Inst. Militarizate Duminica 27 Mai 2018 - 15850 vizitatori azi
ACTIVITATILE DESFASURATE DE IJJ B-N PE PRIMELE 5 LUNI ALE ANULUI 2017.

A. Ordine si Siguranta Publica.  In primele 5 luni ale acestui an structurile de ordine si siguranta publica din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean "Gelu-Voievod" Bistrita-Nasaud, au gestionat misiunile de asigurare si restabilire a ordinii publice, au participat la misiunile de mentinere a ordinii publice, in sistem integrat, precum si la cele in cooperare cu alte institutii.

   Obiectivul principal il constituie cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, ca urmare s-a actionat permanent pe linia asigurarii unui climat de siguranta si pentru prevenirea faptelor contraventionale si infractionale cu impact negativ in planul normalitatii civice.

   La nivelul judetului, inspectoratul a dezvoltat si consolidat relatiile de cooperare si colaborare cu institutiile  din cadrul Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala. Intreaga activitate a institutiei s-a raportat la nevoile cetateanului, asigurarii integritatii fizice si patrimoniale ale acestuia si pentru mentinerea unui climat de normalitate civica.

Foarte important pentru relatia cu cetatenii l-a constituit contactul direct, prilej de comunicare nemijlocita, de cunoastere reciproca si de apropiere umana, cu beneficii considerabile pentru misiunea pe care, in esenta, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud o are de indeplinit.

Prin masurile intreprinse, Inspectoratul de Jandarmi Judetean "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud a contribuit la mentinerea starii de legalitate si de echilibru, fapt ce a permis exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale, precum si functionarea institutiilor statului de drept intr-un cadru de normalitate.

 

 Structurile de ordine si siguranta publica au actionat pentru indeplinirea atributiilor ce le revin cu privire la asigurarea si restabilirea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, a proprietati publice si private, protectia institutiilor fundamentale ale statului, prevenirea si combaterea faptelor antisociale.

Pentru executarea misiunilor de ordine publica, Inspectoratul de Jandarmi Judetean "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud are constituite urmatoarele structuri:

- Detasamentul de Jandarmi 1 Mobil Bistrita (include si o subunitate antiterorista, precum si o grupa conductori caini serviciu);

    -  doua structuri de  supraveghere  si  interventie in orasele Beclean si Nasaud;

    -  doua posturi de jandarmi montane in localitatile Rodna si Piatra-Fintinele;

    -   un post jandarmi ordine publica statiune balneoclimaterica in orasul Singeorz-Bai.

  Statistic, in aceasta perioada respectiv primele 5 luni ale anului 2017 s-au executat un numar de 3.159 misiuni in domeniul ordinii si sigurantei publice fata de 3.116 in perioada similara a anului trecut, reprezentand o crestere

de 1,36 %.

     In acest sens exemplificam:

-                 313 misiuni de asigurare a ordinii si sigurantei publice;

-                   17 actiuni executate premergator si pe timpul alegerilor;

-                 140 actiuni in restabilirea ordinii publice fara a necesita interventia in forta;

-              1.829 misiuni de mentinere  a ordinii publice;

-                     2 actiuni in cooperare pentru efectuarea unor acte procedurale (Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud);

-                 634 actiuni executate in cooperare cu alte institutii (Politia, Garda Forestiera (silvic), Politia Transporturi Feroviare, Administratia Publica Locala, Executori Judecatoresti, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Traficul Rutier);

-                   241 mandate de aducere puse in executare emise de organele de urmarire penala si care au provenit de la judecatoriile si parchetele din judet dar si din tara;

       Pe timpul executarii acestor misiuni, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud au constatat un numar de 172 de infractiuni, cu 129 de autori, reprezentand o crestere cu 17,80 %, fata de perioada similara a anului trecut.

                       Dintre acestea, 79 au fost constatate si sesizate in mod independent cu 49 de autori, iar un numar de 93 de infractiuni constatate in cooperare cu alte institutii.

          In misiunile executate pentru combaterea delictelor silvice au fost constatate un numar de 26 de infractiuni in mod independent si au fost aplicate un numar de 37 de sanctiuni contraventionale in valoare de 26.500 lei.

         In perioada vizata, au fost aplicate 776 de sanctiuni contraventionale in valoare de 156.125 lei.

