalele repere ce au definit rolul institutiei in cadrul sistemului de ordine si siguranta publica la nivelul judetului.

          Pentru cresterea performantei structurilor si a capacitatilor operative, activitatea a fost canalizata pe doua directii principale de actiune: ordine si siguranta publica  si paza si protectie institutionala.

         Structurile de ordine si siguranta publica au actionat pentru indeplinirea atributiilor ce le revin cu privire la asigurarea si restabilirea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, a proprietatii publice si private, protectia institutiilor fundamentale ale statului, prevenirea si combaterea faptelor antisociale.

         Misiunile executate in anul 2016, fata  de anul 2015,  au  inregistrat o crestere semnificativa, cu 34,36 %, respectiv de la 5.925 misiuni in anul 2015, la 7.962 misiuni in anul 2016.

          Statistic, in  anul 2016 s-au executat un numar de 1.425 misiuni de asigurare a ordinii publice fata de 657 in anul 2015,  reprezentand o crestere de 116,89 %. Cresterea este justificata, in principal, de executarea  misiunilor pentru bunul mers al celor doua campanii electorale, atat premergator cat si pe timpul desfasurarii alegerilor.

          Comparativ cu anul 2015, constatarea si aplicarea sanctiunilor contraventionale, precum si  constatarea si sesizarea faptelor de natura penala, pe timpul indeplinirii misiunilor de asigurare a ordinii publice, a inregistrat o crestere cu 54 %, in domeniul contraventional si cu 300% a faptelor de natura penala. Prin ansamblul actiunilor legale intreprinse s-a vizat asigurarea unei reactii imediate si oportune in situatii deosebite, aceasta constituind o prioritate a comenzii unitatii si pe linia misiunilor de restabilire a ordinii publice.     

             In perioada de referinta, aplanarea unor conflicte, interventii de salvare/evacuare in zonele muntoase si interventii la alte solicitari, s-au concretizat prin executarea unui numar de 328 misiuni  in anul 2016, fata  de 231 in anul 2015,  reprezentand o crestere de 41,99%.

          Misiunile pentru restabilirea ordinii publice au avut ca rezultat pe linia constatarii si sesizarii faptelor de natura penala  o crestere de 13,2% procente (60 infractiuni in anul 2016, fata de 53 in anul 2015).

            Prima directie de actiune a vizat executarea de misiuni de mentinere a ordinii publice in mod independent. Structurile specializate montane/balneare ale inspectoratului (Postul de Jandarmi Montan Rodna, Postul de Jandarmi Montan Piatra-Fintinele, Postul de Jandarmi Statiune Balneoclimaterica Singeorz-Bai) au indeplinit acest tip de misiuni pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in statiuni montane si pe traseele turistice din zona acestora ori in statiuni balneare sau in alte zone de interes operativ (in zona institutiilor de invatamant, piete, targuri, oboare sau alte locuri stabilite de comun acord cu I.P.J. B.-N.).

         La nivelul acestor structuri in anul 2016 s-au executat 795 misiuni de mentinere a ordinii publice in scadere cu 8,3 %  fata de 867 misiuni in  anul 2015.

         Dintre rezultatele structurilor inspectoratului din zona montana, se pot evidentia 6 interventii  in teren muntos-impadurit concretizate prin salvarea a 13 persoane (actiuni de cautare a persoanelor ratacite, de acordare a primului ajutor).

        De asemenea se poate observa faptul ca rezultatele obtinute, comparativ cu anul 2015, au crescut cu 73,05,% pe linia infractiunilor constatate si cu 48,63% pe lina aplicarii sanctiunilor contraventionale, acest fapt datorandu-se  cunoasterii si evaluarii juste a dinamicii situatiei operative de pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

        O atentie deosebita a fost acordata dezvoltarii si perfectionarii structurilor de negociere si dialog, al caror aport in diminuarea starilor tensionate  cu potential degenerator a fost constatat pe timpul executarii misiunilor specifice.

         Pe linie de paza si protectie institutionala s-a urmarit in permanenta identificarea riscurilor si vulnerabilitatilor de la obiectivele din competenta prin intensificarea schimbului de date si informatii de interes operativ cu structura de cercetare-documentare, precum si cu celelalte structuri cu care se coopereaza, pentru cresterea calitatii suportului informativ si reducerea timpului de raspuns al subunitatilor de interventie.

        Concomitent cu executarea acestor misiuni, se asigura mentinerea ordinii interioare, necesare desfasurarii in conditii de normalitate a activitatilor la instantele judecatoresti din competenta, cu efectivele prevazute si incadrate la obiective si cu efective din cadrul grupelor de supraveghere si interventie, in 9 sali de judecata, dispuse in 3 localitati.

        In perioada supusa evaluarii, s-au executat 359 transporturi de bunuri si valori, in beneficiul Trezoreriei Bistrita, 506 transporturi corespondenta clasificata cu serviciul specializat al Directiei Judetene de Informatii Bistrita-Nasaud si 32 de transporturi speciale in beneficiul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud.

        In perioada de referinta, in domeniul prevenirii faptelor de natura penala si contraventionala, la nivelul inspectoratului au fost desfasurate un numar de 234 actiuni de prevenire, pe 6 directii de actiune, in cadrul a 12 programe, pe raza a 239 de locatii, unde au fost distribuite brosuri, pliante si bannere, unde au fost prezentate clipuri video si power-point, toate avand un caracter informativ-educativ.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

0 comentarii4592 vizualizări27 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0