Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Festivalul cantecului si dansului popular "La Oglinda" editia a - VIII-a Bistrita.

Festivalul cantecului si dansului popular "La Oglinda" al formatiilor folclorice apartinand cercurilor militare din cadrul Ministerului Apararii Nationale, s-a desfasurat in perioada 20 - 22 iulie 2017 si a fost organizat de catre Sectia Educatie a Statului Major General, Brigada 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" si Cercul Militar Bistrita.

Ajuns la a VIII-a editie, festivalul, dedicat dragostei de neam si tara, a adunat formatii artistice din garnizoanele Iasi, Pitesti, Galati, Curtea de Arges, Alba Iulia, Zalau, Brad, Brasov si Bistrita.

Scopul festivalului a fost de a dezvolta preocuparea cercurilor militare ca institutii de cultura ale armatei si de a pastra traditiile folclorice ale poporului roman.

Prima activitate de acest gen a avut loc in urma cu opt ani, iar de atunci, formatiile cercurilor militare se aduna anual la Bistrita pentru a cinsti traditiile predecesorilor. Prin activitatea lor, cercurile militare lupta cu mijloace specifice, pasnice, pe frontul de aparare al demnitatii si onoarei inaintasilor.

S-a remarcat continuitatea participarii la toate cele opt editii ale festivalului a formatiilor artistice din garnizoanele Galati, Zalau, Curtea de Arges, Brasov si Bistrita. Salutam prezenta tuturor participantilor, dorindu-le totodata succes in promovarea traditiilor populare si participarea la cat mai multe editii ale manifestarii artistice organizate in garnizoana Bistrita.

Programul a debutat joi, in data de 20 iulie, cu intalnirea sefilor cercurilor militare la Cercul Militar Bistrita, unde au fost stabilite detaliile organizatorice.Tot in aceeasi zi, de la orele 10.00, in Sala George Cosbuc a cercului militar, au avut loc o serie de manifestari dintre care aminitm: vernisajul expozitiei de pictura "Traditie si modernism in judetul Bistrta-Nasaud" organizat de cercurile de pictura si de filatelie "Bisnumphila", lansarea cartii "Cugetari in bodega" - autor colonel (r) Mihai Lucian Valea si un schimb de opinii privind concluziile, modalitatile si directiile de actiune rezultate din experienta acumulata in editiile precedente ale festivalului. Ulterior, de la orele 12.30, pe Pietonalul Liviu Rebreanu din municipiul Bistrita, ansamblurile artistice participante la festival au prezentat portul popular specific zonei pe care acestea le reprezinta, defiland in frunte cu Muzica militara a garnizoanei Bistrita. De la orele 13.00, langa statuia poetului George Cosbuc dinParcul Municipal, in prezenta subprefectului judetului Bistrita-Nasaud - domnul Ciprian Ceclan Oprea, a viceprimarului municipiului Bistrita - domnul Cristian Niculae, a presedintelui Federatiei Internationale de Folclor - profesor dr. Dorel Cosma, a reprezentantilor institutiilor judetene ale Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, a comandantului Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" - colonel Iulian Berdila, a comandantilor unitatilor militare din garnizoana si a unui numeros public, a avut loc deschiderea oficiala a Festivalului cintecului si dansului popular al formatiilor folclorice ale cercurilor militare - "La Oglinda". Cu aceasta ocazie, participantii au primit diplome de excelenta, diplome de participare si alte distinctii.

In toate zilele festivalului, de la orele 18.00, Cercul Militar Bistrita a fost gazda "Galei folclorului romanesc", unde cei prezenti au putut asista la spectacole de folclor autentic.

Festivalul folcloric "La Oglinda" avut o formula de desfasurare inedita, organizatorii nepunand accent pe clasificarea de dragul premiilor si al ierarhiilor, ci pe cultivarea interesului, a preocuparilor si a activitatii practice si oneste pentru descoperirea, redescoperirea, descifrarea, pastrarea si promovarea tezaurului numit traditie si cultura romaneasca, prin atragerea, instruirea si incurajarea tinerilor in descoperirea acestor comori, din pacate, pe cale de disparitie.

Ne mandrim ca municipiul Bistrita, de altfel una dintre capitalele folclorului romanesc, a gazduit cu sprijinul armatei si a celorlalti colaboratori un festival de asemenea profil.

 

Text: Locotenent colonel Cristian MARIS.

Foto: Caporal Robert POP.

0 comentarii2786 vizualizări24 iulie 2017




rss 2.0
rss 2.0