         Au fost desfasurate un numar de 11 actiuni in sprijinul birourilor executorilor judecatoresti pentru punerea in executare a sentintelor emise de catre instante.

 

          Cu ocazia misiunilor de asigurare a ordinii publice executate, structurile de ordine publica si cele specializate au actionat pentru prevenirea, descurajarea unor actiuni care vizeaza tulburari sociale sau manifestari de violenta, constatarea si sanctionarea abaterilor de la normele legale din competenta.

           In asigurarea ordinii si sigurantei publice, enumeram misiunile executate cu  ocazia sarbatorilor de iarna 2017, misiunile de asigurare a ordinii si sigurantei publice din perioada 01-19.02.2017, la protestele privind deciziile luate de catre Guvernul Romaniei, misiunile la manifestarile cultural-artistice, promotionale si religioase desfasurate in judet in aceasta perioada, misiunile de asigurare pe timpul competitiilor sportive in liga nationala de handbal feminin, superliga nationala de fotbal feminin, fotbal masculin liga a III-a,  precum si alte competitii sportive, misiuni de mentinere a ordinii publice pe traseele montane, misiuni de cautare-salvare a persoanelor in mediul montan ori misiuni specifice cu  ocazia unor vizite oficiale.

          Ca element distinctiv in asigurarea ordinii si sigurantei publice se remarca protestele. La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, manifestarile de protest au debutat in data de 31.01/01.02.2017, in contextul manifestarilor de protest existente la nivel national. 

          Evenimentele au fost initiate pe retelele de socializare si au beneficiat de mediatizare pe mai multe canale mass-media, acest fapt fiind un aspect de noutate.

 

          In ceea ce priveste infractionalitatea stradala, in perioada 01 ianuarie - 31 mai 2017, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, au fost sesizate un numar de  91 de  infractiuni stradale.

          Comparativ cu situatia similara a anilor trecuti, infractionalitatea stradala sesizata a scazut cu 10,78 % fata de anul 2016 si cu 28,35 % fata de anul 2015, ca urmare a masurilor luate de catre institutiile cu atributii in domeniu.

            Pe linia prevenirii faptelor antisociale activitatile au fost desfasurate pe urmatoarele directii de actiune: 

              - prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunarilor publice, cultural - artistice, a faptelor antisociale pe timpul manifestarilor sportive, prevenirea violentei in institutiile de invatamant si a delincventei juvenile. Totodata, aceste actiuni urmaresc si prevenirea violentei in familie, promovarea si respectarea drepturilor omului si libertatilor cetatenesti, prevenirea criminalitatii stradale si prevenirea consumului de droguri sau de alte substante halucinogene.

 

         Structurile teritoriale specializate - montane/balneare - din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, au actionat in perioada analizata, pentru mentinerea ordinii si linistii publice si a unui climat de siguranta publica in zonele turistice si au desfasurat activitati de prevenire si combatere a delictelor specifice zonei montane, activitati de informare, indrumare si prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice, in zona locurilor de agrement din aria de competenta.

           In perioada de referinta, efectivele Postului de Jandarmi Statiune Balneoclimaterica Singeorz-Bai, ale posturilor montane Rodna si Piatra Fintinele au intervenit la un numar de 14 solicitari ale cetatenilor precum si ale unor  institutii ale statului. Aceste interventii s-au concretizat in tot atatea actiuni de cautare/salvare sau acordare sprijin unor persoane aflate in dificultate in zona montana.

 

         B. Paza si Protectie Institutionala 

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud executa misiuni de paza si protectie la 16 obiective de pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

          Activitatea pe linie de  paza si protectie institutionala a fost orientata pentru monitorizarea permanenta a activitatilor desfasurate in obiective si zona adiacenta acestora, pentru prevenirea si combaterea faptelor cu caracter infractional sau contraventional.

Structurile de paza si protectie a obiectivelor din competenta, au aplicat un numar de 8 sanctiuni contraventionale (7 amenzi contraventionale in valoare de 1000 lei si 1 avertisment).

