Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Marti 02 Martie 2021 - 17850 vizitatori azi
Ziua Imnului National al Romaniei.

Astazi, 29 iulie a.c., in Piata Centrala a municipiului Bistrita, a fost sarbatorita Ziua Imnului National al Romaniei. Alaturi de Drapelul National, Imnul National este simbolul suveranitatii poporului, al independentei tarii, al unitatii si entitatii nationale.

Cu acest prilej, Institutia Prefectului Judetului Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Municipiului Bistrita, in colaborare cu Brigada 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" au organizat ceremonia publica prilejuita de sarbatorirea acestui eveniment.

Ambasadorul Romaniei in Republica Socialista Vietnam, Excelenta Sa, domnul Valeriu Arteni ne-a onorat cu prezenta, dand astfel curs invitatiei autoritatilor publice locale.

La activitate au participat prefectul judetului Bistrita-Nasaud - domnul Ovidiu - Victor Frent, vicepresedintele Cosiliului Judetean Bistrita-Nasaud, domnul Vasile Puica, primarul municipiului Bistrita, domnul Ovidiu Teodor Cretu, comandantul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Iulian Berdila, parlamentari, conducatorii institutiilor judetene ale Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, militari din garnizoana Bistrita, directorul Centrului Cultural Municipal Bistrita, domnul profesor dr. Dorel Cosma, alaturi de reprezentantii ansamblurilor folclorice participante la Festivalul International de Folclor "Nunta Zamfirei" si locuitori ai municipiului Bistrita.

Evenimentul a debutat la ora 09.00 cu acordarea onorului militar persoanlor oficiale, oficierea serviciului religios, prezentarea semnificatiei versurilor Imnului National al Romaniei, ulterior, prefectul judetului Bistrita-Nasaud adresadu-se celor prezenti printr-o alocutiune care a marcat insemnatatea acestei zile.

A fost interpretat vocal Imnul National al Romaniei, activtatea incheindu-se cu defilarea garzii de onoare in aplauzele celor prezenti.

***

"Desteapta-te, romane!" este din 1990 Imnul National al Romaniei. Muzica are autor necunoscut, iar versurile si aranjamentul ii apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet de factura romantica, ziarist, traducator, un adevarat tribun al epocii marcate de Revolutia de la 1848.

Poemul "Un rasunet" al lui Andrei Muresanu, redactat si publicat in timpul Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note in ziua in care autorul l-a recitat catorva prieteni brasoveni, fiind cantat pantru prima oara la Brasov, intr-o gradina din Schei, si nu in data de 29 iulie 1848 la Ramnicu Valcea, asa cum este indeobste cunoscut (desi nu se precizeaza care era acel cantec patriotic, cantat de cei prezenti, s-a presupus fara dovezi ca era vorba despre acesta).

Anton Pann sau George Ucenescu sunt uneori eronat creditati cu muzica imnului, in fapt melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul. Era o melodie cantata de obicei pe un text religios, ce purta numele Din sanul maicii mele. George Ucenescu a fost cel care i-a intonat-o, printre altele, la cererea poetului care cauta o melodie potrivita pentru versurile sale.

Incepand din 1848, "Desteapta-te, romane!" a fost un cantec foarte drag romanilor, insuflandu-le curaj in toate momentele cruciale ale istoriei neamului.

Abia in 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti, reunita cu fanfara Regimentului "Stefan cel Mare" din Iasi au realizat cea dintai inregistrare instrumentala, iar in acelasi an, corul "Ion Vidu" din Lugoj a inregistrat pentru prima data pe disc varianta corala.

Imediat dupa instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, cand regele Mihai I a fost fortat sa abdice, "Desteapta-te, romane!", ca si alte marsuri si cantece patriotice, a fost interzis, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de inchisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cantata, dar fara versurile originale.

In ziua revoltei de la Brasov din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la Uzinele de Autocamioane au inceput sa cante aceasta melodie, multi dintre ei nemaistiind versurile. Cu toate acestea, melodia a continuat fara intrerupere.

Pe 22 decembrie 1989, in timpul Revolutiei Anticomuniste, imnul s-a inaltat pe strazi, insotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn national a venit de la sine, impunandu-se generalizat, fara sovaiala, sub formidabila presiune a manifestantilor, inlocuind imnul comunist "Trei culori".

Mesajul imnului "Desteapta-te, romane!" este in acelasi timp social si national. Social, deoarece impune o permanenta stare de vigilenta pentru a asigura tranzitia catre o lume noua, iar national, intrucat alatura aceasta desteptare traditiei istorice.

Imnul contine acest sublim "acum ori niciodata", ce concentreaza toate energiile vitale, mobilizand la maximum invocatia destinului national, fiind culmea cea mai inalta pe care un popor o poate atinge in zborul sau catre divinitate.

Imnul de stat al Romaniei este alcatuit din unsprezece strofe, doar patru dintre ele fiind cantate la ocazii festive.

 

Text: Locotenent colonel Cristian MARIS

Foto: Caporal Robert POP

0 comentarii3556 vizualizări29 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0