Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 05 Iulie 2020 - 9224 vizitatori azi
Concluziile PROCIV 2017.

Astazi, la sediul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a avut loc conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate concluziile desprinse in urma exercitiului national de protectie civila - PROCIV 2017. Activitatea s-a bucurat de participarea ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, domnul Augustin Jianu, a secretarului de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, domnul dr. Raed Arafat, si a prim-adjunctului inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

In cadrul evenimentului, oficialii au adus in atentie rezultatele modului in care s-a realizat testarea si verificarea echipamentelor din componenta sistemului national de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila, precum si importanta existentei mijloacelor performante de anuntate a populatiei in caz de urgenta, pe intreg teritoriul tarii.

 Principalele concluzii care au reiesit in urma acestui exercitiu vizeaza nevoia implementarii unui sistem integrat de avertizare si alarmare a populatiei, care sa permita in timp scurt actionarea unui numar mare de sirene si transmiterea prin intermediul acestora a mesajelor de tip voce cu recomandarile pentru populatie.

 De asemenea, pentru cresterea semnificativa a gradului optim de acoperire s-a identificat necesitatea completarii echipamentelor de avertizare si alarmare existente, respectiv centralizarea acestora pentru actionarea simultana, in caz de urgenta.

In acelasi timp, eficientizarea modului de instiintare a populatiei asupra situatiilor de urgenta de amploare si intensitate deosebite, conduc la nevoia de implementare a unor sisteme alternative de anuntare, respectiv de utilizare a unor sisteme de tip "cell broadcast messages".

 

INFO BACKGROUND: In perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a declansat, la nivel national, mecanismul de instiintare a autoritatilor privind iminenta producerii unor evenimente deosebite si au fost actionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populatiei. Joi, 20 aprilie a.c., in judetul Bistrita - Nasaud au fost verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) existente la nivelul comunitatilor. La nivelul judetului  Bistrita - Nasaud exista 106 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 90 de sirene au fost actionate in cadrul exercitiului. Din punct de vedere al actionarii centralizate, 15 dintre sirenele functionale (12 in municipiul Bistrita si trei orase) pot fi actionate centralizat, iar 75 mijloace necesita declansare locala. Cele 75 de sirene actionate manual functionale sunt dispuse astfel: 10 in municipului Bistrita, opt in orase si 57 la nivelul comunelor. Referitor la timpul de raspuns in cazul actionarii centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2 minute, iar pentru cele cu actionare locala a fost de 12 minute.

Rezilienta comunitatii pentru a depasi urmarile unor dezastre este consolidata prin pregatirea permanenta a autoritatilor responsabile cu managementul tipului de risc, in colaborare cu populatia civila, pentru atingerea dezideratului comun de imbunatatire a capacitatii de reactie a unui stat in fata provocarilor.

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA" 

 

0 comentarii3654 vizualizări22 aprilie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0