 

Pe linia coordonarii activitatilor  privind planificarea, organizarea si executarea misiunilor pe linie de paza si protectie a transporturilor cu caracter special, de bunuri si valori, prin implementarea prevederilor legale in vigoare, in primele 5 luni ale acestui an au fost obtinute urmatoarele rezultate:

       - total obiective asigurate cu paza - 16; 

       - au fost executate un numar de - 207 misiuni pentru paza transporturilor de valori in beneficiul Trezoreriei Bistrita si IJJ.Bistrita-Nasaud;

       - au fost executate un numar de - 10 misiuni pentru paza transporturilor de produse cu caracter special in beneficiul SC. FOX NATURALIS SRL, SC ECOTIM VERDE SRL, I.J.J. BISTRITA NASAUD;

    - au fost executate un numar de  - 206 misiuni pentru paza transportului de corespondenta clasificata  cu serviciul specializat al Directiei Judetene de Informatii Bistrita Nasaud.

      - au fost monitorizate  un numar de  - 207 transporturi de valori si 40 transporturi produse cu caracter special care au tranzitat zona de competenta.

 

In concluzie, principala noastra indatorire este supravegherea activa, neintrerupta si preventiva - linistea cetatenilor fiind prioritatea noastra!

 

    In acest context, intreaga activitate desfasurata a avut la baza urmatoarele documente programatice:

-Strategia Nationala de Ordine si Siguranta Publica 2015-2020;

-Strategia privind consolidarea si dezvoltarea Jandarmeriei Romane pentru perioada 2015-2020;

-Planul de actiuni al Jandarmeriei Romane;

-Planul de actiuni al inspectoratului pentru anul 2017.

 

.

 

 

PLANUL DE MASURI pentru cresterea gradului de siguranta al cetateanului pe timpul sezonului estival (01.06-15.09.2017) 

In fiecare an, pe timpul sezonului estival pe raza judetului si in zonele montane se desfasoara multiple activitati in spatiul public, la care participa numeroase persoane si se constata o crestere a numarului de turisti, fapt ce impune adaptarea misiunilor inspectoratului, astfel incat sa fie realizata o capacitate corespunzatoare de actiune si interventie pentru asigurarea unui climat de normalitate si crearea conditiilor necesare cresterii gradului de siguranta a cetatenilor.

            Tot in aceasta perioada, desi elevii si studentii vor intra in vacanta, se vor derula o serie de examene precum: evaluarea nationala, bacalaureat si de asemenea organizarea de tabere scolare, ce implica prezenta personalului I.J.J. Bistrita-Nasaud in spatiul public, pentru prezervarea climatului de ordine publica.

            Pentru gestionarea situatiei operative, in functie de lectiile invatate in anii precedenti si de numarul de turisti, se va avea in vedere adaptarea masurilor si a dispozitivelor in misiunile ce se vor desfasura in zona montana, pentru a se asigura o prezenta activa in strada a efectivelor angrenate in misiuni, cat si o interventie mai eficienta la sesizarile primite direct de la cetateni sau prin SNUAU 112.

In acest sens, avand in vedere evenimentele preconizate si situatia operativa inregistrata in anii trecuti, toate structurile operative de jandarmi vor actiona pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, precum si adoptarea celor mai eficiente masuri pentru asigurarea unui climat corespunzator de ordine si siguranta publica.

 

In contextul aspectelor prezentate, pe timpul sezonului estival este posibila aparitia unor probleme, ca:

 • Tulburarea ordinii si linistii publice cu ocazia desfasurarii unor manifestari cultural-artistice, sportive etc. si prin folosirea aparaturii de sonorizare peste normele admise in zona barurilor, cluburilor si locurilor de cazare.
 • Savarsirea unor infractiuni cu violenta in zona barurilor, cluburilor, locurilor de cazare si a altor locuri pretabile.
 • Cresterea micii criminalitati, predominat furturi, inselaciuni, incalcarea dreptului de autor, comertului stradal ilegal.
 • Desfasurarea unor activitati cu caracter ilicit in zonele turistice cu aflux mare de turisti, cu precadere in sfera comertului stradal, dreptului de proprietate intelectuala etc.

 

Scopul il constituie asigurarea climatului de ordine si siguranta publica pe timpul sezonului estival, prevenirii criminalitatii si pregatirii antiinfractionale a populatiei, stabilirii unor relatii de parteneriat cu cetatenii, desfasurarii unor activitati de consiliere si informare.

Asigurarea si restabilirea ordinii publice se va realiza de catre Jandarmeria Romana, cu sprijinul celorlalte structuri ale M.A.I. in conformitate cu legislatia si ordinele in vigoare.

