Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 25 Februarie 2021 - 20744 vizitatori azi
Recomandari privind protectia populatiei pe timpul caniculei. Testare sirene.

Deplasarile sunt recomandate in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice);

- Evitati aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11.00-18.00;

- Purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare;

- Beti 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute (soc, musetel, urzici);

- Mancati fructe si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apa); mancati echilibrat si variat insistand pe produsele cu valoare calorica mica;

- Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase) in cantitate mare;

- Evitati alimentele cu un continut sporit de grasimi, in special de origine animala;

- Nu consumati alcool - va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei;

- Mentineti legatura cu persoanele in varsta (rude, vecini, persoane cu dizabilitati), interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferiti-le asistenta ori de cate ori au nevoie;

- Nu lasati copiii/animalele de companie singuri/singure in autoturisme;

- Cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinta, manifestat de dumneavoastra sau copilul dumneavoastra;

            -Persoanele care sufera de diferite afectiunii isi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in perioada caniculara sa se consulte medicul curant, in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;

            - Pentru ameliorarea conditiilor la locul de munca se va reduce intensitatea si ritmului activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, in locuri umbrite ori ventilate corespunzator.

 

 .

 

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud va desfasura lunar exercitii pentru testarea si verificarea sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila.

In toate localitatile judetului vor avea loc exercitii pentru verificarea functionarii mijloacelor de alarmare a populatiei, in vederea centralizarii permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de instiintare, avertizare si alarmare, precum si pentru pregatirea continua a autoritatilor administratiei publice locale.

Incepand cu luna august a anului curent, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, in intervalul orar 10.00 - 11.00, vor fi actionate sirenele de alarmare publica existente la nivel national.

Simularile vor incepe miercuri, 02 august a.c. si vizeaza atat verificarea echipamentelor care pot fi actionate in mod centralizat (simultan), dar si a celor cu actionare locala. 

Totodata, rezultatele verificarilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize in comitetul judetean pentru situatii de urgenta, in vederea imbunatatirii modului de alarmare a populatiei in situatii de protectie civila.

Prin modul de actionare mijloacelor tehnice de alarmare exista posibilitatea de a crea disconfort in spatiul public, motiv pentru care asiguram cetatenii ca astfel de exercitii periodice sunt necesare si benefice.

Cum se diferentiaza semnale sonore pentru dezastre

Sirenele vor suna alternativ intre orele anuntate pentru exercitiu. Practic vor fi 5 sunete a cate 16 secunde fiecare cu pauze intre ele.  Semnalele nu sunt identice, ci se diferentiaza dupa tipul de alarmare: exista semnal distinct pentru dezastre, un altul pentru prealarmare la atac aerian, alarmare la atac aerian si semnal distinct pentru incetarea alarmei. Cum suna fiecare tip de alarmare in parte:

 

ALARMA LA DEZASTRE

5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde intre ele.

PREALARMA AERIANA

3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde intre ele.

ALARMA AERIANA

15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde intre ele.

INCETAREA ALARMEI

Un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 1 minut.

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA" 

0 comentarii3640 vizualizări01 august 2017
rss 2.0
rss 2.0