 

       Obiective:

 • Schimbul de date si informatii pentru cunoasterea permanenta a evolutiei situatiei operative si a riscurilor asociate;
 • Asigurarea prezentei active a efectivelor de siguranta publica, in uniforma adecvata si cu mijloace din dotare, in special in zonele aglomerate, pentru descurajarea comiterii de fapte antisociale;
 • Intensificarea si supravegherea locurilor si mediilor cu risc criminogen;
 • Prevenirea manifestarilor violente sau actelor de vandalism in locurile unde vor fi organizate manifestari sportive, culturale, (spectacole, concerte etc.) sau dupa caz, pe timpul vizionarii diferitelor meciuri de fotbal;
 • Desfasurarea activitatilor de informare preventiva a populatiei.
 • Desfasurarea activitatilor de prevenire a criminalitatii prin transmiterea catre turisti a unor recomandari pentru reducerea riscului de victimizare si implicarii acestora in activitati infractionale.

  

          Masuri pentru asigurarea si restabilirea ordinii si sigurantei publice 

 1. Asigurarea masurilor de ordine si siguranta publica, conform competentelor,  cu ocazia   desfasurarii manifestarilor cultural - artistice, sportive, de protest etc.

          2.  Prevenirea si combaterea faptelor antisociale comise de persoane sau  grupuri de persoane (cersetori, hoti de buzunare, etc.) care isi fac aparitia in zona statiunilor, locurilor de agrement frecventate de turisti si a altor locuri aglomerate.

           3.  Adoptarea masurilor specifice cu caracter antiterorist, pentru prevenirea unor asemenea actiuni si minimizarea riscurilor de aceasta natura in zone cu aglomerari de persoane, obiective de interes public, lacasuri de cult, precum si la obiectivele din responsabilitatea IJJ Bistrita-Nasaud.

            4. Organizarea si executarea de actiuni punctuale in zone de interes operativ, (baruri, discoteci, targuri, piete, etc.) in scopul prevenirii starilor conflictuale,mentinerii si asigurarii ordinii si linistii publice.

           5.   Interventia operativa la evenimente sesizate prin SNUAU 112, conform competentelor.

           6. Cresterea vizibilitatii si prezenta activa a efectivelor de ordine si siguranta publica in locurile aglomerate, in proximitatea locatiilor in care se organizeaza tabere si excursii, gari, etc. in scopul descurajarii comiterii de fapte antisociale.

         7.   Adaptarea dispozitivelor de ordine si siguranta publica in statiunile turistice si pe traseele montane in vederea prevenirii faptelor antisociale si asigurarii capacitatilor de interventie pentru salvarea/evacuarea persoanelor aflate in dificultate in mediul montan.

          8. Desfasurarea de actiuni comune pentru prevenirea si combaterea furturilor de/si din auto, depistarea si prinderea persoanelor urmarite in temeiul legii.

 

          9.   Analiza situatiei operative din zonele si localitatile unde vor avea loc manifestari publice de amploare sau cu risc, specifice sezonului estival, stabilirea si aplicarea masurilor, cu participare tuturor structurilor cu responsabilitati in domeniu si implicarea reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale.

          10. Adaptarea masurilor specifice la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, in zona desfasurarii activitatilor asociate Evaluarii Nationale si Examenul National de Bacalaureat, precum si, dupa caz, pe timpul transportului lucrarilor, de comun acord  cu structurile de politie competente teritorial.

           11. Adaptarea dispozitivelor de ordine si siguranta publica, in functie de rezultatul evaluarilor efectuate, specificul situatiei operative existente la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, pentru prevenirea infractiunilor in locurile publice si in vederea realizarii unui climat corespunzator de siguranta civica.

           12. Intensificarea schimbului de date si informatii, intra si interinstitutional, in vederea cunoasterii riscurilor si amenintarilor cu incidenta asupra climatului de ordine si siguranta publica.

 

 

Inspector sef. 

Colonel FLORIN VASILE FURNEA

 

Purtator de cuvant 

Mr. Georgeta Casvan.

 

.

 

Foto - Marius Chiuzan

1 comentariu2562 vizualizări15 iunie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Marius Chiuzan
15 Iunie 2017 - 16:01

Astazi s-au implinit 10 ani de cand doamna mr. Georgeta Casvan este purtatorul de cuvant al IJJ BN, sarcina de care s-a achitat foarte bine, fiind poate cel mai bun comunicator din randul angajatilor institutiilor statului din BN. (imparte locul 1 cu Bogdan Ivan de la CJ BN)

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0